Ančić: Odlazim uzdignute glave

Izvor: B92, 24.Feb.2011, 02:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ančić: "Odlazim uzdignute glave"

Mario Ančić i zvanično se povuako u sredu, a odluku koju je nazvao teškom objasnio je zdravstvenim razlozima.

"Povlačim se iz sporta koji neizmerno volim, ali poslednje godine su bile teške. Moje telo više ne može da prati ritam tenisa. Ovo je bila teška odluka, ali kada sam shvatio da ne mogu da igram na najvišem nivou, onda sam odlučio da nema smisla nastavljati", rekao je Ančić.

"Odlazim sa nepunih 27 godina, što je najplodonosnije razdoblje kod većine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sportista, ali moja je karijera ionako po mnogo čemu specifična. Sa 15 godina sam već osvojio prvi turnir, sa 16 bio na Olimpijskim igrama, sa 20 sam imao olimpijsku medalju, sa 21 osvojio Dejvis kup, sa 22 bio u Top 10 i u tim trenucima sam zajedno s Nadalom bio najmlađi član tog ekskluzivnog društva. Mislio da imam čitav svet pod nogama. Onda se dogodio Krefeld i Dejvis kup protiv Nemačke, gde je sve krenulo po zlu", nastavio je Mario.

"Neka ovo ne bude tužan dan, odlazim uzdignute glave, kao čovek koji se nikada nije predao. Ponosan sam na sve što sam napravio u tenisu. Okrećem novu stranicu, a moram priznati da sam se odavno pripremao za život posle tenisa. Sada me čekaju novi izazovi u novom poslu, usavršavanje. Ono što sam radio na teniskim terenima želim da preusmerim u nešto novo. Aktivno sam uključen u Klub olimpijaca i svojim znanjem koje sam stekao u karijeri želim na drugačiji način pomagati našim sportistima i budućim teniserima", dodao je.

Njegov odlazak prokomentarisali su i okupljeni, Zlatko Mateša i predsednik Tensikog saveza Hrvatske Radomir Čačić.

"Ovo je emotivan trenutak i moram odmah reći kako ne postoji prostor u hrvatskom tenisu i sportu u kojem Mario nije dobrodošao, možda i kao predsednik saveza".

Ivan Ljubičić koji je sa Ančićem osvojio medalju u dublu na Olimpijskim igrama u Atini 2004. godine i trofej u Dejvis kupu nije prisustvovao Ančićevom oproštaju ali je rekao da je to "strašno".

"Najgore što se sportisti može dogoditi je da mora da prekine karijeru. Srećom, ima diplomu pravnika i već se bavi time tako da se njegov život nastavlja", rekao je Ljubičić i dodao da je znao šta će se dogoditi.

"Ostvarili smo velike uspehe na počecima naših karijera. Zaista je velika nesreća kad morate na taj način da završite. Video sam ga u Zagrebu pre nekoliko nedelja, stalno smo u kontaktu. Nisam hteo previše da ga gnjavim jer sam znao odgovor. Zdravstveno stanje mu nije dobro već tri godine."
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.