Sportisti sa invaliditetom niko neće da izda stan u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2018, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sportisti sa invaliditetom niko neće da izda stan u Novom Sadu

Borisu Stoiljkoviću, reprezentativcu Srbije u stonom tenisu, koji je prošle godine sa svojim kolegama stonoteniserima osvojio bronzanu medalju u ekipnom takmičenju na Evropskom prvenstvu u Sloveniji, niko u Novom Sadu ne želi da izda stan, prenosi 021.

Jedino što Borisa razlikuje od drugih ljudi je činjenica da je on već 18 godina u invalidskim kolicima.

Iako se već skoro dve decenije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bori protiv diskriminacije, trpi uvrede i arhitektonske barijere, naišao je na novu barijeru, nijedan stanodavac u Novom Sadu ne želi da mu izda stan jer je on osoba sa invaliditetom.

Boris je iz Debeljače i aktivno se bavi stonim tenisom od 2010. godine.

"Kao reprezentativac ponekad se osećam povlašćeno. Međutim, kao osoba sa invaliditetom, svakodnevno nailazim na diskriminaciju", rekao je on.

Stoiljković se priprema za Evropsko prvenstvo u stonom tenisu koje se održava naredne godine. Zbog priprema sa kolegama iz selekcije seli se u Novi Sad, ali ima ogroman problem - ne može da pronađe stan.

Njegova prijateljica Dajana Drča mu je najveća podrška u potrazi za stanom, a iako je i sama agent za nekretnine, nije uspela da pronađe stanodavca dovoljno "smelog" da svoju nekretninu izda osobi u kolicima.

"Kada ljudima predstavljam ko je Boris i šta mu je neophodno, nailazim na ćutanje, na razna pitanja, pa čak i na vrlo drske komentare", rekao je on.

Boris i Dajana još traže stan i nadaju se da će ga pronaći do kraja novembra.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla 021.rs da je neverovatno da se u poslovima izdavanja stanova pravi razlika među ljudima.

"Izuzetno mi je žao Borisa, ali je bitno da javnost sazna za probleme sa kojima se suočavaju osobe poput njega.

Ovakav slučaj Poverenik do sada nije imao. Slične probleme imaju i pripadnici romske nacionalne manjine, ali to samo govori da je najveća prepreka u našoj borbi za ravnopravno društvo u našim glavama. Nadam se da će se ovaj slučaj rešiti u Borisovu korist i apelujem na sve stanodavce da ne izdvajaju osobe sa invaliditetom, već da ih tretiraju kao ravnopravne građane", rekla je Janković.

Ona je istakla da svako čija su prava ugrožena može da podnese pritužbu po nekom od osnova diskriminacije Povereniku, koji će potom otvoriti slučaj.
Pogledaj vesti o: Tenis

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.