Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Feb.2023, 19:53

Kurti: Prvo obostrano priznanje pa Zajednica srpskih opština

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da je formiranje Zajednice srpskih opština moguće, ali nakon postignutog sporazuma s Beogradom o obostranom priznanju, prenosi Reporteri.

"Moramo biti oprezni i pošteni", rekao je Kurti u intervjuu za tursku radio-televiziju TRT, komentarišući raniju izjavu zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijela Eskobara da ZSO mora da bude >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << formirana, i da se ne radi o sporazumu Kurtija, već sporazumu Prištine i Beograda.

Kurti je naveo da ceni učešće i posvećenost Eskobara, ali je dodao da njegovi uslovi za ZSO nisu proizvoljni stavovi i lično mišljenje, već se temelje na ustavnosti i zakonitosti takozvane države Kosovo.

On je još rekao, komentarišući Eskobarovu izjavu, da će ZSO biti osnova sporazuma o normalizaciji, da Beograd hoće drugu Republiku Srpsku i da "gorko iskustvo ne bi trebalo da se zaboravi u Bosni i Hercegovini sa Republikom Srpskom".

Kamberi i Ugljanin u Prištini na sastanku sa Kurtijem

Trojica poslanika bošnjačke i albanske manjinske grupe u Skupštini Srbije Enis Imamović i Selma Kučević iz Sandžačke demokratske akcije (SDA) , predsednik Partije za demokratsko delovanje Šaip Kamberi, kao i predsednik SDA i bivši poslanik Sulejman Ugljanin, na sastanku sa premijerom privremenih kosovskih institucija Aljbinom Kurtijem u Prištini, zatražili su reciprocitet prava sa Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji, navedeno je u saopštenju, prenosi Reporteri.

Sulejman Ugljanin, Enis Imamović, Selma Kučević i Šaip Kamberi istakli su da su nezadovoljni položajem Bošnjaka i Albanaca uopšte, a posebno u opštinama Novi Pazar, Tutin i Sjenica, kao i u Preševu, Medveđi i Bujanovcu. Tražili su reciprocitet prava sa Srbima na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju vlade privremenih kosovskih institucija.

Takođe je razgovarano o sastavnim elementima evropskog predloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Prava nevećinskih zajednica u našim državama odražavaju našu demokratiju i razvoj kao društva, rekao je premijer Kurti i dodao da različite zajednice treba tretirati bez razlike u okviru univerzalnih principa i u punom skladu sa standardima Evropske unije.

Na sastanku je zaključeno da za trajni mir i bezbednost na Zapadnom Balkanu treba da postoji simetrija prava, a ne privilegovan pristup manjini ili zajednici, zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nova provokacija Kurtija: Odbija da formira ZSO, a pre svega zahteva da Srbija prizna tzv. Kosovo!

Izvor: 24sedam.rs, 04.Feb.2023

Kurti je naveo da ceni učešće i posvećenost Eskobara, ali je dodao da njegovi uslovi za ZSO nisu proizvoljni stavovi i lično mišljenje, već se temelje na ustavnosti i zakonitosti takozvane države Kosovo

Nastavak na 24sedam.rs...

Kurti jasan: "Prvo priznanje, pa onda..."

Izvor: B92, 04.Feb.2023

Tzv. Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da je šest uslova za uspostavljanje Zajednice srpskih opština artikulisano u parlamentu...Dodao je i da oni nisu ni njegovi proizvoljni stavovi, niti njegovo mišljenje, prenela je Ekonomija onlajn...Kurti je to rekao za Tursku radio-televiziju (TRT), komentarišući...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.