Magični Dušan  Delpo pao u Magičnoj kutiji!

Izvor: B92, 10.Maj.2018, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Magični Dušan " Delpo pao u "Magičnoj kutiji"!

Srpski teniser Dušan Lajović pobedio je Argentinca Huan Martina del Potra u trećem kolu Mastersa u Madridu 3:6, 6:4, 7:6, posle dva sata i 19 minuta igre.

Igra Dušana Lajovića u trećem kolu Madrida može da se opiše samo jednom rečju – spektakularna. A isti takav je bio i preokret psole 0-1 u setovima.

Lajović je tokom većeg dela meča igrao kao top 10 igrač i taktički i mentalno, tako da je pobedom iznenadio sve u "Magičnoj kocki" u Madridu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Srpski igrač je pokazao definitivno najbolji tenis u karijeri protiv "Diva iz Tandila", protiv koga je imao krizu samo u drugom delu prvog seta.

Del Potro i Lajović su igrali izjednačeno do 3:3 u prvom delu igre. Lajović je tada imao pad koji je Argentinac iskoristio i sa dva brejka osvojio prvi set.

Drugi set je Srbin odigrao perfektno. Počeo je da napada bekhend Argentinca i izbacio ga je iz zone komfora i moćnog forhenda. Delpo je počeo da greši više nego u prvom setu u kome su greške mogle da mu se pobroje na prstima jedne ruke.

Sjajan ritern, pa još bolji bekhend po paraleli držali su lajovića u sedmom gemu na servisu Del Potra do 30:30. Usledio je 'doktorski' namešten poen za 40:30 uz malo sreće i promašaj Del Potra.

Međutim, tek je fantastično čitanje Del Potrovog drugog servisa Srbinu donelo zlata vredan brejk i vođstvo 4:3. Lajović se izvukao ka spoljnoj strani terena da bi ritern 'raspalio' iz forhenda i osigurao brejk.

Spasavao je već u narednom gemu dve brejk lopte vrhunskim servisima i pokazao da može da bude 'hladan' u teškim trenucima.

Uzeo je drugi set i u treći ušao idealno - brejkom. Međutim, malo opuštanje i Del Potro vraća brejk za 1:1 u trećem setu. Nakon toga su serveri bili sigurni i možda najpošteniji ishod je bio da odigraju taj brejk.

U njemu je krenulo loše po srpskog igrača. Del Potro je dobrim servisima diktirao tempo, Lajović je grešio i Argentinac je vrlo brzo poveo 4:0.

Usledila je potpuna reanimacija Lajovića koji osvaja narednih pet poena uzastopno, a servisa u maniru vrhunskog asa i do prve meč lopte na 6:5.

Nije je iskoristio Lajović, ali je već u narednih nekoliko poena dočekao popuštanje Del Potra i poen za 8:6 i najveću pobedu u karijeri. Lajović će u četvrtfinalu turnira u Madridu igrati protiv Kevina Andersona i od ponedeljka će biti oko 65. mesta na ATP listi.

7:6 Najveća pobeda Lajovića u karijeri Sjajan servis Del Potra i veliki kiks Lajovića na mreži za 2:0 u korist Del Potra. Nova greška, pa još jedna Lajovića za 4:0 u korist Argentinca. Sjajno je nameštao poene srpski igrač, ali je onaj najlakši deo - realizacija, zakazala. Jedan mini-brejk vraća Lajović, dočekao je potom i grešku Del Potra do promene strana i smanjio na 4:2. Jak servis u 'T' liniju, Delpo ne vraćai Lajović osvaja i treći uzastopni poen za 4:3. Aut! Lajović se vraća na 4:4. Novi mini-brejk posle greške Del Potra, Lajović vodi 5:4! Greška Lajovića, loptica u mreži 5:5. As udarac Lajovića, meč lopta za Srbina, 6:5. Jak servis Delpa je anulirao meč loptu Lajovića, 6:6. Delpo greši, pred Lajovićem je najvažniji servis u karijeri. Ne koristi ga Lajović, ali koristi narednu šansu i sa 8:6 ide dalje!

