Laslo Đere, tihi heroj sa severa Bačke

Izvor: RTS, 26.Feb.2019, 20:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Laslo Đere, tihi heroj sa severa Bačke

Šta je sve Laslo Đere uradio u Riju? Osvojio je važan turnir, novih 500 bodova, pobedio je jednog od najboljih tenisera sveta, Dominika Tima. Napravio je najveći skok na rang-listi – od čak 53 pozicije. Sada je i zvanično 37. na svetu, i srpski broj dva, iza Novaka Đokovića.

Osim igrom na turniru, mladi Senćanin je publiku i kolege osvojio dirljivim govorom koji je održao po dobijanju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pehara koji je posvetio roditeljima koji su, nažalost, preminuli. Majka pre sedam godina, otac pre dva meseca.
Trofej mu je predao Gustavo Kuerten, legendarni brazilski teniser. I bilo je tu neke simbolike. I sam je rano izgubio oca, teniskog sudiju, kad je imao samo osam godina. Aldo Kuerten umro je od srčanog udara 1985. dok je sudio juniorski meč. Kasnije, Kuerten je na svom Tviter nalogu napisao:
„Uzbudljivo! Svaki igrač ima svoju priču i svoju borbu. Đere je deo generacije koja se borila sa velikim izazovima, izgubio je majku i oca veoma rano i znamo da je ovu pobedu njima posvetio. Laslo Đere, čestitam!“
Dirnuo je sve u Riju, ali i one koji su komentarisali finalni meč. Gledaoci u Srbiji mogli su da primete da ni Nebojša Višković, komentator Sport kluba, nije mogao da sakrije emocije tokom prenosa. Za RTS podseća da mu je samo jednom knedla "tako stajala u grlu". Bilo je to kada je Ana Ivanović osvojila Rolan Garos 2008, koji sam prenosio na RTS-u i kada je intonirana srpska himna. Drugi put mi se grlo steglo prekjuče, doduše iz drugih razloga. Nisam mogao objektivno da sagledam taj njegov govor jer znam celu priču i u startu sam to drugačije doživeo, ali i drugi su bili potreseni. Aplauz koji je dobio od navijača bio je poseban", kaže Višković.
Podseća i da je u sportu, posebno u tenisu, teško dete izvesti na put, da je potrebno mnogo finansijskog i emotivnog odricanja, te da, kad dete ostane bez toga, kao u slučaju Đerea, sve može da propadne.
„Laci je to uspeo da prebrodi, zato taj uspeh ima toliku težinu“, dodaje.
Usledili su komentari podrške od brojnih vrhunskih tenisera poput Cicipasa i Dimitrova, a naravno, oglasio se i najveći. Novak Đoković mu je uputio čestitku na Instagramu.
„Čestitke Laslu na izvanrednom uspehu i prvom ATP trofeju u Riju. Pokazao si veliku borbenost i hrabrost u teškom emotivnom periodu svog života. Hvala ti na iskrenosti i što si sa svima podelio misli o roditeljima.“
A Laslov put u svet tenisa počinje sa šljake u Senti, na otvorenim teniskim terenima pored Tise, kada je imao samo pet godina. Otac ga je doveo, kaže član UO Teniskog kluba Senta Milan Muškinja, „da se igra tenisa da bi to preraslo u trening. Počeci su bili učenje i prebacivanje, da bi bilo sve ozbiljnije i od osam godina je krenuo na turnire“.
Bence Ereš, dugogodišnji teniski rival i saigrač iz Sente, seća se da su zajedno počeli da uče osnove tenisa sa pet godina, prvo samo zbog igre.
Kasnije su uvek igrali profesionalno, bilo je važno ko je pobedio.
„Da li je on dobio, da li ja, uvek je neko plakao. Bilo je jako važno, bili smo rivali“, priseća se.
Novinar RTS-a Stefan Bendić je, kao teniski sudija, Lasla upoznao kada je imao 12 godina i kada je, kaže, na turnire dolazio uglavnom sa ocem i sestrom. Sudio mu je u verovatno dvadesetak mečeva „počev od juniorskih prvenstava Srbije do 12, 14, 16, 18 godina gde je umeo da bude i poraženi teniser u finalu. I uvek je Đere nekako delovao kao momak koji bi mogao da napravi veliki uspeh, i koji će kasnije napraviti čak i u juniorskom tenisu. Osvojio je Oranž bol, do 18 godina, najprestižniji turnir mimo grend slemova“.
Upravo Oranž bol imao je važnu posledicu, halu u kojoj danas treniraju teniseri. Kako kaže pomoćnik predsednika opštine Senta Petar Terzić, „Pokrajina je shvatila da je pred njom talenat i pretvaranjem magacina u halu omogućila je Laciki da vežba i zimi“.

