Novak može da osvoji Rolan Garos, ali ne zbog krova  već boljeg forhenda

Izvor: B92, 25.Jan.2020, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Novak može da osvoji Rolan Garos, ali ne zbog krova " već boljeg forhenda"

Veliki šampioni svetskog tenisa na druženju sa novinarima raznih svetskih redakcija, u melburnškom hotelu “Pulmans”, ostavili su sjajan utisak.

Na događaju u organizaciji “Eurosporta” bio je između ostalih i bivši broj dva svetskog tenisa, Španac Aleks Koreča koji je odgovarao na pitanja o aktuerlnom trenutku svetskog tenisa i nekim od najinteresantnijih tema.

Aleks je, kao što smo mogli da se uverimo i u septembru u Njujorku, izuzetno zahvalan sagovornik, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a posebno je jak na taktičkom planu, mlaši igrači i sada često traže savete od njega pre izlaska na teren.

Jedno od pitanja odnosilo se i na to zašto su mnogi mladi igrači tako rano završili učešće na Australijan Openu. Pre svih Šapovalov, Alijasim, Siner, a kasnije im se pridružio i Stefanos Cicipas.

Svima je potrebno iskustvo, moraće da prođu kroz određene situacije na terenu i van njega kako bi razumeli kako tenis i život funkcionišu. Mislim da nekada mlađi igrači mentalno ne mogu da budu tako konstantni kao oni ranije. Čini mi se da su igrači pre živeli za tenis, a sada ima mnogo smetnji sa strane. Tenis je način života i ako želiš da budeš uspešan na meču, moraš da odradiš posao na treningu i van terena. U suprotnom, teško možeš da izdržiš četiri sata na terenu i meč u pet setova”, kaže Koreča.

On je imao prilike da se sastane i sa Rodžerom Federom, Švajcarac je tada bio na početku svoje karijere. Upitan je kako gleda na karijeru Rodžera Federera.

Kada sam igrao sa mladim teniserima, umeo sam da osetim kada imaju nešto posebno. To mi se desilo sa Rodžerom i Rafom, sa Lejtonom Hjuitom i Maratom Safinom. Oduvek sam mislio da Federer ima magični osećaj, njegovi udarci sa osnovne linije, kretanje i način na koji je razumeo igru, to je sjajno. Pobeđivao sam ga na šljaci, jer sam igrao visoko na njegov bekhend, tada je pravio više grešaka, ali i tada je svaku kratku loptu koristio da zabije forhendom. I tada je jako dobro krio servis pokretom svojih ramena, imao je izvrstan slajs i lep osećaj za izlazak napred”, kaže Aleks i dodaje.

Ipak, tada se videlo da još nije dovoljno konstantan. Takođe sam primetio i promenu u njegovom mentalitetu - u početku ga je bilo lakše omesti, čak i van terena bi se uvek šalio po ceo dan, nije bio 100% fokusiran. Posle je postao mirniji, zreliji, to je bila velika promena. Po mom mišljenju, on je teniser sa najboljom igrom u istoriji. Neverovatno je da sa skoro 40 godina uspeva fizički i mentalno da bude na najvišem nivou, to se može samo sa posebnom magijom u srcu i umu”.

Ove godine Rolan Garos će dobiti krov na stadionu “Filip Šatrije”. Pitali smo Aleksa i da li to znači da Novak Đoković ima veće šanse da osvoji titulu, jer ga je vreme znatno poremetilo prošle sezone.

Mislim da Novak ima šansu, ali ne samo zbog krova. Jeste vreme uticalo, ali tako je oduvek - nije izgubio zbog vetra, nego zato što se tu našao neko ko se tome na šljaci bolje prilagodio od njega, kao što je on to činio na betonu mnogo puta”, ističe Koreča.

Po mom mišljenju, Novak može da osvoji Rolan Garos, jer je mnogo napredovao na forhendu, udarcu koji je na šljaci posebno važan. Ako imaš čvrst forhend, forhend kojim možeš da šalješ loptu pod oštrim uglovima... Uz njegov bekhend koji će uvek biti odličan, popravio je i servis, naročito drugi servis, mada na šljaci neće moći da rizikuje toliko, već će ga servirati sa više kika”, smatra komentator “Eurosporta”.

Aleks je pokušao da odgovori i na to da li vidi neka poboljšanja u igrama Novaka Đokovića, Rafaela Nadala i Rodžera Federera.

