Svi očekuju finale SAD  Srbija, a Srbi su i među MVP kandidatima

Izvor: B92, 30.Avg.2019, 08:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi očekuju finale SAD " Srbija, a Srbi su i među MVP kandidatima

Došli smo na korak, odnosno na dan od Svetskog prvenstva u košarci u Kini.

Turnir će u subotu ujutru od 9.30 otvoriti meč između selekcija Srbije i Angole u Fošanu.

Portal "RunRepeat" je sproveo istraživanje među novinarima iz 32 zemlje učesnice Mundobasketa koji su odgovarali na 12 pitanja u vezi ekipnih i pojedinačnih učinaka na SP.

1. Osvajači medalja

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Samo pet zemalja je izdvojeno kao kandidati za odličja u Kini. Novinari kao najvećeg favorita vide SAD sa 54% glasova, dok je jedini dostojan "izazivač" Srbija sa 38,5%.

"Orlovima" se daju najveće šanse da se nađu u finalu sa Amerikancima, dok pojedini tu vide još samo Grčku i Francusku. Kao glavni favorit za bronzu izdvajaju se "Heleni".

2. Najbolji napad/odbrana

Mediji ne sumnjaju da će Amerikanci biti najefikasniji tim na turniru, dok se opet kao "broj dva" ističe Srbija. S druge strane, novinari smatraju da će "Orlovi" imati najbolju odbranu u Kini, uz Francusku i Grčku.

Srbija ima najvišu ekipu na SP sa prosečnom visinom 206 centimetara, pa će bilo kojem rivalu biti teško da poentira preko naših igrača.

Ipak, Francuzi u svojoj ekipi imaju zvanično najboljeg defanzivca NBA lige Rudija Gobera, dok odbranu Grčke predvodi treći najbolji odbrambeni igrač NBA Janis Adetokumbo.

3. Ko će nadmašiti očekivanja, a ko će razočarati?

Kao tim od koga se najviše očekuje da iznenadi, odnosno ostvari mnogo bolji rezultat od očekivanog, ističe se selekcija Nigerija. Proboj iz drugog plana se očekuje i od reprezentacija Argentine, Brazila i Australije.

S druge strane, kao najveće razočaranje SP većina očekuje da vidi selekciju Španije, uz ekipe Rusije, Francuske i Italije.

Analitičari su neodlučni kada su u pitanju očekivanja od Francuske i Australije, koja je mnoge dovela u dilemu pobedom nad SAD tokom pripremnog perioda.

1. Poenteri, skakači i asistenti

Ključni faktor svake priče o košarci je statistika, posebno kada je reč o pojedinačnom učinku igrača.

Već odavno se vodi diskusija koji će košarkaši obeležiti ovogodišnji Mundobasket, a u prvom planu su svak ko NBA zvezde.

Najviše poena u Kini se očekuje od najkorisnijeg NBA igrača Janisa Adetokumba. Dosta koševa se očekuje i od beka Srbije Bogdan Bogdanović, a tu su naravno i Amerikanci Kemba Voker, Donovan Mičel te Kajl Kuzma.

Od Adetokumba se očekuje i da bude najbolji skakač turnira iako su mu konkurencija fantastični centri i defanzivci Rudi Gober, Mark Gasol i Majls Tarner.

Međutim, Janis nije jedini Grk od koga se očekuje da zablista na individualnom nivou.

Među najboljih plejmejkerima SP biće Nik Kalates, od koga se očekuje najviše asistencija, a glavni rival će mu biti Španac Riki Rubio. Odlično se kotira i jedan Srbin, iako nije bek. Nikola Jokić je na četvrtom mestu na listi "Top 5" asistenata.

Kada je u pitanju borba za najkorisnijeg igrača turnira, predstavnici "sedme sile" su izdvojili igrače iz samo tri zemlje. Favorit je Amerikanac Kemba Voker, a prate ga naši NBA aduti Nikola Jokić i Bogdan Bogdanović, kojima u leđa gleda Janis Adetokumbo.

2. MVP

Kada je u pitanju borba za najkorisnijeg igrača turnira, predstavnici "sedme sile" su izdvojili igrače iz samo tri zemlje. Favorit je Amerikanac Kemba Voker, a prate ga naši NBA aduti Nikola Jokić i Bogdan Bogdanović, kojima u leđa gleda Janis Adetokumbo.

3. Idealni tim

Na kraju, novinari iz svake od zemalja učesnica su prognozirali idealnu petorku Svetskog prvenstva 2019.

Slično kao i u slučaju sa izborom MVP-ja, mediji izdvajaju identična imena i u ovoj konkurenciji.

Bekovski tandem predvode Kemba Voker i Bogdan Bogdanović, na krilima su Janis Adetokumbo i Džejson Tejtum, a najbolji centar je Nikola Jokić.
Pogledaj vesti o: Košarka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.