Izvor: MozzartSport.com, 03.Dec.2021, 11:57

Vreme je za rukometašice! Svetsko prvenstvo prvi put sa 32 učesnika, Srbija sa 11 novih imena

Naša reprezentacija prvu utakmicu igra protiv Poljske večeras od 20.30 u Liriji

Dresove koje su nekada nosile Andrea Lekić, Dragana Cvijić, Katarina Krpež Šlezak, Dragana Tomašević, Slađana Pop-Lazić obući će sada neke nove devojke. Na glavnu pozornicu popeće se Tamara Kocić, Nataša Lovrić, Jelena Đurašinović... U timu koji će večeras započeti Svetsko prvenstvo u Španiji nalazi se samo osam igračica >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << iz sastava sa šampionata planete od pre dve godine. Tada je reprezentaciju vodio Ljubomir Obradović, sada na klupi sedi Uroš Bregar. Posle brojnih promena koje su obeležile 2021. godinu, može da se kaže da je započela nova priča srpskog rukometa. Nakon kvalifikacionih utakmica za EP koje je odigrao izmenjeni sastav, došlo je vreme da se Bregarova ekipa oproba i na prvom velikom takmičenju.

Srbija je smeštena u Grupu B zajedno sa Poljskom, Kamerunom i Rusijom. Večeras od 20 časova i 30 minuta će probiti led protiv Poljakinja, dva dana kasnije rival je Kamerun, a za četiri dana izlaze na megdan jakoj Rusiji. Sve utakmice naše reprezentacije se igraju u Liriji u istom terminu – 20 časova i 30 minuta. Tri tima će proći u drugu fazu i tamo će se ukrstiti sa Grupom A u kojoj su Francuska, Angola, Crna Gora i Slovenija.

Prvi rival je Poljska, sa kojom je Srbija u kvalifikacijama za prethodno SP dva puta odmerila snage. Prvi duel je naša selekcija dobila čak 14 razlike – 33:19, a drugi je pripao protivnicama – 30:27. Sada je stanje stvari potpuno drugačije, pa se ne treba ni osvrtati na te prethodne međusobne okršaje... Za ovu utakmicu su pod znakom pitanja dve bitne igračice Kristina Liščević i Jovana Kovačević, zbog sitnijih povreda.

Ova utakmica je najbitnija, jer duel na otvaranju takmičenja uvek nosi veliku težinu“, priča za Mozzart sport jedan od najiskusnijih u reprezentaciji Srbije golman Jovana Risović. „Imaju kvalitetan tim, njihove igračice su članovi nemačkih, francuskih klubova. Nalaze se u rukometnom vrhu. Mnogo će dalji rasplet zavisiti od ishoda ovog prvog okršaja. Posle nas čeka susret sa Kamerunom, protiv koga možemo da kažemo da imamo najveće šanse za pobedu, ali očekuje se nezgodna utakmica jer protiv takvih ekipa ne znaš unapred šta tačno da očekuješ. Rusija je najkvalitetniji rival u grupi. Iako su podmlađene, i dalje su veoma jake. Pokazale su se odlično i u novom sastavu. Naravno, nećemo se predati ni protiv njih. Idemo utakmicu po utakmicu, prvo Poljska, pa sve ostalo...“.

Od ekipe koje je na prethodnom SP zauzela visoko šesto mesto sada je u sastavu osam devojaka – Jovana Risović, Kristina Graovac, Ana Kojić, Jovana Stoiljković, Jovana Jovović, Aleksandra Vukajlović, Kristina Liščević i Anđela Janjušević.

Kad sam tek došla na ove pripreme bilo mi je malo čudno. Ipak sam mnogo godina provela sa nekim drugim saigračicama... Sad kad je već prošlo desetak dana, deluje mi kao da se ceo tim zna mnogo duže. Navikla sam se skroz. Nemamo neku drugu opciju, nego da se prilagodimo jedna na drugu što pre. Sve nove devojke su pokazale veliku volju, želju... Sigurno da će biti treme, jer nisu igrale velika takmičenja, biće potrebno vreme da se malo opuste. Treba da ih podržaimo i da im prenesemo bar delić iskustva koje smo mi starije godinama unazad skupljale“.

