GUSLE MOJE, SRPSKI INSTRUMENTU! Najpoznatiji guslar odgovorio Albancima: Imam i ja reket, pa nisam teniser!

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Dec.2018, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GUSLE MOJE, SRPSKI INSTRUMENTU! Najpoznatiji guslar odgovorio Albancima: Imam i ja reket, pa nisam teniser!

Nakon što je Unesko odlučio da gusle uvrsti na Reprezentativnu listu nameterijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, kao deo kulturnog nasleđa Srbije, ambasadori Albanije, Hrvatske, Crne Gore, BiH, podneli su toj organizaciji zajednički zahtev za postizanje konsenzusa o tome da li ovaj istrument pripada vizantijskoj ili arapskoj kulturi, a jedan od najvećih srpskih guslara Vukojica Sandić odgovara da su gusle srpski nacionalni instrument

Albanci tvrde da su gusle njihov tradicionalni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << instrument i oni ga zovu lauta.

- Mogu ja da tvrdim da sam Kraljević Marko, ali niti imam brkove, niti imam konja Šarina. Tačno je da Albanci imaju neke gusle, ali to su oni koju su prevedeni iz naše vere. Imaju i Hrvati i muslimani, imao ih je i Smail-Aga Čengić, ali to ne znači da su njihove gusle. Imam i ja reket, ali nisam teniser – rekao je Vukojica Sandić.

On je rekao da se radi o krajevima koji su naseljeni srpskim življem, od kojih i danas mnogi znaju svoje poreklo.

- Gusle su srpski nacionalni instrument i niko ne može da nađe pesmu koja nije napisana u zadnjih 50 godina, a da kaže – gusle moje crnogorske ili albanske, hrvatske, nego "gusle moje, srpski instrumentu, vi sve znate na bjelome svjetu" - izjavio je naš čuveni guslar.

BONUS VIDEO: Cela Srbija deli scenu iz Kliničkog centra: Pogledajte U ČEMU je doktorka došla da operiše pacijenta

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.