Opozicija u Turskoj traži proveru prebrojanih glasova

Izvor: N1 televizija, 16.Apr.2017, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija u Turskoj traži proveru prebrojanih glasova

Najveća turska opoziciona partija saopštila je da će tražiti da se preispita najmanje 37 odsto prebrojanih glasova sa referenduma u Turskoj o povećanju moći predsednika te zemlje.

Zamenik predsednika Republikanske narodne partije (CHP) Erdal Aksunger rekao je da bi taj broj mogao da se poveća i do 60 odsto.

"Od jutros smo utvrdili oko 2,5 miliona problematičnih glasova", rekao je Aksunger. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<

Republikanska narodna partija kritikovala je odluku Izborne komisije da se prilikom brojanja glasova sa referenduma, kao važeći smatraju i glasački listići bez zvaničnog pečata.

"Izborna komisija je promenila pravila glasanja. To znači da je dozovolila izbornu prevaru", izjavio je Tezdžan, javlja AP.

Svoju odluku je Izborna komisija obrazložila tvrdnjom da su se mnogi birači žalili da su dobili glasačke listiće bez zvaničnog pečata. Na prethodnim izborima listići bez zvaničnog pečata nisu bili važeći prilikom brojanja glasova.

Izborna komisija je saopštila da će listići biti nevažeći samo ukoliko se dokaže da se radi o prevari.

Opoziciona Narodna demokratska partija (HDP), koja se takođe protivila ustavnim promenama, saopštila je da namerava da uloži prigovor za dve trećine prebrojanih glasova. HDP je na Tviteru napisala i da njihovi podaci "ukazuju na manipulaciju u rasponu od tri do četiri odsto glasova".

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.