Jovana Risović veruje da Srbija može da pokaže i više nego što se trenutno od nje očekuje.

Ovo je novi tim, potrebno je strpljenje... Neki veći uspeh sigurno da ne može da se desi preko noći. Ali, deluje da je cela priča pozitivna i da će ovo sve kad tad da izađe na dobro. Mislim da i sada možemo da prikažemo neka zapažena izdanja, jer na nama nije nikakav pritisak. Treba podržati ekipu, jer se trenutno postavljaju temelji za uspešniju budućnost“.

Takmičenje je zvanično počelo u sredu, a za naše devojke start je zakazan za večeras. Prvi cilj koji žele da ostvare je da prođu u drugu fazu, a da ne odu u razigravanje od 25. do 32. mesta (Prezident kup).

Sad je promenjen sistem u odnosu na prethodna takmičenja, prvi put učestvuju 32 selekcije. Mislim da će mnogo realnija slika biti kada prođu dalje 24 reprezentacije. Norveška je glavni favorit, a mnogo očekujem i od Rusije, iako je u podmlađenom sastavu. Svakako verujem da će u četvrtfinalu biti iznenađenja i da će teško moći da se prognozira koje će ekipe biti u završnici i borbi za medalje“, zaključila je Jovana Risović.

Špansko sunce od srede prijatno obasjava naše reprezentativke. Njihova baza je u Valensiji, jednom od najlepših gradova te zemlje... Za sve što se dešava van terena imaju samo pohvale. Prijaju im ambijent i energija, pa im preostaje samo da pokažu i u hali da nisu došle da budu posmatrači, već da pokušaju da se ravnopravno bore sa svima.

SASTAV SRBIJE NA SVETSKOM PRVENSTVU

GOLMANI: Jovana Risović (28 godina, Krim Merkator), Kristina Graovac (30, Bajer Leverkuzen) i Jelena Đurašinović (23, Jaroslav).

LEVA KRILA: Tamara Kocić (18, Bekament BB) i Aleksandra Stamenić (23, Kišvarda).

PIVOTI: Marija Petrović (27, Buzau), Marija Jovanović (26, IBV) i Jelena Agbaba (24, Budaorš).

DESNA KRILA: Nataša Lovrić (21, Jagodina) i Ana Kojić (24, Mošonmađarovar).

BEKOVI: Jovana Stoiljković (33, Šamberi), Ivana Mitrović (28, Budućnost), Jovana Jovović (20, Budaorš), Jovana Kovačević (25, Glorija Bistrita), Tamara Radojević (29, Kišvarda), Kristina Liščević (32, Vlčea), Marija Agbaba (26, Vašaš), Anđela Janjušević (26, Šiofok), Aleksandra Vukajlović (24, Erd).

RASPORED U PRVOJ FAZI – GRUPA B (LIRIJA)

Petak

18.00: Rusija - Kamerun

20.30: (1.90) Srbija – Poljska (2.20)

Nedelja

18.00: Rusija - Poljska

20.30: Srbija – Kamerun

Utorak

18.00: Kamerun – Poljska

20.30: Rusija - Srbija

REZULTATI NA VELIKIM TAKMIČENJIMA U POSLEDNJOJ DECENIJI

2012. EP u Beogradu – 4. mesto

2013. SP u Beogradu – srebrna medalja

2014. EP u Mađarskoj i Hrvatskoj – 15. mesto

2015. SP u Danskoj – 15. mesto

2016. EP u Švedskoj – 9. mesto

2017. SP u Nemačkoj – 9. mesto

2018. EP u Francuskoj – 11. mesto

2019. SP u Japanu – 6. mesto

2020. EP u Danskoj i Norveškoj – 13. mesto

Tagovi:
Pogledaj vesti o: Svetsko prvenstvo

Nastavak na MozzartSport.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.