U Temišvaru promovisana Tucanijada

Izvor: RTS, 12.Apr.2017, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Temišvaru promovisana Tucanijada

U Generalnom konzulatu Republike Srbije u Temišvaru održana je promocija ovogodišnjeg, 27. po redu, Svetskog prvenstva u tucanju šarenim uskršnjim jajima, koje se održava u Mokrinu.
Osim učesnika iz Mokrina, u promociji su zastupljeni mališani iz srpskog vrtića i  najmlađi učenici Gimnazije "Dositej Obradović" u Temišvaru, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kao i predstavnici javnog, političkog i verskog života Srba u Rumuniji.

Mokrinčanin Živica Terzić je deci pokazivao kako se pronalazi čvrsto jaje.
"Kod nas u Mokrinu, u kući ili u dvorištu, jaje kuckamo o zube i na osnovu zvuka određujemo koje je jaje jače", objašnjava Terzić.
Svaki dolazak prijatelja iz Srbije Srbima iz Rumunije mnogo znači. Saša Jašin, protonamesnik Srpskog sabornog hrama u Temišvaru, naglašava potrebu da se Srbi, ma gde bili, međusobno promovišu.
"To, s jedne strane, na nas deluje podsticajno da i mi čuvamo naše običaje, a, s druge strane, veliko nam je zadovoljstvo što možemo ugostiti Mokrinčane i pomoći im da svoju manifestaciju promovišu i u našoj sredini", ističe protonamesnik Jašin.
Saša Tanackov, član Gradske uprave Kikinde, tvrdi da se grad Kikinda trudi da što više pomogne našoj zajednici koja živi u Rumuniji, koja je  uglavnom koncentrisana u zapadnim županijama, pre svega, u Županiji Timiš.
"Na različite načine pokušavamo da ih povežemo sa maticom, sa gradom Kikindom, i da ih što više upoznamo sa našim kulturnim i drugim institucijama, kao bismo uticali na očuvanje nasleđa naših ljudi koji žive s ove strane granice", dodaje Tanackov.
Uz promociju turističkih etno mogućnosti Kikinde, domaćinima su, u dvorištu konzulata poslužena ofarbana uskršnja jaja, tradicionalni mokrinski lisnati sir, domaća šunka i štrudle s makom.
rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.