Vlada Srbije povukla predlog zakona o državnim garancijama zajma za završetak „Turskog toka“

Izvor: Vostok.rs, 27.Nov.2020, 11:00

Vlada Srbije povukla predlog zakona o državnim garancijama zajma za završetak „Turskog toka“

Vlada Srbije je povukla iz Narodne skupštine nacrt zakona koji je prethodno odobrio skupštinski odbor, a koji predviđa državne garancije republike za zajam od 55 miliona evra potrebnih za završetak srpske deonice gasovoda "Turski tok" i izgradnju kompresorske stanice u gradu Velika Plana, saopšteno je dopisniku TASS-a u pres službi srpskog parlamenta. "Na sastanku Narodne skupštine, predsednik parlamenta [Ivica Dačić] rekao je da je Vlada Republike Srbije pismenim zahtevom od 20. novembra povukla predlog zakona iz procedure. Dakle, predlog zakona je povučen iz razmatranja", rekao je službenik za štampu. Radi se o predlogu Zakona o davanju garancija Republike Srbije u korist Komercijalne banke ad Beograd, OTP banke Srbija, Vojvođanske banke ad Novi Sad, i Sberbank Srbija ad Beograd o dugu javnog preduzeća „Srbijagas“ na osnovu ugovora o kreditu za izgradnju gasovoda na teritoriji Republike Srbija od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom i drugim susednim zemljama. Ovaj dokument pretpostavlja državne garancije Vlade Srbije za otplatu zajma od 55 miliona evra (po kamatnoj stopi od 2,12% do 2,34% godišnje), koji je trebalo da preuzme srpska kompanija Srbijagas, koja je glavni izvođač radova na izgradnji kompresorske stanice u Velikoj Plani potrebne za pumpanje gasa u Mađarsku. Predlog zakona predložila je Vlada Srbije, a Ministarstvo finansija preuzelo je sve procedure. Ranije su članovi odbora za finansiranje Narodne skupštine odobrili zakon, dajući saglasnost na ratifikaciju dokumenta u parlamentu. Međutim, nakon početka četvrtog zasedanja parlamenta, predlog zakona je povučen. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je 13. oktobra da će republika u potpunosti završiti izgradnju srpskog dela gasovoda "Turski tok" do kraja 2020. godine. U decembru 2019. godine izvršni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović objavio je da je Srbija u potpunosti završila polaganje cevi na svojoj deonici gasovoda. Ranije je srpski list Danas izveštavao o sukobu između nove ministarke rudarstva i energetike Srbije Zorane Mihajlović (ranije odgovorne za transport i infrastrukturu), koju je ta publikacija nazvala „američkom štićenicom” u vladi republike i Bajatovića, prenosi TASS.

Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Država uskratila garancije Srbijagasu – politika nove ministarke ili geopolitička poruka?

Izvor: VOA, 27.Nov.2020

Vlada Srbije povukla je iz skupštinske procedure Predlog zakona o davanju garancija za kredit Srbijagasu u iznosu od 70 miliona evra kod tri banke za finansiranje kraka gasovoda Turski tok kroz Srbiju, od granice sa Bugarskom do Mađarske. Nije jasno zbog čega je Vlada povukla predlog koji je sama...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.