Izvor: Glas javnosti, 22.Jun.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vašar u belom

Veliki teniski vašar, najveći na svetu, počinje u ponedeljak na terenima Vimbldona, na kojima je napisana istorija ovog sporta. Iz tog razloga svi koji nešto vrede u svetu tenisa, pohitali su prema prestonici Velike Britanije, s namerom da se uključe u borbu za titulu trećeg gren slema sezone. Među njima, nalazi se i osam tenisera iz Srbije, od kojih, na ponos naše zemlje i naroda, čak četvoro slove kao veliki favoriti za >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << osvajanje „engleske krune“. Ana Ivanović, Jelena Janković i Novak Đoković u singlu, a Nenad Zimonjić u dublu, jurišaće na tron, dok će rame uz njih biti Janko Tipsarević, Boris Pašanski, Viktor Troicki, kao i Dušan Vemić, koji je „mesto pod engleskim suncem“ našao u dublu...

Ana uzbuđena, Jelena ćuti

Borba za titulu šampiona Vimbldona u ženskoj konkurenciji biće prema prognozama stručnjaka, neizvesnija nego ikad, iako pretežno svi očekuju da će Ana Ivanović nastojati da potvrdi uspeh sa Rolan Garosa.

- Titula najbolje teniserke sveta donosi i veći pritisak. Međutim svesna sam da ako želim da budem profesionalni sportista i ostvarujem svoje ciljeve, onda moram da naučim da se izborim sa pritiskom- ispričala je Ana Ivanović.

Ona ne krije da je veoma uzbuđena zbog boravka u Londonu, gde je obasuta pažnjom organizatora, medija i sve većeg broja poklonika.

- Volim tradiciju, kao što je igra na travi, u belom, volim nedelju usred turnira kao dan kada se ne igra, ili kad pada kiša, kako što je to slučaj na Vimbldonu.

IVANOVIĆEVA NA DE LOS RIOS, NOVAK PROTIV BERERA

Prvi nosilac Ana Ivanović igraće protiv 102. igračice Rosane de Los Rios iz Paragvaja, dok će se drugi nosilac Jelena Janković sastati sa 113. teniserkom sveta Ukrajinkom Olgom Savčuk.

Novak Đoković igraće protiv 83. na ATP listi levorukog Nemca Mihaela Berera. Janka Tipsarevića očekuje 119. na svetskoj listi Francuz Tijeri Askijone. Viktor Troicki (88) ukrstiće reket sa 63. na ATP listi Ekvadorcem Nikolasom Lapentijem. Boris Pašanski igra sa 659. na svetskoj listi, britanskim kvalifikantom Krisom Itonom.

ZIMONJIĆ NA BOGDANOVIĆA

Najbolji srpski dubl igrač Nenad Zimonjić u paru sa Kanađaninom Danijelom Nestorom igraće protiv britanske kombinacije Aleks Bogdanović - Džonatan Marej. Dušan Vemić i Bruno Soareš dočekuju Amerikanca Keretanija i Rumuna Haneskua, dok će par Tipsarević i Troicki na startu igrati protiv izraelsko-američke kombinacije Levi - Tomas.

Na prethodna tri učešća Ana je dva puta stizala do trećeg kola, dok je prošle godine zaustavljena u polufinalu.

- Naravno, cilj mi je da osvojim ovaj turnir. Uz Australijan open, Vimbldon je turnir čiji trofej najviše želim-poručila je Ana Ivanović.

Jelena Janković na Vimbldon stiže kao druga teniserka sveta, ali bez ijednog učešća u finalima grend slem turnira. Zbog toga je reklo bi se „tiše“ nego ikad, završila pripreme s namerom da se juriš na krunu Vimbldona završi njenim uspehom. Iz istog razloga ona je odbila ponudu Britanca Džejmija Mareja da ove godine zajednički brane titulu osvojenu u mešovitom dublu.

- Žao mi je zbog Džejmija, ali moja je namera da se u potpunosti posvetim igri u singlu. Osvajanje gren slema je moja najveća želja- ispričala je Jelena Janković.

Federer juri rekord

Najbolji teniser sveta Švajcarac Rodžer Federer pokušaće da postane prvi teniser koji je Vimbldon osvojio šest puta uzastopno, a najveće prepreke na tom putu biće mu Rafael Nadal i Novak Đoković. Nadal je pobedio Federera u finalu Rolan Garosa prepustivši Švajcarcu svega četiri gema, dok je Federerovu seriju od deset uzastopnih finala na grend slem turnirima u januaru prekinuo Novak Đoković, pobedom u polufinalu Otvorenog prvenstva Australije.

- Neke stvari se menjaju. Verujem da je Federera bar malo potresao ubedljiv poraz u finalu Rolan Garosa. Pojavljuju se nova imena, sveži, talentovani teniseri koji sve više veruju da mogu da ga pobede. Ja sam jedan od njih- istakao je treći teniser sveta.

Iako je za svega mesec dana tri puta poražen od Rafaela Nadala, prvi reket Srbije nije nezadovoljan.

- Mislim da smo sada blizu jedan drugom. Poslednji meč je odlučilo svega nekoliko lopti. Na šljaci je Nadal dominantan, ali znam da mogu da ga pobedim na travi. Biće mi potrebno nekoliko pogođenih udaraca i malo više sreće.

Sledeći duel dva rivala mogao bi da se dogodi u (tek) finalu Vimbldona.

- Promenile su se neke stvari. Sada sam bolji teniser na travi, naročito kod servisa. Ipak grend slem turniri su nešto posebno i tek ako dođe do duela protiv Nadala razmišljaću o njemu- ispričao je Đoković ističući da kao glavnog favorita ne vidi sebe, već Federera.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.