Đokovićeva pobeda u duelu gladijatora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2012, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đokovićeva pobeda u "duelu gladijatora"

MELBURN -

Prvi teniser sveta Novak Đoković odbranio je danas titulu na Australijen openu, pošto je u finalu u meču koji je trajao više od pet i po sati savladao Španca Rafaela Nadala sa 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5:7). 7:5.

Najbolji srpski teniser je ovom pobedom ostvarenom u najdužem meču u istoriji Otvorenog prvenstva Australije,, došao do svoje treće titule u Melburnu, ukupno petog gren slem trofeja i 29. titule ukupno u karijeri.

Đoković se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ovom titulom pridružio četvorici igraca koji su u istoriji tenisa do sada osvajali najmanje tri gren slem trofeja zaredom - Rod Lejver, Pit Sampras, Rodžer Federer i Rafael Nadal.

Čestitka predsednika Tadića

Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je danas teniseru Novaku Đokoviću osvajanje Australijan Opena.

"Najiskrenije Vam čestitam na velikoj pobedi i uspehu koji ste ostvarili u Melburnu. Želim Vam još mnogo trofeja u nastavku karijere", poručio je predsednik Tadić u čestitki.

Đoković je posle vođstva od 2:1 u setovima dopustio Nadalu da izjednači i ostane u meču, da bi u petom dramatičnom setu u samoj završnici iskoristio prvu meč loptu.

Nadal je u prvom setu dominirao preciznim forhendima, za razliku od Đokovića koga taj udarac nikako nije služio - pa je tokom tog dela igre promenio čak tri reketa, naređavši 18 neiznuđenih grešaka.

Prvi je do brejka u petom gemu (3:2) došao Nadal, ali je Đoković kod vođstva Španca od 4:2 vezao tri gema (5:4). Nadal je igru ponovo vratio u "egal" svojim servisom (5:5), u naletu oduzeo braniocu titule u Melburnu još jedan servis, a potom okončao set svojim početnim udarcem.

Srpski teniser je u nastavku meča podesio "nišanske sprave" i u četvrtom gemu došao do brejka (3:1), ali uporni Nadal nije popuštao i u devetom gemu (5:4) vratio brejk.

Čestitka Mira Cvetkovića

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković čestitao je danas teniseru Novaku Đokoviću osvajanje otvorenog prvenstva Australije u Melburnu.

"Odličnom igrom, snagom i izdržljivošću još jednom ste pokazali da ste najbolji na svetu. Najiskrenije Vam čestitam ovu veliku pobedu i još jedan značajan trofej u karijeri", navedeno je u čestitki.

Srpski teniser je ipak, iz te bitke nerava izašao kao pobednik i u sledećem gemu još jednom oduzeo servis Nadalu za izjednačenje u setovima..

Borba se zahuktala u trećem setu, koji je Đoković ponovo uspešno otvorio svojim servisom. Španac je uzvratio, ali Đoković tada počinje da kombinuje udarce, kako bi smanjio protivniku mogućnost anticipacije, što mu se odmah isplatilo - 2:1.

Naš teniser je u sledećem gemu potpuno "pustio" ruku, izvršio pritisak na bekhend Nadala i oduzeo mu servis - na istom mestu kao i u prethodnom setu (3:1), ekspresno dobio svoj gem sa "nulom" (4:1)

Nadal je nekako odbranio svoj servis (4:2), ali Đoković tada ponovo ubrzava igru, dolazi u vođstvo (5:2) i sa "nulom", razornim forhendom, dobija set na servis protivnika (6:2).

Ponovo je Đoković uspešan na pocetku četvrtog seta, Nadal izjednačava, ali srpski teniser, još jednom bez izgubljenog poena, dolazi u vođstvo od 2:1.

Španac izjednačava svojim servisom, a kada se učinilo da je Nadal sa dva forhenda počeo da se vraća u meč, Đoković svojim servisom ne dopušta preokret i drži rastojanje za vođstvo do 3:2.

Nadal dobija naredni gem zahvaljujući odličnom bekhendu (3:3), Novak uzvraća neuhvatljivim spin udarcima (4:3), bekhendom na liniju nastavlja seriju na servis protivnika (0:15), kojeg odmah hvata u raskoraku za 0:30 i forhend "bombom" dolazi do 0:40.

