Veliki udarac Srbiji

Izvor: Politika, 13.Jun.2010, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki udarac Srbiji

Selektor Radomir Antić smatra da Gana nije bila bolji rival i da je presudilo isključenje Lukovića i penal koji je napravio Kuzmanović. – „Teško je sada reći da li nam je neophodna pobeda protiv Nemačke…”

Pretorija, 13. juna – Selektor naše reprezentacije Radomir Antić nije mogao da na licu sakrije izraz nezadovoljstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << posle poraza u debitantskoj utakmici na Svetskom prvenstvu, pod imenom i znamenjem Srbije. Međutim, nije se složio s mišljenjima da su njegovi izabranici igrali slabo:

– Ne bih rekao da smo se uplašili. Pre bih kazao da je u pitanju bila normalna tenzija na početku Svetskog prvenstva. Ni jednog trenutka nismo imali problema sve do isključenja Lukovića, koje je, po meni, diskutabilno, kao i žuti karton Žigića. U svakom slučaju negativan rezultat je taj koji daje takvu sliku i ocenu, ali one po meni nisu realne.

Iskusni stručnjak smatra da je igra bila izjednačena i da je presudila jedna greška:

– I pored toga imali smo šanse, čak i neposredno pre penala da rešimo meč, ali nismo uspeli, tako da, ponavljam, konačan ishod mnogima daje za pravo da imaju drugačije mišljenje. Gana nas nije nadigrala, čak je igrala s dosta respekta i pre jedanaesterca nije imala situacije iz kojih je mogla da postigne pogodak.

Upitan zbog čega su naši reprezentativci, naročito u prvih 45 minuta, delovali bezopasno po protivničku mrežu, Antić je odgovorio:

– Respektujem svačije mišljenje. Po meni smo odigrali veoma korektno prvo poluvreme.

Na pitanje kakve su šanse Srbije da se, posle startnog poraza, plasira u drugu rundu, selektor je rekao:

– Pre svega moram da kažem da je ovo veliki udarac Srbiji i za sve nas. Nismo želeli da počnemo Šampionat porazom. Međutim, ostale su nam još dve utakmice, protiv Nemačke i Australije, tako da moramo da podvučemo crtu ispod utakmice sa Ganom i već od ovog trenutka okrenemo se duelu sa Nemačkom.

Radomir Antić je kazao da su svi u našoj selekciji priželjkivali uspešan start, ali pošto im to nije uspelo, sada je neophodno da se pozitivna energija usmeri na pripremu meča sa Nemcima:

– Teško je sada reći da li nam je neophodna pobeda protiv Nemačke, ali u svakom slučaju poraz koji nismo očekivali daje nam drugu opciju za pripreme pred susret s Nemcima. To što ste videli da su neki naši igrači sa suzama završili meč, najbolji je dokaz kolika je bila njihova želja i mi to moramo da iskoristimo na najbolji način za naredni susret.

Srpski selektor nije želeo da se na kraju izjasni ko je bio najbolji igrač utakmice:

– Ne bih izdvajao pojedince, jer su obe reprezentacije igrale su kolektivno.

Đ. Smiljanić

----------------------------------------------

Kuzmanović: Napravio sam glupost

Pogrešan čovek na pogrešnom mestu – Zdravko Kuzmanović. Teško mu je, teren je napustio sa suzama u očima. Penal u 84. minutu i igranje rukom u svom šesnaestercu

– Napravio sam glupost. Hteo sam glavom da izbijem loptu, ali pri skoku mi se digla ruka i pogodila me lopta. Normalno da nisam to uradio namerno. Žao mi je što sam tako nešto napravio. Mislim da ne bismo izgubili ovu utakmicu... A sada će nam biti mnogo teže.

Šta su vam rekli saigrači i selektor?

– Pokušali su da me uteše pošto mi je veoma teško jer smo zbog moje greške izgubili utakmicu. Mnogo mi je krivo, ali moram i tu situaciju što pre da zaboravim.

Kako protiv Nemačke posle ovog kiksa?

– Možemo mnogo bolje nego protiv Gane. Imali smo šanse da damo golove, a moja glupost koštala nas je poraza. Pokušaćemo da popravimo stvari na sledećim utakmicama.

Da li ste jedini krivac?

– Jesam, jer da nisam napravio glupost, ne bismo primili gol. I ne bismo izgubili utakmicu. Mogli smo da odemo iz Pretorije s bodom, a ovako će nam biti mnogo teško – zaključio je Zdravko Kuzmanović.

Z. S.

----------------------------------------------

Stanković ušao u istoriju

Kapiten naše reprezentacije Dejan Stanković ušao je danas u srpske fudbalske anale, kao prvi igrač iz Srbije, koji je učestvovao na tri Svetska prvenstva. Pre Južne Afrike, najstariji član našeg nacionalnog tima bio je akter Mundijala u Francuskoj 1998. i Nemačkoj 2006. godine. Stankoviću je duel sa Ganom bio 89. u dresu reprezentacije, a sedmi na najznačajnijem fudbalskom takmičenju.

----------------------------------------------

Podrška iz celog sveta

Navijači fudbalske reprezentacije Srbije bili su raštrkani na tri tribine stadiona Loftus Versfeld, tako da nije bilo moguće odrediti njihov tačan broj. Vijorile su se naše trobojke, a na transparentima je pisalo: Banjaluka, Kragujevac, Bubanj, Gospođinci, Sirig, Priboj, Vankuver, Budva. Navijači su stigli i iz Beograda, Novog Sada, Paraćina, Sidneja, Johanesburga i mnogih drugih gradova sveta.

----------------------------------------------

Vuvuzele „jače” od publike

Tribine stadiona Loftus Versfeld, čije su stolice obojene u svetlo plavu boju, nisu bile ispunjene do poslednjeg mesta, ali je u publici prevladavala žuta – boja našeg rivala. Prvi put tribine su proključale 45 minuta pre početka susreta, kada su na zagrevanje istrčali fudbaleri Gane. Zaglušujuća buka hiljada vuvuzela, neutralisale su pokliče navijača i najavile da će uslediti „paklenih” 90 minuta.

----------------------------------------------

Peti uzastopni poraz

S obzirom da je reprezentacija Srbije pravni naslednik ranijih SR Jugoslavije i Državne zajednice Srbija i Crna Gora ovo joj je ukupno 11 učešće na svetskim prvenstvima (prvo kao Srbija) i peti uzastopni poraz. Takmičenje u Francuskoj 1998. reprezentacija Jugoslavije završila je porazom u osmini finala od Holandije s 2:1, a pre četiri godine SCG je doživela debakl, pošto je nakon poraza od opet Holandije 1:0, Argentine 6:0 i Obale Slonovače 3:2 završila kao poslednja 32. selekcija sveta. Nažalost, i ovaj Mundijal započet je porazom od Gane 1:0, tako da je on već peti u nizu, uz gol-razliku 3:13.

objavljeno: 13/06/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.