6:6 Servis viner Lajovića, pa još jedan za 30:0, greška Delpa za 40:0 i onda promašen ritern za obezbeđen taj brejk.

6:5 Del Potro Baš kao maločas Lajović, Del Potro odigrava siguran gem u kom je diktirao tempo i čini se da igrači sada, kao da čekaju taj brejk.

5:5 Dva dobra servisa, Delpo pogađa mrežu a Duci potom asom ekspresno dolazi do 40:0. Malim promašajem je produžio poen Dušan, ali je onda 'sevnuo' bekhend koji Delpo vraća u svoje polje za gem u korist Srbina.

5:4 Del Potro – Siguran i Delpo, drop šot, servis, funkcionisalo je sve Argentincu koji relativno lako i brzo dolazi na korak od prolaska u naredno kolo.

4:4 Pasing šot Del Potra za 15:0, pa greška za 15:15 i as Lajovića za 30:15. Briše liniju srpski teniser još dva puta i sigurno osvaja gem.

4:3 Del Potro Muči Lajović Del Potra svojim izborom udaraca. Argentinac je dobar servis pretvorio u 15:0, ali Lajović odigrava dva vrhunska poena za 30:15. Pustio je Lajović ruku maksimalno, ali Del Potro se opet 'vadi' servisom 30:30. Kratak ritern posle servisa, Del Potro ima 40:30. 'Div iz Tandila' potvrđuje brejk tako što je naterao Lajovića na grešku iz forhenda.

3:3 Napadao je bekhend Del Potra Lajović pa pogrešio, ali ispravio to servisom za 15:15. Loptica uz liniju, a onda i smeč na mreži i srpski igrač ima 30:15. Strašan repertoar vinera pokazuje Lajović. slajs u jaču stranu Argentinca za 40:15, a onda spektakularna defanziva za osvajanje gema.

3:2 Del Potro Moćan forhend, još jači servis i Del Potro za tili čas osvaja dva poena. Srbin uzvraća posle nadmudrivanja na mreži za 30:15, ali u narednom poenu od proverenog udarca Argentinca nije bilo odbrane za 40:15. Lajović parira istim udarcem kao i Delpo u poenu pre toga za 40:30, a Argentinac završava gem servis-volej kombinacijom.

2:2 – Dobar rad nogu, još bolji forhend za 15:0 u korist Lajovića. Bekhend 'a la Gaske' po paraleli za 30:0, a onda dve greške Del Potra za 40:0 i gem.

2:1 Del Potro Dušan pogađa paralelu iz forhenda za 15:15, ali onda promašuje na drugi servis protivnika, da bi Delpo gem potvrdio preciznim udarcem uz liniju.

1:1 Del Potro vraća brejk Sve sada ide na ruku Lajoviću. odigrao je skraćenu loptu lošije, ali dobar bekhend smeč posle loba Delpa, a Argentinac promašuje. U narednom poenu čisti liniju Del Potro za 15:15. Lajović potom greši iz, čini se, preterane agresivnosti za 30:15 u korist protivnika. Strašnim servisom je Duci izbacio Delpa potpuno iz terena, pa onda realizovao poen. Prava majstorija za gem loptu - Lajović namešta poen perfektno promenama strana, a onda izlazi na mrežu i 'seče' loptu za 40:30. Dve greške i dve loptice u mreži, Del Potro 'ni kriv ni dužan' ima brejk šansu. Nova greška i nova loptica u autu, Del Potro dolazi do brejka.

1:0 brejk Lajovića Počeo je da greši Del Potro, Lajović napada bez greške i uzima prvi poen u trećem setu 15:0. Napao je drugi servis Del Potra, Argentinac je pogrešio i drugi put, a Duci je poveo 30:0. Dobra paralela Delpa za 30:15 posle lošeg riterna Lajovića, ali onda neverovatan insajd in forhend za dve brejk lopte. Delpo obe spasava tako što hvata Lajovića u raskoraku za 40:40 posle dva dobra prva servisa. Strpljiv Lajović za novu brejk loptu posle greške Delpa, a sjajna igra rezultira brejkom za Srbina!