Dačićeva čestitka

Zamenik predsednika vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić čestitao je danas teniseru Novaku Đokoviću osvajanje Australijan opena u Melburnu.

"Ovo je još jedna sjajna pobeda koju ste postigli vrhunskom igrom, sportskim i viteškim ponašanjem. Priredili ste nam veliku radost. Želim Vam da nastavite svoj pobedonosni pohod!", navodi se u čestitki.

Španac grčevito brani svoj servis i dolazi do izjednačenja - 40:40, a onda asom stiže do prednosti i još jednm servisom vinerom izjednačava na 4:4.

Na pomolu je bio preokret za Nadala, a kapi kiše počele su da padaju na teren Rod Lejver arene, zbog čega je meč na desetak minuta zaustavljen, kako bi se zatvorio krov.

U nastavku je međutim, Đoković ponovo "sa nulom" , neverovatnom paralelom u trku, poveo sa 5:4.

Nadal je pod pritiskom servirao za opstanak u meču, ali i prekid serije od šest uzastopnih pobeda Đokovića.

Njegova noćna mora je za trenutak prekinuta (5:5), a posle vođstva Đokovića od 6:5 i izjednačenja (6:6) Nadal je u taj brejku tražio šansu za opstanak.

Đoković je kod 5:3 bio na korak od tri meč lopte, ali je propustio priliku, promašio jedan čist zicer forhendom što je Nadal iskoristio i servisom došao do prve set lopte (5:6) koju je odmah iskoristio (5:7).

Čestitka predsednice Skupštine Srbije

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović čestitala je danas teniseru Novaku Đokoviću osvajanje turnira Australijan open u Melburnu.

"Najbolji su veliki kada je najteže. Hvala Ti, Novače za ovaj teniski praznik koji si nam poklonio. Tvoje ime je zasluženo među velikanima svetskog tenisa. Bravo!", navedeno je u čestitki predsednice parlamenta.

Nadal je u petom odlucujućem delu igre prvi put u meču servirao na početku seta i poveo sa 1:0, Đoković drži priključak (1:1), ali je Nadal neumoljiv - 1:2.

Otkucavalo je skoro pet sati igre i noge su obojici igrača već bile teške kao olovo.

Đoković je ipak, nalazio snage da svojim servisom drži Nadala u neizvesnosti (2:2).

Španac, međutim, ima odgovor na sve i ponovo dolazi u vođstvo (3:2), a onda zahvaljujući strpljivoj igri pravi brejk za prednost od 4:2.

Đoković uzvraća istom merom (4:3) i stiče blagu psihološku prednost, naročito posle jedne duže razmene udaraca na svoj servis iz koje izlazi kao pobednik (4:4).

Nadal u tim trenucima deluje kao bokser koji jedva stoji na nogama od siline udaraca koje mu zadaje protivnik, ali se ne predaje.

Nekako nalazi snagu, izdržava čak 32 udarca, koliko je trajala najduža razmena, ali popušta pod munjevuitim riternom Đokovića koji dolazi do brejk šanse.

Nadal, ipak, i to spasava i stiže na 5:4, a Đoković ponovo izjednačava - 5:5.

Maratonska bitka dva najveća tenisera današnjice ulazila je u završnicu, a pobednik još nije mogao da se nasluti.

Nadal je servisom fanatično pokušavao da dođe do prednosti, ali je Đokovcih sjajno uzvratio i iskoristio drugu brejk loptu za prvo vođstvo u četvrtom setu -6:5.

Srpski teniser je kod 30:15 napravio grešku kod smeča na mreži, dozvolio izjednačenje, a onda i brejk loptu za Nadala.

Đoković međutim sledećim potezom izjednačava a onda greškom Nadala dolazi do prve meč lopte koju koristi efektnim servis vinerom i ulazi u istoriju kao peti teniser koji je osvojio tri gren slem turnira zaredom - posle Vimbldona i US Opena.

