Tipsarević: Teniska elita u Beogradu, neću sve da otkrivam

Izvor: RTS, 17.Jun.2020, 11:04

Tipsarević: Teniska elita u Beogradu, neću sve da otkrivam

Beograd je zaslužio da ponovo ima veliki teniski turnir. U to smo se uverili i na humanitarnom Adria turu, a slično će biti skoro celog leta. Počeo je šestonedeljni teniski spektakl "Istočnoevropski šampionat" u organizaciji nekada osmog tenisera sveta Janka Tipsarevića.
Turnir se održava na teniskim terenima Akademije Tipsarević, na Zvezdari. Janko je bio gost Jutarnjeg programa RTS-a i govorio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o tome kako je mladi teniski penzioner uspeo da organizuje ovakav turnir.

Turnir je počeo 15. juna i traje do 23. jula. Uložili ste mnogo napora da okupite neka od najvećih imena svetskog tenisa. Kako protiču prvi dani turnira?
Pogledalo nas je vreme. Nikada nisam imao više vremenskih aplikacija da proveravam kada će kiša koja je i najveći neprijatelj tenisa. Svi mečevi su odigrani i imamo još dva dana ove nedelje gde se nadmeću momci. Za sada sve ide u najboljem redu.
Ovo je događaj za prave ljubitelje tenisa koji žele ceo dan da gledaju zanimljive mečeve. Kakve su reakcije gledalaca?
Reakcije gledalaca su jako pozitivne. Svi pitaju kada će najveća imena svetskog tenisa da dođu i ako i ove nedelje imamo nekolicinu tenisera iz Top100. Celokupna ideja takmičenja nije bila da se napravi veliki događaj od jednog vikenda ili jedne nedelje, nego da se produži takmičenje. Videli smo informaciju da se igra Ju-Es open, a jedna od informacija je i da neće biti kvalifikacija. To znači da teniseri koji su slabije rangirani su u neku ruku i zaboravljeni od teniske javnosti. Ja sam želeo da probam da pružim šansu što većem broju igrača da se nadmeće na ovom turniru koji traje čitavih šest nedelja.
Kako ste došli na ideju da u vreme kada sporta uglavnom nema, organizujete jedan ovakav turnir u Beogradu?
Tipsarević teniska akademija ima tri svoje branše u Šenženu, ljudi odande su nam rekli da koronavirus nije šala i da nije pitanje da li će doći u Evropu, već kada. U tom periodu ja sam u svojoj glavi počeo da pravim scenario šta ako zaista dođe i otkažu se Montekarlo, Rim, Rolan Garos ... Kontaktirao sam tenisere u Srbiji, ako se ovo zaista desi, da li su za to da se lokalno takmičimo. Srbija nije pobedila koronu ali se najbolje nosila obzirom na zemlje u regionu sa ovom pandemijom. Kako su granice počele da se otvaraju naša pretraga se proširila i na okolne zemlje i svi su bili zainteresovani. Kako se ovo pretvorilo u jedan spisak od 25 Top100 igrača mi smo počeli da dobijamo pozive od igrača i igračica iz celog sveta.
Da li su igrači imali tremu, obzirom da je svet u stanju pandemije, a treba doći u drugu zemlju.
Nisu imali tremu u smislu dolaska u Srbiju. Svi sa kojima sam pričao, na moje pozitivno iznenađenje, jako vole Srbiju i Beograd. Najveća problematika bila je povratak u njihove zemlje zbog karantina.
Ovaj događaj će trajati dugo, šest nedelja. Upoznajte nas sa pravilima? Na početku su igrači podeljeni na grupe. Šta dalje?
Osam grupa po četvoro igrača. U grupi svako igra sa svakim. Prvoplasirani i drugoplasirani, kao i četiri trećeplasirana idu u narednu nedelju. Sledeće nedelje oni, uz četiri nova igrača ponavljaju isti sistem u šest grupa.
To što na početku turnira nema Filipa Krajinovića, Dušana Lajovića i Damira Džumhura, ne znači da se neće pojaviti kasnije. Kada će se oni priključiti takmičenju?
Oni su jedni od momaka koji će se pojaviti u drugoj nedelji. Poenta samog turnira je da se tenis igra u kontinuitetu jer prvi turnir, koji će se možda održati, je Ju-Es open krajem avgusta.
Koga ćemo još od poznatih, i naših i svetskih imena, viđati narednih nedelja?
Očekujemo i Marina Čilića, Bornu Ćorića, Karena Hačanova, a u ženskoj konkurenciji Kristinu Mladenović, Pavljučenkovu...Ima još imena na čekanju, ali ne bi sve otkrivao...

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.