Skandal majstor

Izvor: Danas, 16.Avg.2015, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skandal majstor

Australijski teniser Nik Kirjos tek što je napunio 20 godina i ozbiljno zakoračio u čari "belog sporta" na putu je da postane jedan od najvećih skandal majstora u istoriji tenisa. Zbog dugog jezika i gestova nedoličnih bilo kom sportu, a pogotovo ne tenisu, mnogi smatraju da će blistava karijera koju mu predviđaju dobiti mrlje koje će ostati zapisane krupnim slovima i pominjaće se uvek kada neko bude analizirao njegov učinak na terenu. Kao što je to slučaj sa Džonom Mekinroom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << koji takođe nije umeo da drži jezik za zubima i često je pravio skandale na terenu i oko njega, iako je bio najbolji u svoje vreme.

Skandal koji je obeležio proteklu sedmicu na sportskim terenima odigrao se na Rodžers kupu, u duelu Kirjosa i Stena Vavrinke, kada je Australijanac grčkog porekla usred poena, dosta glasno a manje sebi u bradu, rekao na grub način da je drugi teniser Tanasi Kokinakis imao seksualne odnose sa Švajcarčevom devojkom, takođe teniserkom iz Hrvatske Donom Vekić. To je izazvalo pravu buru nakon meča, jer je malo njih čulo uživo, ali zato jesu svi na video-snimku. Teniska javnost zahtevala je oštru kaznu za Kirjosa, iako se naknadno usputno izvinio, a primenjen je za sada samo pravilnik o blagoj kazni za nedolično ponašanje u visini, za profesionalne tenisere, skromnih 10.000 dolara.

Kirjosu to nije prvi skandal otkako je zašao u profesionalne vode. U prvom kolu ovogodišnjeg Vimbldona smatrao je da ga je sudija oštetio jednom odlukom, zbog čega je ušao u oštru raspravu sa arbitrom u stolici, a čak je i zahtevao da "dođe neko ko zna pravila". Tada se završilo samo na pretnji da neće da igra dalje. Nekoliko dana kasnije, u osmini finala, Australijanac je bojkotovao gem u drugom setu vraćajući bezvoljno udarce Rišaru Gaskeu, što je izazvalo negodovanje svih, a pogotovo tradicionalne engleske publike. Potom je demonstrativno tražio da promeni čarape usred seta, pa se bunio što ga sudija požuruje dok to radi.

Nik Kirjos rođen je 27. aprila 1995. u prestonici Australije Kanberi, od oca Grka i majke Malezijke. Odrastao je sa starijim bratom i sestrom. Nik je prvobitno igrao košarku i bio je perspektivan igrač, dok je tenis počeo da trenira tek sa 14 godina. U juniorskoj konkurenciji je osvojio Australijan open 2013. protiv Kokinakisa. U ATP vodama i na najvećim turnirima najdalje je stizao do četvrtfinala Vimbldona prošle i Australijan opena ove godine.
Pogledaj vesti o: Tenis

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.