Nole: Počastvovan sam što sam ušao u istoriju

Najbolji teniser sveta Novak Đoković rekao je danas da je počastvovan što je mogao da uđe u istoriju današnjom pobedom u finalu Otvorenog prvenstva Australije sa Rafaelom Nadalom, ali i da mu je žao što je neko morao da izgubi.

"Rafa, ti si jedan od najboljih igrača svih vremena i najpoštovanijih igrača trenutno. Danas smo ušli u istoriju, a, nažalost, ne mogu da postoje dvojica pobednika", rekao je Đoković posle pobede nad Nadalom u pet setova i skoro šest sati igre.

Đoković je pobedio sa 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5:7), 7:5 i tako osvojio svoj treći Australijan open i peti grend slem.

"Nadam se da ćemo imati još mnogo ovakvih finala. Hvala svima...Privilegovan sam što stojim pored jednog od najboljih sportista svih vremena", kazao je Đoković na terenu po preuzimanju trofeja.

Nadal je sportski podneo poraz u epskom finalu.

"Moram da čestitam Novaku, on i njegov tim su uradili fantastičan posao. Igraću tenis još mnogo godina i vraćaću se ovde. Uprkos porazu, ovo je fantastičan početak sezone. Proveo sam fantastične dve nedelje, a ovaj meč nikad neću zaboraviti", kazao je Nadal.
Pogledaj vesti o: Tenis,   Novak Đoković finale

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đokoviću titula posle 6 sati drame!

Izvor: Večernje novosti, 29.Jan.2012

U najdužem finalu u istoriji grend slem turnira Novak je pobedio Rafaela Nadala 3:2 (5:7, 6:4, 6:2, 6:7, 7:5) i osvojio treći trofej u Melburnu, drugi uzastopno

Nastavak na Večernje novosti...

Pobeda u najdužem finalu

Izvor: Danas, 29.Jan.2012

U meču koji je trajao 5 sati i 53 minuta Novak Đoković je osvojio Australija open. Novak Đoković je nakon još jednog izuzetnog meča sa Rafaelom Nadalom uspeo da pobedi rezultatom 3:2.

Nastavak na Danas...

Novaku treći Australijen Open

Izvor: VOA, 29.Jan.2012

U najdužem grand slem finalu u istoriji, najbolji teniser sveta posle 5 sati i 53 minuta igre pobedio Španca Nadala sa 3:2 u setovima

Nastavak na VOA...

Sjajni Novak ponovo vladar Melburna

Izvor: Dzungla.org, 29.Jan.2012

Srpski teniser Novak Đoković drugu godinu zaredom, a treći put u karijeri, osvojio je titulu na Australijan Openu.. . Đoković je u 100. finalu turnira u Melburnu slavio protiv drugog tenisera sveta Rafaela Nadala sa 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5:7), 7:5, posle pet sati i 53 minuta, što taj meč čini najdužim...

Nastavak na Dzungla.org...

Najveća pobeda u karijeri

Izvor: Beta, 29.Jan.2012

MELBURN, 29. januara 2012. (Beta) - Srpski teniser Novak Djoković rekao je da mu je u nedelju trijumf nad Rafaelom Nadalom u finalu Otvorenog prvenstva Australije najveća pobeda u karijeri..."Moram da pomen.

Nastavak na Beta...

Đoković je kralj Melburna ‎(FOTO)

Izvor: NaDlanu.com, 29.Jan.2012

Srpski teniser Novak Đoković po treći put u karijeri osvojio je Australijan Open pošto je u najdužem finalu u istoriji turnira u Melburnu savladao Španca Rafaela Nadala.

Nastavak na NaDlanu.com...

Novak prošetao trofej po Melburnu (FOTO)

Izvor: Sportski Žurnal, 30.Jan.2012, 15:38

. Novak Đoković je obradovao naciju titulom na Australijan openu, a jutro je proveo u šetnji parkom u centru Melburna.. . Noletu je društvo pravio trofej koji je ponosno podigao u „Rod Lejver Areni“ pobedivši Rafaela Nadala u finalu.. Iznenađeni prolaznici, od kojih neki u srpskim dresovima,...

Nastavak na Sportski Žurnal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.