Veliki uspeh učenika Politehnike - prvi u Šangaju

Izvor: B92, 30.Dec.2018, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki uspeh učenika Politehnike - prvi u Šangaju

Na svetskom prvenstvu u edukativnoj robotici WER 2018. učenici Politehnike osvojili su prvu nagradu.

Prema finalnim rezultatima bodovanja tog takmičenja ekipa Politehnike – škole za nove tehnologije iz Beograda osvojila prvu nagradu u međunarodnoj konkurenciji, u kategoriji nerezidencijalnih takmičara. A osnovci su dobili treću nagradu.

Među nekoliko hiljada ekipa iz 50 zemalja sveta, naši mladi robotičari Politehnike plasirali su se u sam vrh ovog prestižnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << takmičenja, održanog sredinom decembra u Šangaju.

Prošle godine, na istom takmičenju, ekipa iz Srbije (Nikola Starčević, Mašan Vučinić, Mihajlo Mihajlović) je dobila nagradu The best performance (za najbolje prezentovanje svoje zemlje i rada u robotici). Ove godine, sa gotovo istom ekipom (Nikola , Mašan i učenik II razreda Mihailo Marković), postigli su još veći uspeh jer su po broju bodova, dakle po rezultatu osvojili prvu nagradu, zajedno sa šest ekipa iz celog sveta na Svetskom prvenstvu u edukativnoj robotici.

Robot je kupljen donacijom RNIDs a prilikom kupovine pomogao im je učenik maturant Junfeng Yu (sada student Mašinskog fakulteta) koji je naručio robota svojom kineskom platnom karticom, i tako dobio popust pa su kupljena još dva robota kao rezreva.

Ekipa je u Šangaj otputovala kao najbolja u Srbiji, jer su na Republičkom prvenstvu, odnosno kvalifikacijama za Šangaj, pobedili Računarsku gimnaziju Beograd, Gimnaziju Zmaj Jova Jovanović iz Novog Sada, Elektrotehničku školu Mihajlo Pupin iz Novog Sada, Prvu kragujevačku gimnaziju...

Politehnika je sa Lego robotikom počela oko 2000. godine. Njihovi učenici su doneli prve Lego robote u Istraživačku stanicu Petnica. Od tada, pobeđivali su na mnogim takmičenjima i učestvovali na raznim sajmovima.

Inače, odlazak timova u Šangaj relaizovan je kroz program Bitka za znanje koji sporovodi Fond B92, a uz finansijsku podršku donatora Microsoft, Mozzart, SGS i Buck.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srpskim đacima prva nagrada na takmičenju iz robotike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Dec.2018

Na svetskom prvenstvu u edukativnoj robotici WER 2018. tim učenika srednje škole "Politehnika - škole za nove tehnologije" iz Beograda osvojio je prvu nagradu u međunarodnoj konkurenciji, u kategoriji nerezidencijalnih takmičara...Takođe, kako javlja Kineski Radio Internacional, tim Ogledne Osnovne...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.