Izvor: Radio 021, 04.Avg.2019, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica bitke kod Petrovaradina biće obeležena u ponedeljak

Godišnjica bitke kod Petrovaradina, koja se odigrala 5. avgusta 1716. godine, biće obeležena sutra, 5. avgusta kod spomenika na brdu Vezirac.

Ovom prilikom predstavnici Asocijacije Vezirac 1716 i Grada, kao i ambasadori Austrije, Turske i Mađarske, delegacija EU i Misije OEBS u Srbiji, pološiće vence i odati počast palim borcima.

Program će početi u 11:30 časova.

Vojska Eugena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Savojskog je pre 303 godine potukla Otomansku vojsku u bici kod Petrovaradina, a u njoj je učestvovalo između 200 i 300 hiljada vojnika što je čini jednom od najvećih bitaka koja se desila u istoriji ovog dela Evrope. Ovom pobedom Hasburške monarhije zaustavljen je dalji prodor Osmanlija i njihova teritorija u Evropi se narednih vekova stalno smanjivala.

Kasnije se pokazalo da je Petrovaradinska tvrđava kao vojno strateški objekat kroz čitavu istoriju postojanja pokazala presudni vojno-strateški značaj i koliko je ona ključna kao granična fortifikacija Habzburške monarhije kojoj smo i mi pripadali.

Autor: 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.