Đoković: Ne sarađujem sa Pikeom!

Izvor: Mondo, 02.Mar.2018, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đoković: Ne sarađujem sa Pikeom!

Srpski teniser demantovao da je partner fudbaleru Barselone u stvaranju novog sistema Dejvis kupa.

Foto: MN Press

Kako stvari stoje, uskoro nas čeka novi izgled Dejvis kupa - Svetskog prvenstva za tenisere.

Sistem takmičenja osmisliće kompanija "Kosmos", koja je u vlasniku fudbalera Barselone Đerara Pikea, a pošto je godinama jedan od najglasnijih kritičara aktuelnog formata takmičenja, Novak Đoković je momentalno doveden u vezu sa najavljenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << promenama.

On je, međutim, u intervjuu za francuski "Parizijen" demantovao da ima bilo kakve poslovne veze sa Pikeom ili nekim iz njegove kompanije.

Novakova ideja zaživela: 3 milijarde u Dejvis kup!

"Bio sam iznenađen kada sam video da me dovode u vezu sa najavljenim promenama u Dejvis kupu. Definitivno nisam deo bilo koje grupe koja poslovno stoji iza ovoga, nisam Pikeov partner, niti sam povezan sa bilo kojim od njegovih saradnika. Samo pokušavam da budem predsednik Asocijacije igrača i da vodim računa o ovom sportu koji mnogo volim. Vodim računa o budućnosti tenisa i pokušavam da pomognem koliko god mogu", objasnio je Đoković i dodao:

"Pike je strastven po ovom pitanju, često je dolazio na turnire i trudio se da sa svojim saradnicima doprinese promenama".

Đoković je naveo da ne zna zašto se njegovo ime u poslovnom kontekstu dovodi u vezu sa promenama. Kaže da jeste prijatelj sa Pikeom, ali je ponovio da nemaju saradnju.

"Možda je to zato što smo Pike i ja prijatelji i često smo u kontaktu, a ja sam predsednik Asocijacije igrača zbog čega sam i bio uključen u rasprave na temu promena prethodnih 15 meseci. Trudio sam se da svojim statusom i svojom ulogom doprinesem pozitivnim promenama koje su neophodne. To je sve, nemam drugu ulogu, niti interes", naglasio je Đoković.

Najbolji srpski teniser smatra da su najavljene promene sjajna stvar za reprezentativni tenis.

"Svima nam je stalo da igramo za svoje zemlje i zato sam glasno kritikovao postojeći format. Kada god me je neko pitao, bio sam iskren i govorio da postojeći format ne funkcioniše dobro, što se i može videti po tome što sve manje najboljih igrača učestvuje u Dejvis kupu. Ja sam godinama igrao, čak i posle završnih faza grend slemova, ali onda sam se zapitao da li je to razumno. Promena formata je dobar potez, nešto što su mnogi od nas dugo čekali".

Ima, međutim, i onih koji se protive najavljenim promenama.

"Tenis je konzervativan sport i ima zemalja kojima se tako nešto ne dopada. Dejvis kup je tradicionalno takmičenje, ima duboke korene koje svi poštujemo, ali potrebne su mu inovacije. Problem u tenisu je što se mnogi plaše da će biti narušen integritet određenim promenama, čak i ako bi one mogle doprineti poboljšanju. U drugim sportovima, poput golva, fudbala ili košarke, postoje primeri koji bi mogli da se iskoriste u tenisu. Poštujem sve koji su ostavili dubok trag u tenisu, ali drugi napreduju i mi moramo da idemo u korak sa njima. Nema ničeg lošeg u tome", smatra Đoković.

Nekadašnji "broj jedan" smatra da će najavljene promene učiniti takmičenje atraktivnijim i privući veću pažnju publike, medija, sponzora...

"Dejvis kup ostaje kao takmičenje, samo dobija drugu dimenziju, drugačiji format. Svi popularni sportovi imaju slične formate".

Po najavljenom, najboljih 18 reprezentacija okupilo bi se u novembru, po završetku ATP sezone. Novak, ipak, nije siguran da li je to najbolji termin.

"Jasno mi je da žele da Dejvis kup bude 'trešnica na tortu' i da bi to bio marketinški dobar potez, ali biće zanimljivo čuti razmišljanja igrača na tu temu. Zato ćemo i imati sastanak u Indijan Velsu, a razgovaraćemo i u Majamiju. Imamo četiri potencijalna termina u toku sezone. Iskreno, šta je bolje od toga da se sav teniski talenat okupi na jednom mestu u sedam do deset dana", zaključio je Đoković.
Pogledaj vesti o: Tenis

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.