Za Novaka sam rekao da je to forhend, ne pomera telo pre nego što udari loptu kao što je ranije činio. Servira mnogo bolje, bekhend mu je oduvek bio sjajan i nešto češće izlazi na mrežu. Rodžerovim nivoom igre posebno sam impresioniran jer pre Melburna nije igrao meč puna dva meseca, to je veoma neobično. Novak i Rafa bili su na ATP kupu, Rodžer je samo trenirao i u stanju je da se tako spremi za tako važan turnir kao što je ovaj. To je skoro nemoguće”, smatra Koreča.

O svom sunarodniku ima pozitivno mišljenje, veruje da je spremniji stigao u Australiju.

Mislim da će Rafa tek igrati mnogo bolje, tek dolazi krešendo za njega i biće jako opasan ako stigne do završnice, u mnogo je boljoj formi nego što je to bio slučaj prošle godine - na tri dobijena seta, ako dođe do drame i trilera, mislim da je Nadal tu najbolji".

Jedna od tema poslednjih meseci odnosi se i na to da li ćemo u smorije vreme imati nekog mlađeg, novog Grend slem šampiona.

To bi bilo izvrsno za tenis. Lepo je što imamo Novaka, Rodžera i Rafu, ali bila bi odlična priča da neko drugi uzme. Medvedev, Cicipas, čak i Tim na Rolan Garosu, mislim da će neko od njih uspeti - ako ne ove, najkasnije sledeće godine”.

Stefanos Cicipas je prošle godine bio odličan, posebno ovde u Melburnu.

Dopada mi se mnogo. Napredovao je prilično, agresivan je i izlazi na mrežu još češće, što je posledica toga što je poboljšao forhend. Čvršći je na servisu i bolje se kreće, što je jedan od ključeva”, kaže Aleks.

On je pričao i o važnosti mentalne snage kod igrača, posebno u onim najvažnijim i najnapetijim trenucima.

Ključ je u tome da naporno treniraš pre toga, ako to ne radiš... Pre nekoliko dana neko mi je rekao za jednog igrača “samo je dao treći set, jer je tako hteo”. Nije hteo, nego ne može da zadrži fokus četiri sata! Na treninzima to ne rade, treniraju sat-sat i po, pa prekinu. I kada dođe meč, nisi spreman ako nisi to ranije prošao. Kao da svaki dan trčiš pet kilometara i super ti ide, ali ako ti neko traži da istrčiš 15, mučićeš se.”

Isto je u tenisu, tenis je maraton, nije trka na 100 metara. U tenisu moraš mnogo toga da izdržiš, Australijan open je savršen primer za onu frazu “prihvati i prilagodi se”. Kiša, vlaga, vetar, promenljivo vreme, ne znaš je li toplo ili će kiša... Ako nisi spreman na to da se osećaš čudno na terenu, onda nećeš postati šampion, i to je jedna od najvažnijih stvari u tenisu. Zašto? Zato što u 80% slučajeva nećeš perfektno osećati loptu i otvara put ka uspehu ako to razumeš i prihvatiš”, izvrsno je primetio.

Priča o tome ko će na kraju karijere imati najviše Slemova, misterija je i za Koreču.

To nije teško pitanje, to je nemoguće pitanje. Govorimo ono “ako budu zdravi”, ali Rafine povrede uzrokovane su dobrim delom i stilom igre koji je zahtevan. Može li da prestigne Rodžera? Može, naravno, ali mora da bude zdrav. Mislim da Rafa i Novak imaju dobru šansu da prestignu Rodžera jer su mlađi i blizu su, pogotovo Rafa. Novak je zdrav, ima veliku želju i pravi je šampion, vidi se da želi da uđe u istoriju, biće neizvesna trka.”

Za kraj, dotakli smo se i teme koučinga i da li bi ga trebalo dozvoliti u tenisu.

Ne bih voleo da treneri budu ikada na terenu, to je samo za timska takmičenja, ali mislim da bi bilo u redu da bude dozvoljeno da trener ponudi poneki savet iz boksa kada je igrač na istoj strani. Ne da sve vreme priča, ali saveti tipa ‘nastavi da budeš agresivan’ ili ‘ostani blizu osnovne linije’ ne bi trebalo da budu sankcionisani. Onda je sudija policajac, a ne sudija. Trebalo bi u tom smislu da se olabave pravila za takve stvari, ali istovremeno mislim da je dobro da igrač samostalno pronalazi rešenja”, zaključio je Koreča.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.