Pobeda Srbije i osveta Mađarima – sa Grcima za 5. mesto

Izvor: B92, 15.Feb.2024, 13:15

Pobeda Srbije i osveta Mađarima – sa Grcima za 5. mesto

Vaterpolo reprezentacija Srbije savladala je Mađarsku 11:10 (5:1, 2:5, 2:1, 2:2) u meču razigravanja za plasman na Svetskom prvenstvu u Dohi.

Delfini će u meču za peto mesto igrati protiv Grčke koja je ranije danas savladala Crnu Goru.

Najefikasniji u našem timu bio je Strahinja Rašović sa tri gola.

Srbija je u golmanu Radoslavu Filipoviću imala ključnog igrača za pobedu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili jednog od najvažnijih pošto je bilo malo teže izdvojiti one koji su danas najviše prednjačili u teškoj borbi.

Ali, odbrana u poslednjim sekundama Filipovića visoko kotira na listi najzaslužnijih za trijumf, ujedno i "osvetu" Mađarima za poraz u četvrtfinalu evropskog prvenstva u Zagrebu, na peterce.

Zanimljivo, poslednji šut Mađara uputio je njihov golman Some Vogel sa pozicije centra ali je Filipović pročitao nameru kolege i odbranio vođstvo, ujedno i pobedu.

Srbija je danas bila motivisana, angažovana, rešena da okrene novi list nakon poraza od Hrvata i eliminacije u četvrtfinalu.

Tako je i ušla u utakmicu - sa dva vezana gola za preokret i najavu velike serije.

Prvi gol je bio nesvakidašnji - postigao ga je glavom Đorđe Vasić uz "malu pomoć" golmana Mađarske. Bio je to početak možda i najboljeg perioda meča po Srbiju koja je taj deo igre dobila 5:2.

Drugi je, ipak, bio krajnje kritičan - taj deo meča Mađari su rešili u svoju korist 5:2 pa smo imali potpuni egal na poluvremenu.

Treći deo meča bio je onaj najbolji od Srbije - gotovo savršen.

Srbija je odigrala najbolju odbranu u tom delu meča, sa dva gola održala prednost, a kapitulirala je tek u samoj završnici 3/4.

U poslednjem periodu meča bilo je dobrih i loših momenata, bilo je i sreće za naš tim koji je, uz to, kao prevagu rezultata na našu stranu imao sjajnog Filipovića.

Mađari su propustili nekoliko prilika da povedu, i za to su kažnjeni - Rašović nam je doneo prednost koju više nismo ispuštali (9:8).

Nakon gola Lukića za 11:8 sredinom 4/4 učinilo se da "Delfini" mogu do mirne završnice, ali sa druge strane su bili i dalje aktuelni svetski prvaci pa takav scenario, sa takvim rivalom, naravno, nije bio moguć.

Golovima Janšika i Vigvarija Mađari su opasno zapretili (11:10), bili su u tim momentima i čvrsti u odbrani pa su dobili priliku da novim golom poravnaju pre isteka vremena.

U već opsianoj akciji, psoeldnjoj na utakmici, Srbija se, ipak, odbranila svim snagama i na kraju zasluženo upisala možda ne takmičarski značajnu pobedu, ali u kontekstu rivala sa Mađarima, samopouzdanja, svakako jako važnu.

Najvažnije momete sa utakmice iz bazena u Dohi mogli ste da pratite uz LIVE BLOG na B92.net.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.