Izvor: RTS, 09.Jul.2020, 14:44

Ju-Es open bez "velike trojke", ali ni to nije najveći poblem svetskog tenisa

Najave, očekivanja, pa i želje da tenis konačno dobije novog, mladog šampiona grend slema, mogle bi da se ostvare ove sezone, ali ne zbog toga što je neko od nove generacije iskočio, već zbog jednostavne činjenice da na Ju-Es openu možda ne bude niti jednog člana "velike trojke". Rodžer Federer zbog povrede kolena neće nastupati do 2021, Rafael Nadal blizu je da preskoči turnir na kojem je trijumfovao prošle sezone, dok >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Novak Đoković još nije siguran da li će putovati u Njujork.
Razlog? Naravno, pandemija koronavirusa i njen uticaj na svetski sport, posebno na tenis koji, po prirodi, predstavlja jedan od najrasprostranjenijih na planeti.
Prvi put u istoriji, Otvoreno prvenstvo Sjedinjenih Američkih Država neće biti poslednji od četiri velika turnira, pošto je, zbog novonastale situacije, Rolan Garos pomeren za kraj septembra.
Brojne kontroverze pratile su promenu termina turnira u Parizu, čiji čelnici su bez konsultacije sa ostalim grend slemovima, još tokom najjačeg talasa epidemije, objavili da će organizovati Rolan Garos od 27. septembra do 11. oktobra.
Branilac titule u Parizu je Rafael Nadal, koji je odabirom mastersa u Madridu, indirektno potvrdio da neće jurišati na novi trofej Ju-Es opena.
"Razgovarao sam sa svojim prijateljem Rafaelom Nadalom, koji mi je potvrdio da će učetvovati na turniru u Madridu u septembru", poručio je Felisijano Lopes, direktor turnira u prestonici Španije.
Nadmetanje u "magičnoj kocki" na programu je od 13. septembra, istog dana kada počinje USO. To je, inače, jedini turnir na kojem će Španac moći da zaradi nove bodove, nakon što je ATP objavio izmenjeni sistem bodovanja, po kojem u računicu ulaze i rezultati iz 2019. godine.

Nadal je u Madridu igrao polufinale prošle godine, pa u slučaju titule, može dobiti nešto više od 600 bodova. Prema novom sistemu, čak i propuštanjem Ju-Es opena, zadržaće 2.000 bodova jer je prošle godine osvojio titulu u Njujorku.
"Bik sa Majorke" redovno je tokom karantina isticao da sebe ne vidi u "velikoj jabuci", najviše zbog bezbednosne situacije. S obzirom na to kako se širila zaraza, već sredinom aprila bilo je jasno da će najveći izazov predstavljati takmičenje na terenima Flešing Medouza. Trenutno je u Americi registrovano više od tri miliona slučajeva kovida 19 i 130.000 smrtnih ishoda, zbog čega su uslovi za igranje tenisa izuzetno rigorozni.
Đoković bi rekao "ekstremni i nezamislivi", pa će umnogome zavisiti od toga koliko će biti korigovani do početka turnira.
"I dalje ne znam da li ću igrati na Ju-Es openu. Sigurno neću nastupati u Vašingtonu, dok je Sinsinati u planu", izjavio je Novak za Sportski žurnal, osvrćući se i na sopstveni "kalendar".
Trenutno je sigurno da će, pored mastersa u Sinsinatiju, igrati na Rolan Garosu. Nastupi u Madridu i Rimu još nisu potvrđeni jer su terminski izuzetno blizu Ju-Es openu.
"Podržavam želju Američke federacije (USTA) da održi turnire u Vašingtonu i Sinsinatiju, kao i Ju-Es open, zato što je to veoma važno za preživljavanje mnogih teniskih profesionalaca. Kao i svaka oblast, imamo mnogo ekonomskih poteškoća. Lično, nemam takav pritisak kakav imaju drugi, pričam samo iz svoje perspektive, ne mogu u ime ostalih jer razumem da je velika većina njih u potrebi da igra i zarađuje novac. Pozdravljam to što postoje napor i zalaganje širom sveta, pogotovo u SAD i Evropi, da se održe turniri uprkos velikoj krizi, zdravstvenoj, ekonomskoj, bezbednosnoj, ali sve ima svoje granice", dodao je Đoković za dnevni list.

