Prvi koraci s lakšim reketom i lopticama

Izvor: Blic, 06.Jul.2011, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi koraci s lakšim reketom i lopticama

BEOGRAD - Put do Noletove slave verovatno je nedostižan i za mnoge njegove takmace, međutim prvi koraci ka tom sazvežđu sada i nisu toliko teški u prestonici Srbije.

U teniskom savezu Beograda, u saradnji sa nekoliko klubova, sprovode program međunarodne teniske federacije (ITF) pod nazivom "tenis ten” koji podrazumeva niže mreže, manje terene, zatim lakše loptice i rekete za mališane uzrasta do 10 godina.

U zavisnosti od broja vežbanja treninzi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u okviru ovog programa koštaju mesečno između 1.500 i 4.000 dinara. Tokom letnjeg raspusta Grad organizuje i besplatne časove tenisa, a pored toga, u prestonici postoji više od 50 škola belog sporta i barem toliko terena za rekreativce.

Koliko košta oprema za tenis

reket 1.500-3.000

loptica 100

mreža 2.000-13.000

*cene u dinarima

Sva je prilika da će teniski tereni širom grada biti mali pred navalom klinaca željnih da makar jednom udare lopticu kao njihov uzor Novak Đoković.

U teniskom savezu Beograda ističu da će i pored očekivano velikog interesovanja mnoga igrališta biti mala kako bi što veći broj mališana ušao u tajne igre.

- Pre četiri godine, kada je veliki broj devojčica i dečaka krenuo u škole tenisa nismo bili spremni da ih na pravi način zainteresujemo za ovaj sport. Nekoliko desetina klinaca je treniralo na jednom terenu pa su čekali u redu i po deset minuta da bi udarili lopticu. Reketi i loptice su im bile teške, tereni preširoki i predugački, a treninzi nezanimljivi pa su mnogi ubrzo odustali od vežbanja. Sada u okviru programa "top ten” teren i rekviziti su prilagođeni njihovom uzrastu i konstituciji pa mališani tokom treninga imaju osećaj da mogu da izvedu gotovo sve udarce, a čak igraju i na mreži - kaže Dragan Ilić, koordinator programa "tenis 10” u Teniskom savezu Beograda.

U ovom savezu su za godinu i po dana posetili više od deset škola, gde su po novom, prilagođenom programu upoznali, kako kažu, skoro 10.000 đaka sa osnovama tenisa. Tokom leta u ovoj akciji pomagaće im klubovi "Novak”, "Studio B” i "Klasiks”.

- Za mališane uzrasta do osam godina treninzi traju svega 25 minuta, a vežbaju sa najlakšim reketima i najsporijim lopticama u grupama od po osmoro pošto se igralište praktično podeli na četiri dela sa nižim mrežama. U tom uzrastu deca dobijaju pre svega osnovne informacije o tenisu i dovoljno je da imaju dva treninga nedeljno. Sa polaskom u školu igralište se nešto povećava da bi od desete godine klinci počeli da vežbaju na pravom terenu, ali i dalje sa mekšim lopticama. Tek kada savladaju osnovne udarce klinci bi trebalo da treniraju sa većim reketima koji teže do 300 grama, sa pravim lopticama i na terenu originalnih dimenzija - ističe Ilić.

Nezavisno od "tenis ten” programa, na svakom teniskom igralištu treneri sprovode svoje škole "belog sporta”. Mesečna članarina kreće se između 3.000 i 6.000 dinara. Tokom raspusta u nekim klubovima treninzi su potpuno besplatni.

- Od početka raspusta svakog ponedeljka, srede i petka organizujemo besplatne treninge za decu od prvog do četvrtog razreda. Pošto je velika zainteresovanost podelili smo ih u šest grupa od po šestoro i vežbaju praktično sat vremena nedeljno - kaže Marko Mitić iz škole tenisa "Set Surčin”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.