Svetsko fudbalsko prvenstvo 2022: Mesi ili Modrić, može li Maroko do nove senzacije - šta nas čeka u polufinalu

Izvor: B92, 12.Dec.2022, 15:12

Svetsko fudbalsko prvenstvo 2022: Mesi ili Modrić, može li Maroko do nove senzacije - šta nas čeka u polufinalu

Mesi ima još jednu, verovatno poslednju, da osvoji jedini trofej koji mu nedostaje u karijeri. Ali pitaju se i Modrić i Hrvatska.

Došli smo do završnice Svetskog fudbalskog prvenstva u Kataru koje će ostati upamćeno kao istorijsko po mnogo čemu, ali kada je samo sport u pitanju nema sumnje da je ovo Mundijal iznenađenja, a prva u tom redu je reprezentacija Maroka.

Za mnoge reprezentacije iz kruga najvećih favorita, pre svega Brazil i Španiju, ovo prvenstvo završeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je u suzama.

Plakao je i Kristijano Ronaldo, as Portugala, kome je ovo bila poslednja šansa da osvoji jedini trofej koji mu nedostaje u karijeri.

Ali zato san njegovog "parnjaka", Argentinca Lionela Mesija i dalje živi, baš kao i Ronaldovog nekadašnjeg saigrača iz Real Madrida, 37-godišnjeg hrvatskog maestra Luke Modrića.

Jednom od njih dvojice san će biti prekinutu u utorak, 13. decembra kada se u polufinalu sastaju Argentina i Hrvatska.

A u drugom, u sredu, 14. decembra, Maroko će probati da nastavi da ispisuje fudbalsku bajku protiv strašne Francuske sa Kilijanom Mbapeom i ubitačnim Olivijeom Žiruom.

Najočigledniji podzaplet u polufinalu tiče se Mesija - da li argentinska superzvezda može da pođe stopama argentinskog fudbalskog božanstva Dijega Maradone prvi put u karijeri osvoji titulu svetskog prvaka.

Mesi je imao blistavu karijeru, osvojio je 10 titula prvaka Španije, još jednu u Francuskoj, četiri titule evropskog prvaka sa Barselonom, titulu prvaka Južne Amerike (Kopa Amerika) 2021. i rekordnih sedam priznanja Zlatna lopta, koje se svake godine dodeljuju najboljem igraču sveta.

Ali, za razliku od drugih velikana svih vremena kao što su Brazilac Pele ili Maradona, 35-godišnji Mesi još nije osvojio najveći fudbalski trofej.

Najbliži je bio 2014. godine kada je Argentina bila druga.

Prošlo je 36 godina otkako je Maradona predvodio Argentinu do poslednje pobede na Svetskom prvenstvu.

Da li bi Mesi mogao da ponovi podvig - i na taj način možda obezbedi nasleđe kao najveći svih vremena?

Na Mesijevom putu do Zlatne boginje prva prepreka je Hrvatska.

Nije isključeno da ćemo u Kataru gledati reprizu finala iz 2018. godine, kada je Francuska u finalu u Rusiji pobedila Hrvatsku 4:2.

Hrvatska je pokazala neverovatnu otpornost, odlučnost, borbenost i čelične živce.

Na putu do finala Mundijala pre četiri godine, Hrvatska je na penale izbacila Dansku i Rusiju, a sada su do polufinala stigli posle penal serija protiv Japana i Brazila.

Prošle su 24 godine otkako su Hrvati poslednji put pobedili u nekoj utakmici nokaut faze na Svetskom prvenstvu tokom 90 minuta - savladali su Nemačku 3:0 u četvrtfinalu 1998. godine.

Uspeh Hrvatske ove godine možda je još i veći, s obzirom da njihov maestro na sredini terena, Luka Modrić, sada ima 37 godina.

Ali iako je Hrvatska odigrala dva produžetka u osmini finala i u četvrtfinalu, Modrić je na terenu izgledao kao mladić.

Argentina je dobila surovu lekciju izgubivši od Hrvatske 3:0 u grupnoj fazi Svetskog prvenstva 2018.

Dakle, bilo kakvo potcenjivanje Hrvatske moglo bi da joj se obije o glavu. Baš kao što jeste Brazilu.

Maroko je već ušao u istoriju.

Oni su prvi afrički tim i prva arapska ekipa iz zemlje sa muslimanskom većinom koja je stigla do polufinala Svetskog prvenstva.

Uprkos tome što imaju iskusan tim sa mnogim vrhunskim igračima, kao što su Hakim Ziješ iz Čelsija i Ašraf Hakimi iz Pari Sen Žermena, Lavovi sa Atlasa su stigli do polufinala uprkos svim očekivanjima i prognozama.

Maroko je nagovestio senzaciju kada je završio prvu fazu takmičenja na prvom mestu, u grupi u kojoj su bili Hrvatska i Belgija, a potom su izbacili Španiju, pa Portugal.

Pa što da se onda ne nadaju novoj senzaciji?

Uspeh je izgrađen oko njihove čelične odbrane i nemilosrdnog rada.

Nijedan protivnik nije postigao gol protiv Maroka do sada u Kataru - primili su samo jedan, bio je to autogol protiv Kanade.

Oni su takođe bili jedan od najstrastvenijih timova na turniru.

Organizatori kažu da se ovo Svetsko prvenstvo ne odnosi samo na Katar, već i na region Bliskog istoka i muslimane u celini.

To bi moglo da znači da će Maroko imati armiju navijača iza sebe, ali ne samo arapskog sveta.

Pridobili su simpatije celog sveta.

Na putu Maroku stoji najbolja evropska reprezentacija - Francuska.

Trikolori će pokušati da urade ono što nikome nije pošlo za rukom od Brazila 1962. godine - da odbrani titulu svetskog prvaka.

Na prethodnim mundijalima, branioci titula su se mučili.

Italija, Španija i Nemačka, kao tadašnji šampioni, rano su završavali takmičenja, ali je Francuska savladala to prokletstvo.

Subotnja pobeda nad Engleskom značila je da su postali prvi branilac titule još od Brazila 1998. koji je stigao do polufinala.

Selektor Didije Dešan se, međutim, usredređuje na Maroko.

"Idemo korak po korak", odgovorio je on na pitanje o izgledima za drugo finale zaredom.

Argentina i Hrvatska igraju u utorak, 13 decembra od 20 sati.

Francuska i Maroko igraju u sredu, 14. decembra od 20 sati.

Pogledajte video:

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Svetsko fudbalsko prvenstvo 2022: Mesi ili Modrić, može li Maroko do nove senzacije - šta nas čeka u polufinalu

Izvor: Radio 021, 12.Dec.2022

Mesi ima još jednu, verovatno poslednju, da osvoji jedini trofej koji mu nedostaje u karijeri. Ali pitaju se i Modrić i Hrvatska.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.