Lekcije

Izvor: B92, 09.Sep.2023, 13:24

Lekcije

Tinejdžeri svetskog kalibra, Ben Šelton i Karlos Alkaras, briljirali su na US Openu, ali moraće na dopunske časove.

I bez nezrelog telefoniranja na njima, tako nešto nije baš dozvoljeno!

Stariji se moraju poštovati, valjda su ih tome učili?

Goruća strast i ogromna doza adrenalina mogu ponekad da vas nateraju da previše poletite i surovo se i bolno prizemljite, kao što je to bio slučaj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovog vikenda sa njima u Njujorku.

Ikari, sprženi na suncu, polomljenih, rastopljenih krila.

Postoje i dalje oni koji su, u datom trenutku, spremniji, iskusniji, mudriji, veštiji - zato se tenis uči godinama, uči se na greškama, na porazima. Otuda nema sumnje da će im ovakvo iskustvo, biti dragoceno.

Profesori, Novak Đoković i Danil Medvedev, taj magični srpsko-ruski teniski rulet, doveo nas je na prag jednog od finala koje smo dve godine željno čekali.

Možda je svet očekivao epizodu Sinsinati 2, rasplamsali duel Đoković-Alkaras, ali dobio je nešto klasičniju notu, i to s pravom. Dva majstora zaslužili su da preseku finalnu vrpcu na Flašing medouzu.

Čekali smo od onog čudesnog finala pre dve godine na istom mestu, gde je Danil igrao kao u transu, a Novak pritisnut teretom očekivanja da se upiše istoriju osvajanjem kalendarskog grend slema, pao na poslednjem stepeniku.

Raskrvario je tada i ruke i srce i kolena, Njujork je svedočio tom dramatičnom sportskom momentu koji ostaje urezan u nevidljivoj kori vremena i koji nam, s vremena na vreme, zalebdi u sećanju.

Bez sumnje, i jedan i drugi će se prisetiti tog dana, samo iz različitih motiva - Danil će crpeti inspiraciju da ponovi igru od tada, Novak da pokaže da je to bio samo loš dan, kada je sticajem okolnosti, zbog svega što je prethodilo tome, podlegao pritisku.

Ali nedelja, 10. septembar 2023. godine, nova je prilika.

Novak Đoković je svestan trake vremena, na kom podeoku se nalazi i da bi svako finale grend slema moglo biti poslednja šansa.

Mada, kako igra, to se još ne bi reklo. I dalje je to onaj magični Novak, brzih misli i nogu, sjajne kretnje, sa srcem vuka i mentalitetom ratnika.

Ratuje protiv publike, daleko mlađih igrača, administracije, konačno i vremena. Ali svojom gipkošću, neuhvatljivošću, spremnošću da se istraje i prkosi logici, Novak je rasklimao i taj zub vremena koji bi da ga ujede!

I Šelton je polomio zube, a opasno je zagrizao da ujede. "Ovo je moja kuća", reče momak arogantno tokom meča, ali biće da nije, da je naišao na zaključana vrata i da je morao da se zadovolji spavanjem u nekom hotelu.

Zna se ko je i dalje ključar riznice uspeha, zna se ko je rekorder po broju grend slemova, zna se u čijem vlasništvu su gotovo svi znajačniji rekordi u svetu tenisa. Njemu je adresa Beograd, Srbija.

A to ko polaže pravo da "Artur Eš" stadion makar privremeno zove svojom kućom, videćemo u nedelju.

Novak igra neverovatno deseto finale na tom čudesnom mestu, Danil Medvedev treće. U titulama tamo je 3-1 za Novaka.

A ima i tu simbolike, samo inverzne, igraju ponovo prvi teniser sveta, i nominalno treći.

Za Alkarasa i Šeltona ima vremena. Oni su svoju epopeju tek počeli. Za Medvedeva i Novaka nema još mnogo prostora da dele obračune, pre svega jer se Novak bliži toj liniji sutona, jer je Danil devet godina mlađi.

Ovog puta, ne treba nikako zaboraviti, neće biti nimalo isto.

Novak je oslobođen tih tegova koje je nosio u finalu pre dve godine.

Nije došao u Njujok ni izmoždan onim igranjem na Olimpijskim igrama u Tokiju, po nenormalnim uslovima, gde je dragocenu snagu potrošio. Ovog leta bio je racionalniji, ekonomičniji, dovoljno je odmarao, dovoljno trenirao. Planirao ovaj momenat.

Zna to i Danil kada kaže:

"Uvek je bolji nego prethodnog puta. Na primer, pobedio sam ga u finalu Us Opena, a on me je pobedio u Bersiju u sjajnom meču. Karlos ga je pobedio na Vimbldonu, on ga je pobedio u Sinsinatiju. Novak će biti najbolja verzija sebe u nedelju i ja moram da budem najbolja verzija ikad ako želim da ga pobedim. Kada Novak izgubi, nikad nije isti posle. Različit je, drugačijeg mentaliteta. Zato i ima 23 grend slem titule, ne znam ni sam koliko mastersa, nedelja na prvom mestu. Moram to da iskoristim znajući da će on deset puta biti bolji nego tog dana. I ja moram da budem deset puta biolji nego tada. I to ću pokušati da uradim".

Matematički, filozovski um Moskovljanina, apsolutno dobro je proračunao.

Ne znam koliko vas je primetilo, ali Medvedev je protiv Alkarasa, u toj igri nametanja svog tempa, iskoristio davnašnji recept kojim je pre četiri godine pobedio u Sinsinatiju Novaka Đokovića, 3:6, 6:3, 6:3.

Tog dana nije imao prvi i drugi servis, već dva prva. I udarao je kao iz katapulta. Baš kao i u finalu 2021.

Alkarasa je dobio baš tako - sjajnim prvim, i rizičnim drugim servisom, neretko dopuštajući sebi da i u ekstremno važnim poenima drugi servis odservira kao prvi!

To "servis ludilo", pojačao je time što je na riternu stajao dobranih pet metara iza osnovne linije, išao neretko na direktne vinere iz riterna, kako bi protivnika sprečio da razvije svoj ritam dužeg prebacivanja u kom se jako dobro snalazi. Sve to kako bi inicijalno sprečio kad god je koguće sve one Alkarasove maštovite varijacije i kreacije sa promenama ritma, izlascima na mrežu, dropovima, kada poziva protivnika napred, a onda ga ubije pasing-šotom.

U verziji tenisa Njujork 2023. godine, retern se pokazao kao izuzetno bitna, rekao bih i ključna stvar, jer su i Đoković i Medvedev, svaki na svoj način, pokazali da su majstori za vraćanje servisa.

Nedelja će biti dan sudara dva superkompjutera - biće to neviđen sudar geometrije, strategije, mašte, prilika posebno za ove mlađe da gledaju, slučaju, uče.

Pokazali su mnogo, pokazali su da je budućnost pred njima i da su ogroman kapacitet. Ali još moraju da uče.

Zato nek skinu slušalice i dobro izoštre čula.

A telefon, nekad i dalje zvoni. Nekad je bolje i ne javiti se...

Zoran Kecman

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.