Zaboravili na Šuaj Peng? Tenis se vraća u Kinu

Izvor: B92, 05.Apr.2023, 13:30

Zaboravili na Šuaj Peng? Tenis se vraća u Kinu

Međunarodna teniska federacija (ITF) saopštila je da će ove godine organizovati turnire u Kini, ali nije pomenula rešenje slučaja Kineskinje Šuaj Peng.

Peng je u novembru 2021. godine nestala iz javnosti nakon što je putem društvenih mreža optužila nekadašnjeg zamenika premijera Kine Džana Gaolija za seksualno zlostavljanje.

Njene objave na društvenim mrežama su nedugo po objavljivanju obrisane, teniserka je nestala iz javnosti, a 21. novembra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se prvi put pojavila u Pekingu, na jednom turniru za mlade.

Izvršni direktor WTA Stiv Sajmon tada je saopštio da će organizacija suspendovati sve svoje turnire u Kini, uključujući i završni turnir u sezoni, zbog zabrinutosti za Peng, što je WTA koštalo milione dolara.

On je u više navrata tražio istragu u vezi sa navodima Peng i tražio je da se sastane s njom, ali nije poznato da li je neki uslov ispunjen.

Pobednica Vimbldona i Rolan Garosa u dublu iz 2013. i 2014. godine je tokom Zimskih igara u Pekingu 2022. godine razgovarala sa predsednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomasom Bahom, a spekuliše se da nije slobodno mogla da govori i javnost je i posle toga bila zabrinuta za njenu bezbednost.

ITF organizuje turnire koji su ispod elitnog nivoa u svetskom kalendaru takmičenja. Navedeno je da će se prvi turnir u Kini održati od 5. do 11. juna u Ludžou. Poslednja cela sezona u Kini održana je 2019. godine, uoči pandemije korona virusa.

"ITF predviđa nastavak aktivnosti u Kini za svaki ITF turnir kasnije tokom godine", navodi se u saopštenju.

WTA, udruženje koja vodi najveće ženske turnire, nije objavilo da li će se takmičenja vratiti u Kinu.

Kasnije ove godine planirani su ATP turniri u Kini, gde su 2022. otkazana sva takmičenja zbog restrikcija u vezi sa korona virusom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.