Izvor: Magyar Szó, 28.Avg.2015, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crveni tepih na bečkom aerodromu

Oni koji poznaju svet stonog tenisa obično govore da se najbolji Francuz može pobediti jer uživa u igri i ima sposobnost da meč prepusti zarad zabave. Ako uspe da se izbaciti iz ritma, i najbolji Šveđanin se može pobediti. Najbolji Rus ume da se iznervira zbog nečega toliko da nije sposoban da se skoncentriše na igru, a onda se i on može pobediti. Ali se najbolji Nemac ne može slučajno pobediti samo zbog toga što je imao loš dan, on ne prepušta igru i ne nervira se.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó <<
Žolt Pete iz Temerina je prošle nedelje uspeo skoro nemoguće: u prvom susretu A grupe Lige Šampiona, u četiri seta je pobedio Nemca Dimitrija Ovtharova. Da uspeh bude potpun, nije pobedio samo Pete nego i njegova ekipa: Austrijanac Valter Vels je u gostima pobedio sa 3:1 ruskog TTC Orenburga, ranijeg šampiona.

- Ne treba da prepisujem istoriju- pre puta u Rusiju, na pres-konferenciji u Austriji, rečeno nam je da je cilj da ne budemo poraženi sa 3:0, nego da dobijemo barem jedan meč protiv prošlogodišnjeg šampiona u čijoj je ekipi Ovtharov i Samsonov, koji je osmi na svetskoj rang-listi.

– Kada nam je trener, Hrvat Edvard Vecko rekao sastav ekipe, pomislio sam da će moj protivnik biti ili Ovtharov ili Samsonov. Ovo je prvi meč u sezoni, nemam pojma u kakvoj sam formi, meč će moći da se prati uživo preko interneta, treba da dobijem barem jednu igru – kaže Žolt Pete dodajući da je osetio da je ovo jedinstvena prilika kada je kod rezultata 1:1 dobio treći set.

– Četvrti set je Ovtahov počeo bolje, ali sam uspeo da ga dostignem, a kasnije i da pobedim sa 11:8. Tek sledećeg dana sam uspeo da shvatim šta sam postigao, te večeri toga još nisam bio svestan.

• Trećeplasirani igrač na Olimpijskim igrama 2012. godine, koji je i u Londonu stao na podijum, nije baš u početničkoj formi, jer je nedavno učestvovao na kineskom takmičenju World Tour-a, a pre toga na Evropskim igrama u Bakuu, gde je i pobedio…

– Zaista, on je u proteklom periodu igrao na ozbiljnim takmičenjima. U Kini ga je pobedio baš moj kolega iz kluba, Japanac Osima Juja u četvrtfinalu. Na ovom meču je, iz moje perspektive, bilo dobro što on nije mogao da inicira igru, dobro sam rukovao njegovim servama. Nakon meča smo razgovarali i onda mi je rekao da ni na ranijim mečevima kada smo igrali jedan protiv drugog nije bio siguran da me može pobediti, jer je moj stil jako neprijatan, ne odgovara mu. Na meču u Orenburgu, ja sam igrao veoma dobro a o nije bio u top-formi.

• Da li si promenio mišljenje u pogledu krajnjeg rezultata nakon svoje pobede?

– Počeli smo računicom, da će još sigurno biti meča Ovtahov-Osima, a ako Japanac, koji ima svega 21 godinu pobedi Nemca, možemo na kraju imati tesan rezultat. A kada je Osima sa 2:1 pobedio Samsonova, onda je i naše rukovodsvo počelo da spominje pobedu od 3:0. Ja sam ih upozorio još pre trećeg meča na oprez, jer bez obzira što je Kuzmin samo 154. na svetskoj rang-listi i što ne učestvuje u reprezentaciji, još nije zaboravio da igra pingpong… Tako je i bilo, jer je Kuzmin, koji je 2009. godine na Evropskom prvenstvu osvojio treće mesto, sa 3:0 pobedio Bobocicu. Na sreću, Osima je dokazao da njegova pobeda u Kini nije bila slučajnost, te je za kratko vreme i drugi put potukao Ovtahova.

• Kako su vest o pobedi od 3:1 primili Austrijanci?

– Na aerodromu u Beču nas je dočekao crveni tepih! Tako nešto još nisam doživeo, naročito ne u Austriji. Na licu mesta organizovan je i prijem u čast naše pobede, ali na svečanom ručku nisam mogao da učestvujem jer sam odmah krenuo kući.

• Gledajući stono-tenisere u Srbiji, ti si na najboljoj poziciji na svetskoj rang-listi: u avgustu si bio na 112. mestu, a većina igrača već računa kako da obezbedi olimpijsko učešće. Da li i ti računaš?

– U godini pred Olimpijadu, pobeda protiv Ovtharova mi je dala ogroman elan. Bez obzira što je bilo planirano da ću otići u Baku, na kraju nisam učestvovao na Evropskim igrama, a ni do dana današnjeg ne znam iz kog razloga. Važno je austrijsko prvenstvo, važna je i Liga Šampiona, ali je na prvom mestu plasman za Olimpijske igre. Ukoliko bih mogao da učestvujem u takmičenjima u Riu i na Evropskim igrama 2019. godine, odnosno, ako bih između ta dva takmičenja uspeo da osvojim i medalju na Evropskom prvenstvu, onda bih bio potpuno zadovoljan. Da li pravim računice? Pravo da vam kažem, za to nemam ni vremena, niti želim da se opterećujem time. Razmišljam o tome, ali se računice prave u martu-aprilu, a do tada ću pokušati da dam sve od sebe na svakom meču.
Pogledaj vesti o: Tenis

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.