Nije lako posle 20 godina teških muka!

Izvor: Vesti-online.com, 14.Jun.2018, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije lako posle 20 godina teških muka!

U jeku odigravanja mečeva na Rolan Garosu, jednom od četiri najveća turnira na svetu, u žiži su bili i neki bivši asovi. Neki od njih su se pojavljivali u novim ulogama kao treneri, neki kao komentatori, a neki, poput Jelene Dokić, da ukažu da tenis nije samo puko udaranje lopte i da nije sport koji donosi samo veliku zaradu i slavu.

Bivša jugoslovenska teniserka ponovo je pričala o drugoj strani medalje, teškom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << životu, treninzima, ocu Damiru, koji ju je fizički zlostavljao u želji da ispuni njegove bolesne ambicije i tome da nije sama u tome.

Jelena je detaljno u autobiografiji "Unbreakable" (Nesalomiva) ispričala kakav je pakao proživljavala i da je nekoliko puta poželela da izvrši samoubistvo.

- To su stvari koje se uvek dešavaju u tenisu jer je to jedan od najplaćenijih sportova - rekla je u razgovoru za CNN Jelena uprkos tome što poslednjih godina NjTA ima kvalifikovane savetnike koji se bave emocionalnim i psihičkim stanjem igračica, što u vreme kad je ona igrala nije bio slučaj.

- Nažalost, mnogo roditelja, naročito onih iz siromašnijih zemalja, to vide kao priliku da gurnu svoju decu i preko njih stignu do velike zarade, koristeći i najbrutalnija sredstva samo da ispune taj cilj - rekla je Jelena Dokić.

Ona je ispričala kako je 2002. godine, posle mnogo teških godina, uspela da pobegne od svog oca, noću, sa samo jednom torbom i reketom u njoj. Uprkos tome što je imala novac koji je zaradila od tenisa i uspela da ga zadrži, i podršku svog dugogodišnjeg dečka, nije mogla da se u potpunosti posveti sportu.

- Dugo sam patila od depresije, gotovo 10 godina i nakon što sam u potpunosti raskrstila sa ocem nisam još mnogo vremena psihički bila spremna da se posvetim tenisu u potpunosti. To se odrazilo i na moje rezultate. Ja sam 2004. počela da padam, nakon toga sam napravila pauzu, izgubila renking, pokušala da se vratim, ali gotovo 20 godina teških muka ostavile su posledice - ispričala je Jelena.

Kaže da su se stvari promenile kad je napunila 30 godina. Tada je odlučila da više ne ćuti o traumatičnom životu već da otvoreno priča o tome kako bi pomogla mladima koji se nalaze u istom problemu i generalno podigla svest o porodičnom nasilju.

U karijeri je osvojila šest WTA turnira, iako njen talenat nikada nije u potpunosti došao do izražaja.

- Mnogi veruju da bih osvojila grend slem trofej i bila prva na svetu da sam imala bolje uslove. Ne razmišljam o tome, ne opterećujem se šta bi bilo kad bi bilo da sam imala pravu podršku porodice - istakla je na kraju 35-godišnja Jelena Dokić.

Jelena drži i motivacione govore u Australiji, a za sledeću godinu priprema i dokumentarac koji će biti zapravo njena ekranizovana autobiografija, koju je napisala zajedno sa spisateljicom Džesikom Heloran.

- Bilo mi je veoma teško da o tome pričam, o odnosu sa ocem i da to bude objavljeno u autobiografiji. Ali, to sam uradila jer želim da pomognem da se stvari promene. Uradila sam to jer sam konačno uspela da se izvučem iz prošlosti. Bila sam psihički u sve boljem stanju, kako je vreme odmicalo, ojačala sam i osećala sam da je vreme da uradim nešto veliko i važno - objasnila je Jelena.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.