6:3 Lajović Kockao se Lajović i napao forhend stranu Argentinca, ovaj je to kaznio i poveo 15:0. Ispravlja to Lajović servisom za 15:15, ali Del Potro izvlači top spin forhendom za 30:15. Neverovatna paralela Lajovića! Srpski igrač je pogodio uz liniju za 30:30, a novim forhend vnerom dolazi do prve set lopte. Izvanredan servis i još bolji udarci, Delpo primoran na grešku i Lajović osvaja set.

5:4 – Četiri servis vinera Del Potra, Lajovićev rival ekspresno smanjuje prednost srpskog igrača na 5:4.

5:3 Lajović – Dva dobra udarca, skraćena lopta, Del Potro ne može to da stigne i Lajović osvaja prvi poen za 15:0. Del Potro osvaja naredna dva poena, drugi posle greške Dušana. 'Iskupio' se Dušan i napao forhend Del Potra, izašao na mrežu i ponovo skratio loptu iako je pasing šot Delpa bio jak. Argentinac dolazi do brejk lopte uz malo sreće jer je Lajović pogodio vrh mreže, a loptica izašla u aut za 40:30. Spasao je brejk loptu dobrim servisom srpski igrač za 'đus'. Čim se izvukao na forhend Argentinac, pogodio je i dobio novu brejk šansu. Novi fenomenalan prvi servis Lajovića i anulirana druga brejk prilika. Narednim servisom osvaja viner za prednost, a onda i gem.

4:3 brejk Lajovića Odličan ritern Lajovića za 15:15, posle razornog forhenda Del Potra. Opet loptica ka bekhend strani Del Potra i opet loptica u mreži, ali odmah je usledio odličan bekhend u paralelu za 30:30. Kvalitetna razmena i promena strana, Lajović skraćuje lošim drop šotom, ali Del Potro odigrava još lošiji udarac i ima brejk loptu Lajović. Kombinacija servisa i forhenda spasava prvu brejk loptu Del Potru. Lajović potom napada po paraleli prvo forhendom, a onda u istu stranu i bekhendom i osvaja viner za drugu brejk loptu. Argentinac promašuje prvi servis, Lajović je pročitao drugi, izmakao se u levu stranu i raspalio iz forhenda po dijagonali što Delpo vraća u mrežu za brejk srpskog igrača.

3:3 Lajović nastavlja da napada bekhend Del Potra i da ga izbacuje iz zone komfora. Argentinac pogađa vrh mreže, loptica prelazi u polje Lajovića za laganu realizaciju po dijagonali. Promašaj Delpa iz bekhenda, pa onda iz forhenda i Lajović uprkos lošem prvom servisu osvaja gem sa nulom.

3:2 Del Potro Dobro je nameštao Lajović nekolicinom dobrih dijagonala poziciju za paralelu, ali ona ide u mrežu i Del Potro na svoj servis ima 30:0. Prvi poen je Argentinac u gemu osvojio udarcem koji je milimetar kačio liniju, ali u trećem poenu promašuje i Lajović ima 15:30. Delpo dobro napada u forhend Srbina i Lajović pogađa mrežu, a onda gem Delpo rešava asom za 3:2.

2:2 Odservirao je Dušan u sam ugao polja i 'razvukao' protivnika koji je samo mogao da vrati lopticu u aut za 15:0, ali onda Lajović ne prebacuje mrežicu posle duboke lopte Del Potra za 15:15. Usledila je jako kvalitetna paralela sa bekhend strane i Del Potro opet šalje lopticu u aut. Servis donosi Lajoviću poen za 40:15, a novi fantastični bekhend izjednačenje u gemovima.

2:1 Del Potro – Del Potro 'šamara' lopticu iz forhenda i napada Lajovića dubokim ravnim udarcima za 40:0. Tek vanserijski ritern je omogućio Lajoviću poen za 40:15, ali trećim asom Argentinac osvaja gem za 2:1.

