Stari javorov list

Izvor: B92, 27.Jan.2020, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stari javorov list

Miloš Raonić se vratio na tenisku scenu, reklo bi se na velika vrata.

Prošao je kroz tunel brojnih povreda i neizvesnosti povratka na teren. Četvrtfinale Australijan opena je nagrada za veru i istrajnost.

Naravno, kada ste dugo odsutni, kada ispadnete iz tog „voza bez prestanka“, što ATP tur svakako jeste, ne možete da računate ni na preteranu sreću sa žrebom.

Miloš je, ipak, u četvrtfinalu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao 32. nosilac uradio je više nego što rang pokazuje, ali pre svega zato što je igrač Top 10 klase. Novi teniski randevu sa kraljem ovih terena, Novakom Đokovićem, svakako je prilika da se pre svega opusti i uživa u igri.

Na ovom turniru je do osam najboljih nekako stigao iz senke, valjda zbog te povredama ispunjene 2019. godine na njega niko nije najozbiljnije ni računao ovde u Melburnu.

Ali snaga talenta i kvalitet su nešto što opstaje i što prolazi i test takvih iskušenja kakve povrede i nose sa sobom. To su najveći neprijatelji onog iskonskog u sportu – neprestane želje za takmičenjem, pobeđivanjem, opstajanjem na vrhu.

Pročitajte još Đoković protiv Raonića – uz jutarnju kafu

Miloš je, kako je i Novak Đoković rekao to posle pobede nad Dijegom Švarcmanom, igraa koji uopšte nije imao sreće u poslednjih pet godina. I to ne zbog jedne, već niza različitih povreda.

Od 2017. patio je zbog povreda kolena, zadnje lože, imao je problema sa lumbalnim delom leđa, što zbog njegove visine nekako i deluje logično, a sve to ga je sprečilo da pokaže koliko stvarno može.

Pre četiri godine igrao je finale Vimbldona, polufinale ovde u Melburnu, činilo se da će te godine, kada je stigao i do najboljeg ranga u karijeri, trećeg mesta, konačno naplatiti godine krvi i znoja, barem nekom od Grend slem titula.

I onda je 2017. donela taj pad, to očajanje borbe sa povredama, sa odsustvom sa terena, a prošle godine odigrao je svega 36 mečeva.

Desni kuk, desno stopalo, levi ručni zglob, lakat, desni članak, list desne noge i desno koleno, to je lista povreda Kanađanina poreklom iz Podgorice u protekloj sezoni.

Pitanje je kako se izboriti sa svim tim nedaćama i vratiti se na pravi put. Miloš, veruje da ima odgovor.

On je od 2017. godine u programu poznate zvezde američkog fudbala Toma Brejdija, „TB 12“.

Šestostruki osvajač NFL titule i njegov trener Aleks Gerero započeli su godinama unazad program u kojem su glavna četiri principa, „savitljivost“, „oporavak“, „igra“ i „ishrana“. Primena svih tih načela u pravilnoj meri izuzetno je zaslužna što Brejdi traje tako dugo i igra u 42. godini.

Raonić je pre tri godine prihvatio taj režim i u Melburnu je sa njim sada trener iz “TB 12” grupacije, Mat Dening, koji radi sa njim na principu ovog sistema, tokom takmičenja na prvom Grend slemu sezone.

I Sam Tom Brejdi je Milošu poželeo sreću na ovom turniru, a kako za sada igra, čini se da mu to mnogo znači.

Miloš igra u odličnoj formi, odavno ga nisam video takvog, ima dobre izglede čak i da osvoji turnir ako bude igrao ovako”, upozorio je posle poraza od njega u četvrtom kolu Marin Čilić.

Čini se da Raoniću sve ovo prijalo i Milošu koji kaže da se odavno nije osećao tako dobro.

Ovo je tako prokleto dobro, moram to da kažem. Srećan sam time kako sve ide, srećan sam što opet imam priliku da igram u četvrtfinalu, na jednom uzbudljivom turniru za mene, nadam se da je još mnogo toga ispred mene”, rekao je posle pobede u četvrtoj rundi.

Servis je oduvek bio njegovo oružje, izuzetno snažni forhendi drugo, a i sam Novak Đoković, koji u mečevima sa Kanađaninom vodi u pobedama sa 9:0, rekao je da ga očekuje “borba sa projektilima”.

Jedan američki kolega za Miloša, koji je ušao u 30. godinu kaže da je kao “staro javorovo drvo”.

Ja bih pre rekao list na tom drvetu, koji se trudi da ne opadne tako brzo, kao što su mnogi očekivali.

Vetrovi u Melburnu su tako jaki, a sa druge strane biće orkan, Novak Đoković.

Kako god bilo, Miloš se vratio.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.