Pegula se nada saudijskom novcu: Pomogli bi nam da se izjednačimo sa muškarcima

Izvor: B92, 02.Jul.2023, 14:43

Pegula se nada saudijskom novcu: Pomogli bi nam da se izjednačimo sa muškarcima

Američka tensierka i član Sindikata igrača veruje da bi saudijske investicije, koje su poslednjih godina sve veće u brojnim sportovima, donele dobro i tenisu

Povela se priča da bi investicioni fondovi iz ove bliskoistične države mogli da budu ključni da se konačno izjednače novčane nagrade za žene i muškarce u tenisu.

Za sada, egal je postignut na sva četiri Grend Slema i na još nekim većim turnirima na turu, međutim i dalje je veliki broj turnira >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na kojima teniseri dobijaju veće nagrade od koleginica.

Pegula kaže da bi to moglo da se promeni sa uplivom Saudijaca i u ovaj sport, pošto su već prisutni u fudbalu, boksu, formuli.

"Sigurna sam da ćemo pričati na tu temu", rekla je Pegula pred početak Vimbldona.

Stiv Sajmon, predsednik WTA, u petak je rekao da i dalje postoje "ozbiljni problemi" oko Saudijske Arabije kao potencijalnog domaćina za turnire iz najviše kategorije i da upravno telo ženskog tenisa nije još donelo definitivnu odluku niti je krenulo u pregovore.

Pegula je ipak optimista.

"Ako Saudijska Arabija pomogne da se izjednači nagradni fond muškaraca i žena, iako to može nekih negativnih strana, iz toga može proizaći mnogo pozitivnih stvari. Nadam se da mi nećemo gledati samo one negativne već više one pozitivne tačke. Nadam se da će se iz svega izroditi nešto dobro i da će to ići u pravom smeru".

Šef ATP organizacije Andrea Gaudenci rekao je prethodnog meseca da je obavio razgovore sa Saudijskim investicionim fondom (istim onim koji je preuzeo Njukasl i nekolicinu saudijskih klubova, među njima i Ronaldov Al-Nasr) i sa drugim potencijalnim investitorima o projektima koji uključuju infrastrukturu, događaje i ulaganje u tehnologiju.

Ta loša strana saradnje sa Saudijcima su optužbe da Saudijska Arabija kroz sport pere novac, uz to je konstantno na meti organizacija za ljudska prava.

I među igračima, sadašnjim i bivšim, postoji oprečno mišljenje na temu saradnje sa Saudijcima.

Tako Karlos Alkaras kaže da ne bi imamo nikakav problem da igra u Saudijskoj Arabiji, dok Džon Mekinro smatr da ne bi trebalo da se ulazi u bilo kakav vid saradnje sa tom državom.

Endi Mari je rekao da bi "dva puta razmislio" da li bi igrao u Saudijskoj Arabiji u koju nije išao ni kada su ga zvali na neke egzibicione turnire.

Pegula, ipak, vidi prostor za saradnju iako ej svesna poteškoća.

"Teško je, znate... Jer postoje tamo neke stvari, neke teme. Mislim da i u drugim zemljama postoje problemi. Ponekad se o nekim stvariam ne priča. Verujem Stivu (šefu WTA) da će doneti ispravnu odluku za ono što misli da je najbolje za WTA", zaključila je Pegula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.