Najbolji igrač sveta oporavio se od koronavirusa koji je zaradio na Adrija turu, zbog čega je danima bio razapinjan na društvenim mrežama, često i od američkih medija. Upravo je bezbednost igrača na prvom mestu, što su umeli da mu spočitavaju prethodnih dana, ali reakcija na slučaj Fransesa Tijafoa pokazao je da i na tom planu postoje dvostruki aršini.
Trenutno 81. igrač testiran je pozitivno tokom Sveameričkog timskog kupa, egzibicionog turnira u Atlanti, na kojem je učestvovalo još sedmorica njegovih sunarodnika.
Tijafo je osetio simptome tokom meča sa Semom Kverijem, bio blizu da odustane, ali je na kraju ipak nastavio i čak došao do pobede. Potom je objavio da ima kovid 19 i da se povlači i, kada su svi očekivali da će turnir biti otkazan, saopšteno je da će on ipak biti nastavljen.
Trenutno nije moguće obuzdati širenje virusa, on je duboko zašao u ljudsku populaciju i jedini način da se iskoreni jeste potpuni karantin – apsolutno nerealan scenario. Toga je svestan i Novak, posebno jer se opekao organizacijom regionalne turneje, pa se kao predsednik Saveta igrača obratio drugim teniserima.
Španska Marka prenela je da se Novak javio igračima koji su već rezervisali smeštaj i kupili karte za SAD i saopštio im da će tražiti od organizatora da im vrati novac, odnosno, podmiri sve troškove ukoliko ne bude turnira.

Ističe se da Đoković smatra da koronavirus diktira dešavanja u svetu i saglasio se sa mišljenjem glavnom američkog epidemiologa Entonija Faučija, da pandemija ne ide u pravom smeru.
Istog je stava je nekadašnji francuski teniser Anri Lekont, koji, kako kaže, ne veruje da će se mnogo igrača pojaviti u Njujorku, kao i da ne sme da zamisli kakva će atmosfera biti bez publike. Benoa Per pak, mnogo je radikalniji.
"Otići tamo znači rizikovati da budemo kontaminirani. Želim da igram tenis i putujem, to je naša svakodnevica, ali ako ćemo da rizikujemo odlaskom u SAD, pritom poštovati karantin, čini se komplikovano. Na sve to, moramo da žrtvujemo Madrid i Rim. Morate da pronađete i letove da biste stigli tamo", jasan je Per.
"Čak iako postoji finansijsko ograničenje zbog prekida sezone i potreba za igranjem, u ovom trenutku preferiram da ne igram. Želim da ostanem živ i dobrog zdravlja", zaključio je Francuz.
Međutim, ima i onih koji misle drugačije, a po tonu izražavanja, kao i da im smeta što se podrazumeva da najbolji budu na najvećim teniskim događajima.
"Ju-Es open je veći od nekoliko momaka. Mislim da će turnir biti održan bez obzira na sve. To bi bilo dobro za sport. Mislim da je USTA učinila dovoljno kada je u pitanju sigurnost i mislim da će turnir proći prilično glatko", naveo je Tenis Sandren.

Njegov sunarodnik, već spominjani Sem Kveri dodaje da, ukoliko "velika trojka" ne bude nastupila, otvoriće se šansa drugim teniserima.
"Ako ima osam Amerikanaca koji ne mogu da igraju na Rolan Garosu, taj turnir bi svakako trebalo da bude održan. Bilo bi mi žao da propustim, ali ako to znači da bi ostalih 90 odsto momaka moglo da učestvuje... Zaista bih želeo da se nastavi", priznao je Kveri
Kako sada stvari stoje, zbog razbuktalosti i rasprostranjenosti koronavirusa bezbednosna situacija u Njujorku daleko je od prihvatljive i velike su šanse da na Ju-Es openu, od 31. avgusta do 13. septembra, ne gledamo ni Đokovića, ni Nadala, ni Federera.
Od poslednjih 16 turnira u Njujorku, samo četiri puta pobednik nije bio neko od članova "velike trojke" – Huan Martin del Potro je 2009. šokirao Federera i čitav svet, Endi Mari je bio najbolji 2012, Marin Čilić je dve godine kasnije došao do grend slem prvenca, dok je 2016. godine Stan Vavrinka rastužio srpske navijače trijumfom nad Đokovićem.
Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.