JOŠ JEDNA KATASTROFA POGODILA TURSKU! Zemlja u potpunom rasulu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Feb.2023, 17:35

JOŠ JEDNA KATASTROFA POGODILA TURSKU! Zemlja u potpunom rasulu!

Tragedija kakva se ne pamti

Vrednost turske lire pala je danas na rekordno nisku vrednost, a pad se osetio i na turskoj berzi, nakon što je jutrošnji razorni zemljotres doprineo postojećim pritiscima u vidu snažnog dolara, geopolitičkim rizicima, kao i iznenađujuće visoke inflacije.

Kako navodi Rojters, lira je pala 18,85 odsto vrednosti u odnosu na američki dolar, a glavna referentna vrednost akcija u zemlji pala je za čak 4,6 odsto, dok >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << su banke pale za više od pet odsto, pre nego što su uparile neke gubitke sa ključnim indeksima koji su pali između 3,4-5 odsto do 13 časova. Prinosi na lokalne 10-godišnje državne obveznice porasli su na čak 10,2 odsto, što predstavlja najviši nivo u skoro dva meseca.

- Tragični događaji koji su usledili nakon što je južni deo Turske pogodio snažan zemljotres izvor su dodatne neizvesnosti uoči ključnih izbora koji će najverovatnije biti održani u maju - rekao je viši finansijski analitičar agencije In tač kapital markets Pjotr Matis.

Istanbulska berza Borsa je u ranim jutarnjim satima najavila privremeni prekid transakcija akcijama nekoliko kompanija u zoni zemljotresa, ali je dodavala još imena na listu kako je dan odmicao.

Kako navodi Rojters, tržišta u razvoju su pod sve većim pritiskom, jer valute i akcije širom sveta u razvoju osećaju pritisak nakon što je u petak dolar naglo porastao.

Mnogi međunarodni investitori dali su otkaz u poslednjih nekoliko godina usred stalnih tržišnih previranja i prihvatanja neortodoksne ekonomske i monetarne politike Ankare, uključujući smanjenje kamatnih stopa suočenih sa rastućom inflacijom.

Geopolitičke tenzije su nedavno povećale izglede da Sjedinjene Države zauzmu još čvršći stav u pogledu sprovođenja sankcija protiv Rusije, što bi dodatno povećalo pritisak na turska tržišta nakon što je Vašington upozorio Ankaru o izvozu hemikalija, mikročipova i drugih proizvoda u Rusiju koji se mogu potencijalno iskoristiti u ratnim naporima Moskve u Ukrajini.

Više vesti o zemljotresu u Turskoj pročitajte OVDE.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.