Svetsko prvenstvo u košarci: Italija ponovo bolja od Srbije, sa Dominikanskom Republikom kao da je finale

Izvor: B92, 01.Sep.2023, 12:40

Svetsko prvenstvo u košarci: Italija ponovo bolja od Srbije, sa Dominikanskom Republikom "kao da je finale"

Srbija treći put u nizu poražena na važnim utakmicama od Italijana i za prolaz u četvrtfinale Mundobasketa biće joj potrebna pobeda protiv Dominikanske Republike. Portoriko iznenadio Dominikance, sve ekipe imaju skor 3-1.

Želeli su ljubitelji košarke u Srbiji da Italiji naplate stare dugove - posle dva teška poraza u poslednjih nekoliko godina - ali će za to morati da traže neku novu priliku.

Srbija je ispustila prednost od 16 poena i posle velike drame poražena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je od Italije 78:76, što joj znatno komplikuje sudbinu na Svetskom prvenstvu u Filipinima, Indoneziji i Japanu.

Stefan Jović je u poslednjem napadu iz velike udaljenosti šutirao za pobedu, ali je pokušaj bio kratak.

Za prolaz u četvrtfinale biće potrebna pobeda nad Dominikanskom Republikom i u tom slučaju se - zbog ovog poraza - potencijalno ide na moćnu Ameriku, najvećeg favorita za zlato, koja je u tesnom meču savladala Crnu Goru 85:73.

Da stvar bude teža po Srbiju, Portoriko je iznenadio Dominikansku Republiku i u nedelju će "orlovi" morati da pobede Dominikance, a da se nadaju novom iznenađenju Portorikanaca protiv Italije kako bi izbegli Amerikance u četvrtfinalu.

Sve ekipe u novoformiranoj grupi sada imaju skor tri pobede i poraz, ali su Italijani u boljoj poziciji od Srbije zbog pobede u međusobnom duelu.

Dominikanska Republika je u drugom meču novoformirane grupe I poražena od Portorika 102:97, iako je imala 11 poena prednosti krajem treće četvrtine.

Dominikanci su vodili 84:76 u poslednjih šest minuta, kada kreće serija Portorikanaca i veliki preokret.

Karipski derbi odlučio je Tremont Voters koji je postigao 37 poena - Dominikancima nije bilo dovoljno ni Taunsovih 39 poena.

Sve ekipe u grupi imaju skor 3-1 i još niko nije ispao, ali ni prošao u četvrtfinale.

Jedno je jasno - svima je potrebna pobeda za četvrtfinale.

Prve dve ekipe idu dalje, ali se posebno traži prvo mesto u grupi, jer se na taj način u četvrtfinalu izbegavaju moćne Sjedinjene Države.

Meč nije počeo dobro za Srbiju.

Otvorio ga je Bogdanović promašajem za tri poena, nastavio je Nikola Jović u istom ritmu i nervoza se uvukla pod kožu.

To u praksi znači 0/6 za tri poena - tek je sedmi pokušaj uspeo da ubaci Ognjen Dobrić, i to uz faul - a na kraju četvrtine Srbija je imala 2/10.

Za to vreme Italijani su pogodili pet trojki iz šest pokušaja, što im je u jednom trenutku donelo i prednost od deset poena.

Srbija je uspela da se koliko-toliko vrati sa linije penala i prva četvrtina završena je rezultatom 23:19.

Iz tog dela igre po dobru se pamte samo dve rampe Milutinova u jednom napadu.

https://twitter.com/FIBAWC/status/1697527557007028313

Na početku drugih 10 minuta reprezentativci Srbije pojačali su odbranu, krenuo im je i šut, a Italijanima stao i eto preokreta.

Trojkama Dejana Davidovca, Alekse Avramovića i Vanje Marinkovića Srbija je stigla na pet poena razlike.

Međutim, "azuri" su se posle dve sumnjive odluke sudija vratili u meč, ponovo su počeli da pogađaju za tri poena, što u praksi znači velikih sedam pogodaka iz deset pokušaja.

Srbija je imala tek 5/17 za tri (29 odsto), ali je bila daleko bolja za dva poena - 64 odsto uspešnosti (9/14) naspram tek 26 odsto Italijana (5/19).

"Igraj, igraj", snimile su kamere kapitena Bogdanovića kako, posle faula koji su mu dosudili, pokazuje rukom saigračima.

Pred kraj prvog poluvremena Italijani su imali pet poena prednosti, ali je Srbija topila i tu prednost, da bi Bogdanović trojkom u poslednjoj sekundi doneo preokret - 42:40.

To mu je bila prva trojka iz petog pokušaja.

https://twitter.com/FIBA/status/1697542809178591566

U drugom poluvremenu situacija je bila potpuno suprotna u odnosu na početak meča.

Srbija je pogađala, džeparila protivnike i lupala im blokade, Italijani su bili bez rešenja u napadu i prednost "orlova" je rasla iz minuta u minut.

Trojkom Nikole Jovića - prvom iz četiri pokušaja - iznosila je maksimalnih +16.

Međutim, šut je onda stao, Bogdanović je imao samo 1/8 za tri, a Italijani su počeli da pogađaju i potpuno se vratili u meč.

Pred početak poslednje četvrtine spustili su na samo tri razlike - 62:59.

Četvrta četvrtina nastavljena je promašajima i to pre svega Bogdanovića za tri poena.

Simone Fontekio, najbolji igrač Italije, nastavio je da zatrpava koš Srbije i "azuri" su se ponovo stekli pet poena prednosti.

Držala je Srbija priključak, ali nikako nije uspela da poravna.

Upravo je Fontekio u poslednjem napadu Italijana promašio, zbog čega je Srbija imala priliku za izjednačenje i pobedu, ali je Stefan Jović bio neprecizan.

Srbija je na kraju imala mizernih 7/21 za tri poena (22 odsto), a Italija 11/21 (52 odsto).

https://twitter.com/FIBAWC/status/1697544341344993444

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Košarka

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.