Šta čeka Nadala: Veliki pad na ATP listi, ali i zaštićeno rangiranje

Izvor: B92, 18.Maj.2023, 20:20

Šta čeka Nadala: Veliki pad na ATP listi, ali i zaštićeno rangiranje

Španski teniser Rafel Nadal zvanično je potvrdio da neće igrati na ovogodišnjem Rolan Garosu.

Osvajač 22 grend slem titule uz to rekao je da mu sledi višemesečna pauza, kao i da će mu 2024. godina biti poslednja u profesionalnoj karijeri.

"Ne znam koliko još neću moći da treniram. Možda tri, možda četiri meseca. Verujem da je ovo prava odluka, zbog svog osećanja i sreće. Morao sam da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se zaustavim, ovako ne mogu više", rekao je Nadal na konferenciji za medije.

Ako period oporavka prođe kako treba i Nadal bude u stanju da ponovo zaigra tenis, Španac će sledeće sezone doživeti potpuno novu situaciju, sa kojom se do sada nije susretao u karijeri.

Španskom teniseru za početak sledi veliki pad na ATP listi, gde trenutno zauzima 14. mesto sa 2.535 bodova, što će biti 2.445 kada se Masters u Rimu završi.

Izostankom sa Rolan Garosa, Španac će izgubiti 2.000 bodova, kao prošlogodišnji šampion, a preostalih 445 omogući će mu da bude oko 136. mesta na svetskoj rang listi.

Nadal će i tada nastaviti da gubi bodove, na raznim turnirima: 10 u Sinsinatiju, 180 na US Openu, 10 u Parizu i 200 na završnom ATP turniru.

Ako se ne vrati do kraja 2023. godine, Nadal bi imao samo 45 bodova na ATP rang listi, što bi značilo da će da ispadne iz TOP 600.

Međutim, postoje dve formule koje će mu mogućiti da igra na bilo kom turniru koji poželi, bez obzira na poziciju.

Uprkos veoma niskom rangu, za koji teoretski ne bi imao pravo ni da bude na ATP turnirima, Nadal će moći da se takmiči gde god poželi.

Prvi način za prisustvo na bilo kom turniru biće klasične pozivnice, odnosno vajld karte, koje svaki turnir nudi teniserima za koje smatraju da ih zaslužuju.

"Ako mi zatrebaju pozivnice, pretpostavljam da neće biti problema, mislim da sam to zaslužio“, priznao je Nadal u četvrtak, iako dodao da bi više voleo da igra zahvaljujući drugoj formuli koja se razmatra.

"Ako mogu da igram sa zaštićenim rejkingom, kako ne bih oduzimao pozive drugima, to bolje“, prokomentarisao je Nadal, pominjući ovu opciju, koju ATP nudi igračima koji su proveli dugo vreme u povredama.

Po toj opciji, svaki teniser koji je bio odsutan sa terena najmanje šest meseci zbog fizičkih problema može da zatraži zaštitu rejkinga od izvršnog direktora ATP-a po povratku na takmičenje.

Nakon toga, najviše svetsko tenisko telo zaduženo je za prosek rangiranja koji je taj igrač imao u prva tri meseca od kada je povređen, što bi u slučaju Nadala to bi bila 9. pozicija na svetu, pa bi učestvovao na bilo kom turniru - bez problema.

Osvajač 22 grend slema, mogao bi da iskoristi zaštićeni plasman i da uđe u glavni žreb devet turnira tokom prvih devet meseci nakon povratka. Ako Rafaelovo odsustvo sa terena dostigne 12 meseci, broj turnira kojima bi mogao da pristupi povećao bi se na desetak.

Uprkos tome što je ušao u nekoliko takmičenja sa zaštićenim 9. mestom na svetu, Nadal ne bi mogao da bude nosilac, već bi se našao na dnu liste.

Ovd dve moguće formule, imaju glavni nedostatak, jer bi Nadal mogao da se suoči sa najtežim protivnicima od prvog kola.

Njegov tako nizak plasman značiće da u žrebovima Španac može da padne bilo gde, na šta teniser, koji je skoro dve decenije nosilac, nije navikao.

Rafin put na svakom turniru bio bi mnogo komplikovaniji nego što je inače, pošto će se prvi nosioci pojaviti na njegovom putu mnogo ranije, čak i u prvom kolu.

Na primer, bilo bi moguće videti duel između Karlosa Alkarasa, Novaka Đokovića ili bilo kog drugog igrača protiv Nadala u prvom kolu sledećeg Australijan opena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.