Fudbalska tama u Francuskoj, ruši li se finansijska tvrđava Premijer lige?

Izvor: RTS, 02.Apr.2020, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fudbalska tama u Francuskoj, ruši li se finansijska tvrđava Premijer lige?

Pandemija koronavirusa blokirala je čitav svet i obustavila sport do daljeg, ali prouzrokovala velike finansijske probleme. Teniseri, posebno oni slabije rangirani, u strahu su od budućnosti jer nemaju nikakve prihode, Japan je izgubio milijarde zbog odlaganja Olimpijskih igara za 2021. godinu, košarka će tek osetiti posledice krize, koja je već dobrano >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zahvatila i fudbal.
Neki klubovi morali su da proglase bankrot zbog nedostatka sredstava, u onim najvećima je sportski sektor pristao na ogromna smanjenja plata kako bi druge službe opstale, ali sada se sprema novi udar.
On bi mogao da bude poguban i za finansijski stabilne klubove, posebno u Francuskoj, gde su vodeći medijski sponzori i pokrovitelji odbili da nastave sa plaćanjem.
U sredu su Kanal plus i Bein sports objavili da obustavljaju plaćanje televizijskih prava za mečeve francuskog fudbala, sve do završetka trenutne situacije. Dva medijska giganta dele prava na prenose Lige 1 i Lige 2, koje se ne igraju od 13. marta.
Međutim, kako je Francuska Vlada produžila mere prevencije i trajanje karantina, Kanal plus i Bein sports su morali da reaguju.
"Bein sports je danas obavestio Francusku profesionalnu ligu (LFP) da obustavlja sve isplate za Ligu 1 i Ligu 2 dok se takmičenje ne nastavi", preneo je portal Sports biznis.

Vest stiže samo nekoliko sati posle potvrde da će Kanal plus učiniti isto, što će "dodatno povećati finansijski pritisak koji osećaju tamošnji klubovi uzrokovan marketinškim krahom, usled pandemije Kovida-19".
Gubitak od 200 miliona evraKorak na koji su se odlučile spomenute kompanije trebalo bi da se oseti odmah, pošto je Bein trebalo da uplati 42 miliona evra 5. aprila, ali je to sada na čekanju, dok je 55 miliona rezervisanih za 5. jun potpuno povučeno.
LFP ne može da računa ni na 110 miliona evropskih novčanica od domaćeg televizijskog kanala, koliko je trebalo da iznosi sledeća rata.
"Na platne aktivnosti za televizijska prava snažno utiče zatvaranje velikog dela naših prodajnih kanala i slabljenje atraktivnosti naših sportskih ponuda. Prihodi od oglašavanja su u slobodnom padu, međunarodne aktivnosti i delovanje Studio Kanala su takođe ozbiljno pogođene", navodi se u saopštenju Kanal plusa.
"Zbog toga smo dužni da preduzmemo potrebne mere za ublažavanje finansijskog uticaja ove krize. Nema više utakmica, nema ni plaćanja. Strogo primenjujemo uslove ugovora i ne vidimo zašto bismo to uradili na bilo koji drugi način. Kanal plus nije banka."

Jusuf Al-Obaidli, izvršni direktor katarske firme, obrazložio je odluku Bein sportsa.
"Ona je doneta uzimajući u obrzir potpuni nedostatak realne mogućnosti da se utakmice igraju i sezona nastavi. Situacija je dodatno pogoršana odlukom da se karantin produži na još dve nedelje."
Nent povukao noguNisu samo navedene medijske kuće napravile finansijske rezove, to je prethodno učinio nordijski brodkaster Nent, čija platforma DAZN radi na područjima Severne Amerike, Japana, Nemačke, Italije, Austrije.

"Nećemo prijaviti troškove za medijska prava odloženih sportskih događaja u našim izveštajima, sve dok oni ne budu organizovani. To znači da nećemo vršiti nikakve uplate dok ti sportski događaji ne budu nastavljeni", ističu u Nentu.

Imaju spremnu strategiju i ako neki od njih budu potpuno otkazani.
"Očekujemo da nosilaca medijskih prava da ispoštuju ugovorne obaveze i refundiraju nam već izvršene uplate."
Pre samo mesec dana, početkom februara, Nent je objavio istorijski šestogodišnji ugovor za televizijska prava Premijer lige. Od 2022. do 2028. trebalo bi da plati dve milijarde funti za ekskluzivne prenose u Skandinaviji.
Strah u Premijer ligi, milijarda je na kocki
Zbog novonastale situacije, kao i činjenice da će epidemija koronavirusa trajati još sigurno nekoliko nedelja, povećan je strah da bi pokrovitelji mogli da prestanu da plaćaju televizijska prava i za elitno fudbalsko takmičenje u Engleskoj.
Premijer liga prema aktuelnom ugovoru dobija tri milijarde funti na godišnjem nivou.

Ipak, taj ugovor ističe krajem jula (počinje sledeći za sezonu 2020-2021) i ima klauzulu da, ukoliko sezona ne bude završena do 16. tog meseca, Premijer liga gubi 762 miliona funti, odnosno 850 miliona evra.
Među brodkasterima su Skaj sports i BT sport, kao i međunarodni vlasnici prava, koji bi mogli da blokiraju deo svog novca do kraja sezone. Zbog toga su čelnici pod velikim pritiskom da završe sezonu do zadatog datuma.Plan je da se počne početkom maja, utakmice bi bile igrane pred praznim tribinama, uprkos odluci Uefe da sva fudbalska takmičenja budu završena pre kraja jula.
Ovakav plan predložen je tokom konferencijskog poziva održanog u petak na kojem su učestvovali čelnici Premjer lige i predstavnici 20 klubova, međutim, da bi bio realizovan potrebno je odobrenje Vlade Velike Britanije, Zavoda za javno zdravlje i Asocijacije profesionalnih fudbalera.
Jedna od mogućnosti, o kojoj je nedavno pisao Independent, jeste Zatvoreno "Svetsko prvenstvo" od 92 utakmice, a direktni prenosi bili obavljani svakoga dana.
Nikola Đukić (NikolaDjukic43)
Pogledaj vesti o: Tenis

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.