Teniski svet se nada

Izvor: Piplmetar.rs, 01.Sep.2023, 02:30

Teniski svet se nada

Piše: Milovan Longinov
Igrao je velika finala gren slemova protiv najvećih nekada i zauvek – Rodžera Federera, Rafaela Nadala, kao i Endija Mareja, Huana Martina Del Potra, ali i protiv nekih novih klinaca koji prete da to postanu – Danil Medvedev, Stefanos Cicipas i naravno – Karlos Alkaraz.
Potvrda da neuništivi Novak Đoković traje toliko dugo jeste da danas, u ovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << teniski briljatnoj i toliko uzbudljivoj 2023. godini razvija novi veliki rivalitet sa tačno 16 godini mlađim Alkarazom.
Najlepšu uvertiru za US open, Đoković i Alkaraz predstavili su nam na Mastersu u Sinsijatiju, na kom su odigrali jedno od najboljih finala ikada. Meč od tri sata i 50 minuta je ujedno i najduže finale na ovom Mastersu, a Đoković je na kraju slavio posle preokreta i dva taj brejka – 5:7, 7(9):6(7), 7:6(4).
Karlos Alkaraz je posle ovog meča pokazao koliko poštuje Đokovića i ako ćemo iskreno, koliko zaista zaslužuje da bude deo ovog velikog rivaliteta u nastajanju.
„Da budem iskren, izuzetno sam ponosan na sebe. Pričam i ne znam zbog čega mi idu suze, verovatno zbog toga što sam se borio do kraja, za svaku loptu. Umalo sam pobedio jednog od najboljih svih vremena u našem sportu. Iako deluje ludo i čudno, ali ni najmanje se ne osećam loše dok napuštam teren, srećan sam što sam bio deo ovakvog spektakla“, rekao je Alkaraz nakon epskog finala u Sinsinatiju.

Novak se ovim trijumfom donekle revanširao Alkarazu za nedavni poraz u finalu Vimbldona, ali pravi revanš očekujemo na US openu, na koji se Đoković vraća nakon dve godine. Kao što znate, zbog „korona“ protokola, Srbinu je bio zabranjen nastup na prošlogodišnjem US openu, a to je na najbolji mogući način iskoristio upravo Alkaraz koji je u Njujorku osvojio svoj prvi gren slem.
Ujedno, činjenica da Đoković nije učestvovao na prošlogodišnjem turniru, znači i da ove godine ne brani poene i će na vrhu ATP liste ponovo preskočiti Španca. Trenutno je Alkaraz prvi, ali sa samo 20 bodova ispred Novaka, Španac je prvi sa 9.815 poena, a Đoković ga prati sa 9.795. 
Novak Đoković i Karlos Alkaraz odigrali su međusobno četiri duela, a učinak je podeljen – 2:2. Njihov prvi duel na Mastersu u Madridu prošle godine na najbolji način je pokazao kakvi će biti i svi njihovi naredni dueli – maratonski, uzbudljivi i neizvesni do samog kraja. Alkaraz je tada upisao najveću pobedu u svojoj karijeri pobedivši Novaka sa 7:6, 5:7, 7:6.
Đoković se revanširao naredne godine u novom polufinalu, ali ovaj put na Rolan Garosu. Nakon neizvesna prva dva seta – 6:3, 5:7, Đoković je u trećem i četvrtom počistio Alkaraza – 6:1, 6:1.
Nije mnogo prošlo i dočekali smo njihovo prvo veliko finale, koje nam je i dalje svima u sećanju. Tog 16. jula doživeli smo pravi rolerkoster emocija, na kraju smo mogli da se poklonimo obojici tenisera i da im čestitamo na novom rivalstvu koje očarava svet. Đoković je poveo suvereno 6:1, Alkaraz se vratio u taj brejku i potom on dobio sa 1:6 za preokret. Novak se  vratio u četvrtom setu koji je dobio 6:4, ali je onda u odlučujućem petom Španac dobio 6:4 i osvojio svoj prvi Vimbldon i tako prekinuo Novakovu seriju u kojoj je od 2018. osvojio četiri od mogućih pet trofeja.
Kao što vidite, Sinsinati je bio prvi njihov duel na tvrdoj podlozi, na kojoj će igrati i na US openu. Đoković je u Njujorku osvojio tri – 2011, 2015. i 2018. godine. Pet dugih godina nije osvojio ovaj turnir, a u poslednjem finalu pobedio je Huana Martina Del Potra. 



Opširnije
Izvor: Sportske NET

Pogledaj vesti o: Federer,   Novak Đoković

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.