Umro poslednji učesnik finala prvog mundijala

Izvor: Politika, 31.Avg.2010, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro poslednji učesnik finala prvog mundijala

U svom domu, u argentinskom gradu La Plati, umro je Fransisko Varaljo, poslednji živi učesnik finala prvog fudbalskog mundijala između Urugvaja i Argentine (4:2) na stadionu „Sentenario” u Montevideu.

Kada je tog 30. jula 1930. istrčao na teren s povređenim kolenom, nije mogao ni da pretpostavi koliki će znak jednakosti da stoji između naziva poprišta finalne igre i njegovog života.

„Sentenario” je dobio ime zbog toga što je prvo svetsko fudbalsko prvenstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << palo na stogodišnjicu nezavisnosti Urugvaja, a Varaljo je preminuo u stotoj godini.

Jedan od najpoznatijih fudbalera prve polovine XX veka proslavio se u Boki juniors.

Na 222 meča postigao je 194 gola, što je bio klupski rekord, koji su dostigli samo Roberto Čero i aktuelni igrač argentinskog velikana Martin Palermo.

Pre šest godina Varaljo je odlikovan ordenom Fife, a tako je stao uz rame s drugim velikanima kojima je ukazana ta počast (Pele, Bekenbauer, Miler, Robson...).

Do poslednjih dana se interesovao za fudbalska zbivalja, a njegovi komentari su često objavljivani u argentinskoj fudbalskoj štampi.

Politika Online

objavljeno: 31/08/2010
Pogledaj vesti o: Svetsko prvenstvo

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.