Studenti iz Niša najbolji na programerskom Vimbldonu

Izvor: RTS, 25.Okt.2018, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti iz Niša najbolji na programerskom "Vimbldonu"

Tim studenata Prirodno-matematičkog fakulteta iz Niša pobedio je na regionalnom takmičenju u programiranju u Rumuniji, čime su obezbedili plasman u svetsko finale marta sledeće godine u Portugaliji. Studenti iz Srbije poslednji put plasirali su se u finale pre više od dvadeset godina.
Ono što je Vimbldon u tenisu - to je takmičenje ACM u programiranju, smatraju poznavaoci. Kapiten ekipe Ivan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Stošić, kaže da su zadaci bili očekivano teški.

Na osnovu rezultata takmičenja može se zaključiti da su bili teži nego svih prethodnih godina, ističe Stošić:
"Bili smo prvoplasirani tim i rešili šest zadataka, dok su prethodnih godina vrlo često timovi rešavali skoro sve zadatke."
I van, Vuk i Lazar Stamenković timski su rešavali zadatke pet sati. Iako su se ranije takmičili ovo je za njih bilo posebno iskustvo.
"Ovo se dosta razlikuje od takmičenja na kojima sam do sada bio", kaže Vuk Bibić, student prve godine niškog PMF-a, "ovo je zapravo moje prvo međunarodno takmičenje."
Lazar Stamenković, sa master studija PMF-a, kaže da je najzanimljiviji žar borbe u timskom odmeravanju snaga:
"Kad zadatak, kako mi kažemo žargonski ‘prođe’, to se proslavi na jedan interesantan način."
Studente iz Niša podržao je Majkrosoft, uz mentora Nikolu Milosavljevića, koji ih je i prijavio za takmičenje. Sad predstoje pripreme za finale.
"Mi smo se pozicionirali kao, ne bih rekao sila, ali kao neka ovako uspešna zemlja u regionu", naglašava Ivan Stošić.
Potrudićemo se da ne razočaramo ni fakultet ni ljude koji nas podržavaju, dodaje Lazar.
"Svesni smo da je to zaista neverovatan uspeh", kaže Vuk, "ali još uvek znamo da je to samo plasman na ovo finale."
Do finala ima vremena, u međuvremenu nije loše zapamtiti imena momaka iz Niša koji su postigli najbolji srpski rezultat u istoriji regionalnog takmičenja u programiranju.
Pogledaj vesti o: Tenis

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.