Izvor: Piplmetar.rs, 01.Sep.2023, 03:30

Kina 85 godina nije dala tenisera za četvrto kolo na grend slemu, a na taj prag je na Ju Es openu stupio Džang

G. A.01.09.2023. 00:28

Foto: AP/Charles Krupa
Džang Džidžen, najbolji kineski teniser na svetskoj listi (67. mesto), 26-godišnjak, načinio je sledeće veliko iznenađenje na Ju Es openu posle Španca Roberta Karbaljesa Baene (63), koji je u prvom kolu izbacio Norvežanina Holgera Runea, četvrtoplasiranog.
Prvi Kinez koji je od početka obračunavanja poena za ATP rejting (1973) ušao među 100 vodećih, pomičući se u oktobru prošle godine sa 109. mesta na 97, >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << savladao je u drugom kolu sa 6:4, 5:7, 6:2, 0:6, 6:2 Danca Kaspera Ruda, Runeovog prvog pratioca, a tako mu je vratio milo za drago za poraz u trećem kolu Rolan Garosa (4:6, 6:4, 6:1, 6:4).
Sledeći protivnik mu je australijski igrač japanskog porekla Rinki Hidžikata (110), rođen u Sidneju pre 22 godine, kome je Američko tenisko udruženje, organizator poslednjeg turnira za grend slem u sezoni, dalo posebnu pozivnicu za učešće, oslobađajući ga napora da krči put preko tri kola u kvalifikacijama.
Takvu naklonost je imao i lane za debi na Flašing Medouzu, ali mu se u žrebu nije osmehnula sreća.
Sastao se s Rafaelom Nadalom. Pokazao mu je zube u prvom setu, a zatim je presudila rutina španskog asa – 4:6, 6:2, 6:3, 6:3.
S prošlogodišnjim iskustvom je raširio krila. Prvo je u uzbudljivom duelu pobedio Rusa Pavela Kotova (98) sa 7:5, 5:7, 6:3, 7:5, a onda je pregnućem iznenađujuće lako savladao Mađara Martona Fučoviča (57) sa 6:1, 6:2, 6:1.
Izgleda da je iz njega iščilo stres koji ga je obuzeo zbog uznemirujuće vesti, primljene baš kad je trebalo da se samo raduje prvoj pobedi u Njujorku (u drugom kolu igrao jedino na australijskom openu ove godine).
Na Univerzitetu Severna Karolina, na kojem je dve godine studirao ekonomiju, a devojka mu je tamo predavač, ubijen je jedan profesor.
„To je realnost života u Americi, što nije dobro. I ja se nisam uvek osećao bezbedno. Nemio događaj, na žalost, nije neočekivan, što stvari čini još gorim“, bio je Hidžikatin gorak utisak.
Australija, koja ima renome teniske velesile, dala je višestruke grend slem šampione, a Kina, sportska velesila uopšte, može iz predstojećeg duela dvojice poletnih da dobije svog prvog tenisera u četvrtom kolu na jednom od četiri najveća turnira „belog sporta“ u poslednjih 85 godina.
Na Vimbldonu 1938. među 16 najboljih je ušao Sin-Ki Ho, koji je rođen u Indoneziji, a pripadao je kineskoj etničkoj grupi i zastupao je Kinesku Republiku i u Dejvis kupu. Bio je na engleskoj travi na pragu četvrtfinala, ali je izgubio od Čehoslovaka Františeka Cejnara sa 7:5, 3:6, 3:6, 6:1, 6:3.
Foto: Vikipedija Dve godine ranije dogurao je do četvrtog kola i na Rolan Garosu, a 1937. je ispao u trećem. Džang je ove godine postao prvi posle njega koji je ostvario pobedu na pariskoj šljaci i prvi koji je preskočio i drugu prepreku.
Na Ju Es openu lane, i to preko kvalifikacija, debitovao je ne samo Džang nego i njegov zemljak Vu Jibing.
Džang je u prvom kolu izgubio od Holanđanina Tima van Rajtovena s 3:2 u setovima, a imao je sedam meč-lopti da bude prvi Kinez u poslednje 63 godine s pobedom na turniru za grend slem (Či Mei Fu prošao u drugo kolo Vimbldona 1959).
Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER To što je propustio Dženg nije Vu, koji je otišao čak do trećeg kola, gde je poklekao protiv Rusa Danila Medvedeva. On je i prvi Kinez ikada na Ju Es openu s prebrođene dve prepreke.
Ovaj put to je i Džangov domet, ali ne i Vuov, koga je u drugom kolu preslišao Australijanac Aleks de Minaur sa 6:1, 6:2, 6:1 za svega 87 minuta.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.




Opširnije
Izvor: Danas.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Povezane vesti

Marej: Ako počnem da padam na ATP listi, razmisliću o svojoj karijeri

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Sep.2023

Britanski teniser Endi Marej rekao je da će razmisliti o svojoj karijeri, ako za nekoliko meseci pokvari plasman na svetskoj rang-listi, posle poraza u drugom kolu Ju Es opena od Grigora Dimitrova iz Bugarske.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.