1:1 Lajović je dobro servirao u gemu na svoj servis. Iako je Delpo imao samo tri greške u prvom setu, Srbin je iznudio dva auta Argentinca i uz dobru igru sa osnovne linije bez izgubljenog poena prekinuo seriju od četiri uzastopna gema.

1:0 Del Potro Tri brza poena Del Potra posle izvanrednih serivsa za 40:0. Lajović osvaja poen izuzetnim pasong šotom iz forhenda za 40:15, ali pogađa mrežu iz bekhenda u narednom poenu, pa Del Potro osvaja prvi gem drugog seta.

6:3 Del Potro osvaja set Lajović drugim as udarcem dolazi do 30:0, Del Potro napada njegov drugi servis i osvaja poene kada ih pročita za 30:30. Promenio je ritam strašnom bekhend paralelom Del Potro za 40:30. Neverovatna konfuzija nastala je u poslednjem poenu. Lajović je servirao pogodio liniju, sudije se nisu oglasile, Del Potro je stao očekujući aut, a onda je stao i Lajović. i samo 'pro forma' prebacio lopticu ka Delpovom polju. Ona je izašla van, a Del Potro je osvojio poen na set lopti pa samim tim i prvi set.

5:3 Del Potro Težak promašaj Lajovića po paraleli, ali odmah je usledio fantastičan poen koji je prelomio forhend dijagonalom iz trka i onda završio slajsom na mreži za 15:15. Jaki servisi Del Potra, jedan u telo, jedan u ugao polja, pa onda i treći kojim je namestio smeč na mreži i opet siguran gem za Lajovićevog protivnika.

4:3 Del Potro pravi brejk – Dve greške Lajovića, malo isforsiran forhend i Del Potro dolazi do dve brejk lopte na 40:15. Srbin to smanjuje na 40:30 sjajnim drop šotom, ali onda izbacuje bekhend van i Argentinac pravi brejk.

3:3 Delpo gubi samo dva poena na svoj serivs od početka meča i sigurno rešava gem u svoju korist za izjednačenje.

2:2 – Veoma brz servis gem Huana Martina. Nije dao ni tračak nade Lajoviću da bi mogao nešto više da uradi na riternu. Za sada, Delpo nešto bolje izgleda u svojim servis gemovima.

2:1 – Lajović kao da se malo opustio, pogotovo pri servisu i počeo da pušta ruku. Nekoliko dobrih poena srpskog tenisera, čak i razmena sa Delpovim forhendom koji su otišli na njegovu stranu i Srbin ponovo vodi.

1:1 – Dosta sigurniji je u svom prvom servis gemu izgledao del Potro. Par dobrih servisa i jedan prepušten poen protivniku, pa je rezultat u prvom setu je poravnat.

1:0 – Dušan je dosta stegnuto ušao u meč, a nije ga najbolje služio ni servis. Na 15-30 odigrao je fantastičan drop šot, a onda je polako krenuo da se opušta i uspeo da uzme svoj servis gem.

Virtuelno bacanje novčića je dobio del Potro i odabrao ritern.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KAKVA SENZACIJA! Dušan Lajović eliminisao Del Potra u 3. kolu Mastersa u Madridu

Izvor: Kurir, 10.Maj.2018

Srpski teniser Dušan Lajović plasirao se u četvrtfinale mastersa u Madridu pošto je danas pobedio Argentinca Huana Martina del Potra sa 3:6, 6:4, 7:6.

Nastavak na Kurir...

Lajovićeva životna šansa

Izvor: MozzartSport.com, 11.Maj.2018, 11:11

Danas se na prestižnom turniru u Madridu, osmog dana njegove ovogodišnje teniske odiseje igra šest singl mečeva. U pitanju su dva polufinala teniserki i četiri četvrtfinala tenisera. I baš prvi meč na centralnom terena kompleksa u španskoj prestonici "Manolo Santani" prvlači najviše pažnje...

Nastavak na MozzartSport.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.