Čovek koji je Ivaniševiću uništio život

Izvor: B92, 26.Jun.2021, 18:09

Čovek koji je Ivaniševiću "uništio život"

Poslednji teniser, koji je dominirao pre dolaska "velike trojke" na veliku scenu belog sporta, bio je on – Pit Sampras.

Ovaj Amerikanac je dugo bio referentna tačka za Federera, Nadala i Đokovića, kada su u pitanju Grend slemovi.

Njegovih 14 najvećih trofeja smatralo se teško dostižnim, međutim, ovaj trojica su uspela da ga nadmaše, i te kako.

Sampras je u karijeri osvojio praktično sve što se može osvojiti, ali jedno nije – Rolan Garos, gde >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mu je najbolji rezultat bilo polufinale 1996. godine.

Dva pehara je podigao u Melburnu, pet u Njujorku i čak sedam u Londonu, na vimbldonskoj travi.

Dominirao je u Ol Ingland klabu u tokom devedesetih godina, osvojivši svaki turnir od 1993. do 2000, izuzev onog 1996, kada je od njega bolji bio Rihard Krajiček.

Iako je prvi Grend slem osvojio sa samo 19 godina i 28 dana, US open, naredni veliki cilj predstavljao mu je Vimbldon, za koji je, ipak, morao malo da sačeka.

Čekao je, čekao i tri godine kasnije, 1993, dočekao. Savladao je zemljaka Džima Kurijera baš na Dan nezavisnosti.

"Moja prva titula na Vimbldonu zaista je bila početak moje karijere kao dominantnog šampiona", napisao je Sampras u svojoj autobiografiji mnogo godina kasnije.

Tako je počela vimbldonska čarolija za ovog igrača, koju je nadmašio Rodžer Federer, sa svojih osam titula.

Od pobede u prvom kolu 1993. do trijumfa u finalu 2000, Sampras je izgubio samo u četvrtfinalu 1996. od malopre spomenutog Krajičeka.

Sampras je 1994. odbranio titulu, kada je bio bolji od Gorana Ivaniševića, da bi godinu dana kasnije postao prvi čovek od Bjorna Borga koji je napravio het-trik na ovom turniru, savladavši Borisa Bekera.

Dugogodišnjem treneru i bliskom prijatelju Timu Guliksonu, kojem je dijagnostikovan rak, Pit je posvetio titulu.

Beker, miljenik publike na najvećem turniru u svetu tenisa, takođe je bio pun reči hvale za Samprasa.

"Ako postoji uzor u tenisu, to je Pit Sampras. Ponaša se savršeno na terenu. Stvarno je fin momak van terena i igra sjajan tenis. Zapravo nema loš udarac. Mislim da je veoma dobar", rekao je Beker.

Sampras je imao sve što jedan teniser može da poželi. Bio je svestran, nije pokazivao preterano emocije, a igru je imao kao stvorenu za travu.

Nakon neuspeha 1996, godinu kasnije se vratio i razbio Francuza Sedrika Piolina, pretrpevši samo jedan brejk.

U svojoj autobiografiji je napisao da mu je taj Vimbldon 1997. možda i najbolji u smislu kontrole, dok su statističari izračunali da je izgubio samo jedan servis od 118 koliko ih je imao.

Sledeće godine Sampras je imao možda i najteže finale Vimbldona. Rival je bio ponovo Ivanišević, s tim da je sada morao da se igra peti, odlučujući set.

Amerikanac je imao velikih problema, ali je uspeo da ga osvoji sa 6:2 i podigne ponovo trofej u Londonu.

"U poređenju sa ostalim nastupima, ovo je bilo daleko najteže. Ovaj meč je sigurno frustrirao Ivaniševića. I ja bih bio frustriran da sam na njegovom mestu", rekao je Sampras.

Sampras je 1999. do finala stigao tako što je ponovo savladao domaćeg ljubimca Tima Henmana, da bi u finalu izašao na kraj sa Agasijem, čime je potvrdio šestu titulu na Vimbldonu.

Do poslednje je stigao 2000. godine, uprkos problemima sa povredom noge. Međutim, injekcije protiv bolova su pomogle, a Sampras je, nakon pobede nad Rafterom, tada bio krunisan za najboljeg tenisera svih vremena. Do tog trenutka.

Do kraja karijere u London se vraćao još dva puta, ali maksimum mu je bilo četvrto kolo...

Ipak, pre penzije, podigao je još jedan Grend slem trofej, 2002. godine, kada je slavio na US openu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Tenis

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.