Svetsko prvenstvo u brejkdensu

Izvor: Dzungla.org, 08.Dec.2012, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetsko prvenstvo u brejkdensu

Prvi put otkako se organizuje „B-bojs“, spektakl će moći da gledaju i naši gledaoci, jer će ga prenositi TV B 92 (od 22.40)
Željko Ostojić

MNOGI fanovi brejkdensa verovatno su već u Riju de Žaneiru, u koji će, ove subote, biti uprte sve oči ljubitelja igre. Brazilskom gradu na obali okeana pripala je čast da se ostvari kao domaćin najvažnijeg „jedan na jedan“ Svetskog prvenstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << u brejkdensu. I to nije za čuđenje, jer su sjajni kapuera borci iz Brazila preteče današnjih brejkdensera.
Prvi put otkako se organizuje „B-bojs“, spektakl će moći da gledaju i naši gledaoci, jer će ga prenositi TV B 92 (od 22.40).
Komentatori u studiju biće Vlada Đorđević i Igor Brakus, koji priznaju da o ovom plesu ne znaju mnogo, ali zato znaju da uživaju gledajući ga.
- Ovo je zaista spektakl, sva ta akrobatika i ljudi koji dube na glavi. Ali moram da priznam da ja nikada nisam bio inficiran brejkdensom, pa ne znam da izvedem nijedan pokret. Probao sam pre neki dan, i ušinuo sam se. A moj kolega Vlada je čak slomio ruku – kaže kroz osmeh Brakus.
Đorđević je demantovao da je slomio ruku i pohvalio se da, za razliku od svog kolege, bar zna tri stvari: „munvok“, talase i da vrti glavom kao robot.
- Naučio sam ovo još 1985. godine i priznajem da se divim brejkdens igračima na sposobnosti i veštinama koje poseduju. Pripremajući se za prenos, čitao sam malo o ovom plesu, koji je svuda u svetu svrstan gotovo u sport, dok kod nas i dalje postoje predrasude da je to ulična igra, na nivou „Đogani fazona“ – kaže Vlada.
U više od 60 zemalja sveta, oko 1.000 takmičara je učestvovalo u kvalifikacijama, a njih šestoro su se izborili za učešće na prvenstvu. Tako će nam se u punoj kreaciji, raznovrsnim pokretima, zahtevnim koreografijama, predstaviti Domki (SAD), Klesio (Brazil), Lil Zu (Maroko), Mounir (Francuska), Šorti Fejs (Južna Koreja) i Slav (Bugarska).
Muziku za okršaj puštaće hip-hop di – džej Skim Ričards, dok će brazilski reper Dagetu biti „em-si“ te večeri, a B-bojs legende Kvikstep i KORS 1 biće u ulozi komentatora.
PLES PRKOSI ZAKONIMA FIZIKE
NAŠ najpoznatiji brejkdenser Željko Ostojić, koji je na poslednjem velikom takmičenju u Holandiji ušao u najboljih osam od 10.000 takmičara, pomagaće Brakusu i Đorđeviću u studiju. Savetuje nam da gledamo ovo takmičenje.
- Brejkdens je danas dostigao neverovatne razmere, prkoseći čak i zakonima fizike. Neki od momaka koje ćete gledati već snimaju holivudske filmove i došli su u Brazil sa samo jednom namerom – da pokažu ko je najbolji. Donose i deo kulture, karakter i energiju sa svojih prostora.
(Izvor: Novosti)

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.