Reči kojima najčešće opisuju Lasla, ili u njegovom kraju, Laciku, jesu: miran, tih, povučen, vaspitan.
Sada je stekao novu slavu, pre finala u Riju imao je tri hiljade pratilaca na Instagramu, sada oko trideset hiljada. „Ne znam da li će uživati u tome“, kaže Nebojša Višković, „danas su zvezde izvikane, a prave zvezde to i ne žele, ali to mu je – što mu je. To je cena slave.“
Sportski novinari kažu da mu nekada na terenu nedostaje te „sportske drskosti“ kako bi brže dolazio do velikih rezultata. „Nekada moraš mrzeti protivnika, na terenu mora sve da pršti. Ta drskost se uči, video sam i juče ponašanje u finalu, nekad igrači igraju dobro pa se pravdaju i kažu – jao, izvini. To ne sme da bude i biće okej“, kaže Višković.
Najveća podrška da postane teniser kakav je danas došla je iz porodice. A pre sedam godina, upravo u godini kada je osvojio Oranž bol, izgubio je majku.
„Kada mu je majka preminula pre sedam godina, tada je najbližim prijateljima rekao da će karijeru posvetiti njoj i njegov prst ka nebu nije prvi put, to čini posle svake pobede“, kaže Stefan Bendić. „I otac je bio pravi primer sportskog roditelja, uvek su mu bili samo podrška, bodrili su ga, nisu se mešali trenerima u posao, dali su mu snagu.“
Osvajanje prvog ATP turnira bio je emotivan trenutak i za Laslovu sestru Judit, koja najbolje zna koliko je snage i odricanja uložio.
„I kad je bilo najteže i na terenu i u životu, on se uvek trudio i nije pokazivao koliko ga neke stvari bole. Sakupio je snagu i dao sve od sebe i presrećni smo“, kaže za RTS Judit Đere.
Laslo Đere je već neko vreme jedan od oslonaca reprezentacije Srbije u Dejvis kupu. Već dve godine nalazi se među 100 najboljih igrača na svetu, a sada je ušao i u prvih 40. Više nema kvalifikacija, može da bude i nosilac na turnirima.
"A tada kad ste nosilac, pa vi imate tri metra, vi ste najjači na svetu", kaže Nebojša Višković.
Za nekoliko nedelja Laslo Đere se vraća u Srbiju, a njegova Senta već planira doček.
„Znate, lepo je kad uključite televizor, pa čujete: Laslo Đere iz Sente“, kaže Petar Terzić. „Znate“, dodaje, „i naša gradska kuća ima balkon i imamo sportsku halu i Laciku moramo dočekati na aerodromu i odužiti se tom mladom čoveku, to će biti i vetar u leđa jednom odličnom sportisti.“
Odlična igra u Riju Lasla je učinila prirodnim sagovornikom sportskih novinara, koji postavljaju sva moguća pitanja. Pa je tako, sem da su mu uzori Novak, Janko i Viktor, otkrio i da voli da čita, pravi kolače i peciva, odlične braunije, i posebno buhtle sa cimetom.
Pogledaj vesti o: Tenis

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.