Svetsko prvenstvo u Kataru: Tri neočekivana heroja Srbije na Mundijalu (i trojica koja su često tu)

Izvor: B92, 05.Dec.2022, 17:33

Svetsko prvenstvo u Kataru: Tri neočekivana heroja Srbije na Mundijalu (i trojica koja su često tu)

Fudbalska reprezentacija Srbije takmičenje na Svetskom prvenstvu u Kataru završila je već u grupnoj fazi, a nekoliko reprezentativaca se posebno istaklo i pored slabog rezultata.

Da, snivali su se neki veliki sni o pobedi Srbije nad Brazilom, prolasku u osminu finala, možda i još koji korak dalje, uz i poneku kalkulaciju ko bi sve tamo mogao da bude protivnik, a igra se jedan meč, sve je moguće, lopta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je okrugla...

Na kraju - stativa, ili je čak ta okrugla lopta otišla daleko preko gola, nebu pod oblake.

Srbija je takmičenje na Svetskom prvenstvu u Kataru završila još u grupnoj fazi i to na poslednjem mestu Grupe G, sa samo jednim osvojenim bodom.

Da, bilo je tu dosta propusta, zjapećih rupa na sredini terena i u odbrani, što pokazuje čak osam primljenih golova.

Od "orlova" je na čitavom Mundijalu lošija bila samo Kostarika sa 11, i to pre svega zbog čak sedam primljenih od Španije.

Kostarika i Srbija su bile u istoj grupi na Mundijalu u Rusiji 2018. godine i obe su završile takmičenje već posle tri utakmice.

Odmah za Vanjom ide Strahinja Pavlović, najbolji od štopera Srbije na ovom prvenstvu.

Srčani Pavlović bio je, kao i uvek, jedan od najborbenijih na terenu protiv koga god da je igrao, a znao je i da povuče loptu napred.

Deluje to uvek i te kako rizično, ali je uglavnom uspešno, jer Pavlović za samo nekoliko sekundi pregazi gotovo čitav teren i stigne pred gol protivnika.

Za sav trud, u meču protiv Kameruna nagrađen je i prvim golom za Srbiju na Mundijalu, što je ubrzo dovelo i do preokreta, ali "orlovi" taj rezultat nisu uspeli da sačuvaju do kraja meča.

Imao je i grešaka, pogotovoprotiv Brazila, kada je meč igrao stegnut zbog žutog kartona dobijenog već u sedmom minutu, ali je kasnije bio sve sigurniji.

Pavlović ima samo 21 godinu, odličan je bio i u kvalifikacijama i u narednoj deceniji mogao bi da bude pravi stub reprezentativne odbrane.

Ukoliko bi tu borbenost uspeo da taktički uokviri i igra manje rizično, mogao bi da bude štoper svetskog kalibra.

Nešto slično uspeo je Joško Gvardiol iz Hrvatske, koji je još godinu dana mlađi od Pavlovića.

Živković je najbolju partiju na Mundijalu pružio protiv Kameruna, kada je zabeležio dve asistencije.

Posebno je efektna bila druga, posle odlične akcije čitavog tima, kada je ćušnu loptu Aleksandru Mitroviću na peterac, samo da je smesti u praznu mrežu.

I kada god je Srbija napadala, fudbaler solunskog PAOK-a je na desnom boku bio kakva-takva pretnja - na početku meča protiv Švajcarske pogodio je i stativu.

Međutim, kad su se "orlovi" branili, tu je s vremena na vreme znalo da bude problema, je Živković nije bek, pa ni njegova ofanzivna verzija, tj. takozvani krilni bek (wing-back).

Tako je protiv Švajcarske na toj njegovoj desnoj strani dosta škripalo, ali je protiv Brazila odigrao sasvim solidan meč, iako mu je Vinisijus Žunior često bežao.

Ali to je Vinisijus, jedan od najboljih fudbalera sveta, kome on ne beži?

Živković ima 26 godina, u poslednjih nekoliko mečeva se ustalio u prvoj postavi i mogao bi da bude rešenje selektora Stojkovića na desnom boku u narednom periodu.

Kapiten Tadić je već dugo jedan od najstandardnijih i najefikasnijih reprezentativaca Srbije i od njega se na ovom Mundijalu mnogo očekivalo.

Iako je s vremena na vreme delovao možda pomalo i nemoćno protiv Džake, Kazemira, Kundea i drugih direktnih rivala, Tadić je na kraju uradio šta je do njega.

Iz Katara vraća sa dve asistencije u džepu na tri meča, a to je njegov glavni posao.

Obe su došle posle perfektnih centaršuteva - prva Pavloviću protiv Kameruna, a druga Mitroviću protiv Švajcarske.

Vlahović ima samo 22 godine, a njegov kvalitet nikome nije iznenađenje - to nešto govori.

Trenutno je najatraktivniji igrač reprezentacije, neko o kome priča čitav svet.

Igra za Juventus, snažan je, jak, brz, dobro igra i sa obe noge i glavom, zbog čega važno za jednog od najboljih napadača planete.

Međutim, Vlahović je u Katar takođe stigao povređen, zbog čega se nije mnogo naigrao.

Na terenu je proveo tek nešto više od 80 minuta u dva mela - 24 protiv Brazila i 55 protiv Švajcarske, uz još poneki u zaustavnim vremenima - i zabeležio jedan gol.

I to prilično efektan, iz okreta, u malu mrežu.

Taj gol, iz gotovo jedine šanse koju je imao na Mundijalu, potvrđuje veliki Vlahovićev kvalitet, iako su mnogi i od njega očekivali više.

Za to više bilo je potrebno da bude zdraviji, uz možda manje tračeva o seks skandalima u okviru reprezentacije i navodnom sukobu sa selektorom Stojkovićem, što je negirao na konferenciji za medije.

Ipak, Vlahović je i dalje veoma mlad i sa Mitrovićem bi u narednih nekoliko godina mogao da čini ubitačan tandem reprezentacije u napadu.

Selektor Stojković po povratku iz Katara izjavio je na konferenciji za medije da ostaje selektor, a potom i da niko od igrača posle Mundijala nije najavio povlačenje iz reprezentacije.

To znači da bi Srbija u kvalifikacije za Evropsko prvenstvo mogla sa timom koji je nacionalni dres branio i na Mundijalu.

Najstariji u sastavu je kapiten Tadić sa 34 godine, ali deluje da on još ne planira penzionisanje u nacionalnom dresu - niti ima razloga za to, jer je fizički u odličnom stanju.

Još šest igrača je ušlo u četvrtu deceniju života - Marko Dmitrović, Filip Kostić, Filip Đuričić imaju po 30, Nemanja Gudelj i Filip Mladenović 31, a Stefan Mitrović 32 godine.

Ali tu su i mlade snage.

Put do prvog tima već su prešli Pavlović i Ivan Ilić koji imaju 21 godinu i Vlahović sa 22, a većina igrača iz prvog tima je tek nekoliko godina starija.

To znači da će većina biti tu za nove izazove, pa možda i na Evropskom prvenstvu 2024. u Nemačkoj, a potom i na Mundijalu 2026. u Americi, Kanadi i Meksiku.

Srbija prvi naredni meč igra već 24. marta u Beogradu protiv Litvanije i 27. u Podgorici protiv Crne Gore, u okviru kvalifikacija za Euro.

U grupi su još Mađarska i Bugarska, a prve dve ekipe idu dalje.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.