Svetsko fudbalsko prvenstvo 2022: Da li je Kristijano Ronaldo došao do kraja fudbalskog puta

Izvor: B92, 12.Dec.2022, 09:00

Svetsko fudbalsko prvenstvo 2022: Da li je Kristijano Ronaldo došao do kraja fudbalskog puta

Maltene ni u jednom trenutku nije delovalo da će njegov nastup na šampionatu u Kataru, gde je posle sukoba sa selektorom prebačen na klupu za rezerve, imati srećan kraj.

Mundijalski san Kristijana Ronalda je završen verovatno zauvek - ali da li je i cela njegova karijera stigla do kraja puta?

Maltene ni u jednom trenutku nije delovalo da će njegov nastup na šampionatu u Kataru, gde je posle navodnog sukoba sa selektorom prebačen na klupu za rezerve, imati srećan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kraj.

Ispostavilo se da njegove suze posle eliminacije Portugala u četvrtfinalu na najbolji način oslikavaju Ronaldovu trenutnu situaciju.

Šokantan poraz od Maroka znači da je 37-godišnjak i dalje bez titule svetskog šampiona - jedinog velikog pehara koji nije osvojio u karijeri.

Ronaldo je trenutka svetska fudbalska ikona bez kluba pošto je prošlog meseca na ljutit i neočekivan način otišao iz Mančester Junajteda.

O imenu novog kluba se spekuliše nedeljama, a dok ga portugalska javnost i dalje obožava, sigurno će uslediti pitanja o njegovoj budućnosti u reprezentaciji.

Dan posle eliminacije sa Mundijala, Ronaldo se oglasio na Instagramu, napisavši da mu je osvajanje titule svetskog prvaka bio najveći san u karijeri.

"Borio sam se za to... Dao sam sve na terenu. Nikada nisam pobegao od borbe i nikada nisam odustao tog sna", dodao je Ronaldo.

"Nažalost, san je završen. Nije bilo svrhe reagovati vruće glave. Samo želim da svi znaju da je mnogo toga rečeno, napisano, bilo je mnogo spekulacija, ali moja posvećenost Portugalu se nije promenila ni na trenutak..." .

Istakao je da nikad ne bi okrenuo leđa saigračima i Portugalu.

"Nemam mnogo toga da kažem sada. Hvala Portugalu, hvala i Kataru.

"Sada možemo da se nadamo da će vreme biti dobar savetnik i da će dozvoliti svakome da sam izvuče sve zaključke", pomalo zagonetno je zaključio Ronaldo.

Ronaldo je napustio Junajted neposredno pre početka Svetskog prvenstva, a šampionat u Kataru je, zapravo, otvorio dobro.

Način na koji je izborio kontroverzan penal protiv Gane u prvoj utakmici grupne faze, FIFA je opisala kao "potpunu genijalnost".

Golom iz tog penala postao je prvi fudbaler koji je na pet Mundijala zatresao mrežu.

Međutim, stvari su krenule nizbrdo posle toga.

Ronaldo je bio starter na sledeće dve utakmice, ali nije uspeo da postigne gol.

Ali zato jeste uspeo da se posvađa sa selektorom Fernandom Santošom kojiga je zamenio u finišu utakmice protiv Južne Koreje u poslednjem kolu grupne faze.

Zato je u osmini finala protiv Švajcarske bio na klupi - prvi put od 2008. nije počeo meč na velikom turniru.

Zablista je Gonsalo Ramos, momak koji ga je zamenio i postigao het-trik.

Odjednom je Ronaldo postao superzvezda koja se našla na klupi za rezerve.

Na klupi za rezerve je počeo i duel sa Marokom u četvrfinalu, a u igru je ušao u 51. minutu.

Sam ulazak na teren značio je da je uspeo da dostigne još jedan rekord - to mu je bila 196. utakmica za reprezentaciju i izjednačio se sa kuvajtskim napadačem Baderom al-Mutavom.

Ipak, s obzirom na konačan ishod utakmice, Ronaldu i nije bilo do proslave jubileja.

On je već držao svetski rekord po broju golova za reprezentaciju - 118, ali protiv sjajne marokanske odbrane ni u jednom trenutku nije delovalo da će povećati taj učinak.

Ronaldo je ukupno uspeo da prikupi samo 10 dodira sa loptom, a tek u 91. minutu je uputio prvi udarac ka golu, ali je marokanski golman Bono odbranio.

Tokom meč sa Marokom, bio je tu, šunjao se po kaznenom prostoru, ali skoro da nije dobio upotrebljivu loptu.

Kada je centaršut Rafaela Leaa u 97. minutu preleteo iznad njegove glave pre nego što je Pepe šutirao pored gola, Ronaldo je pao na kolena u šesnaestercu i, držeći se za glavu, kao da je znao da je njegovo vreme isteklo.

Kada je nekoliko trenutaka kasnije usledio poslednji sudijski zvižduk, rukovao se sa nekolicinom protivnika, a zatim je otišao sa terena samo u društvu kamermana i - vrlo kratko - navijača koji je izbegao obezbeđenje u potrazi za selfijem.

Ronaldo je stigao do tunela pre nego što su ga emocije nadvladale, ali njegove suze na odlasku sa ovog turnira biće ono po čemu će njegov nastup u Kataru ostati upamćen, kao i po svađi sa selektorom.

Santoš je kasnije ublažio njihov raskol, rekavši:

"Mislim da ono što se desilo Kristijanu, uz kritike, nije imalo uticaja na igru. Mi smo ujedinjen tim.

"Ako uzmemo dvoje ljudi koji su bili najviše uznemireni zbog utakmice, to smo bili Ronaldo i ja. To je deo ovog posla."

Iako su pokazali jedinstvo u ekipi, Portugal ide kući posle mnogo rasprava o tome da li su bolji sa ili bez njihovog talismana koji bledi.

Nove ere i novi počeci redovno donose iznenađujuće poraze, ali bez obzira da li Santoš ostaje ili odlazi sa mesta selektora, malo je verovatno da će sada odbaciti Ronalda.

Još ima veliki kredit zbog toga kako je zablistao na Evropskom prvenstvu 2016. i doneo repeezentaciji prvi trijumf na velikim takmičenjima.

Broj navijača Portugala koji su u subotu nosili Ronaldove dresove sa brojem sedam ispred stadiona Al Tumama bio je znak da nisu zaboravili staru slavu uprkos onome što se dogodilo u poslednjih nekoliko nedelja.

Ronaldova sestra, Katja Aveiro, posle poraza od Maroka, na Instagramu je objavila emotivnu poruku.

"Kada me moji unuci zamole da pričam o borbi, časti, slavi, radu, posvećenosti, preprekama, ljudskom zlu i zavisti, kada me zamole da pričam o trofejima, golovima, nagradama, zapisima o nasleđu bez presedana, govoriću im o mom bratu, njihovom ujaku".

"Pričaću im o carstvu koje je izgradio, pričaću ti o njegovoj snazi, šta je obećao i ispunio, pričaću ti o njegovom karakteru, reći ću im da nikada nije odustajao. čak i kada su mu već iskopali grob. Prikazaću film, pravi film, o životu njihovog ujaka."

Još ne znamo kako će se taj film završiti, ali nastup na šestom Svetskom prvenstvu bio bi pravi obrt.

Ronaldo će imati 41 godinu u vreme sledećeg Mundijala, ali, ako želi, sigurno postoji šansa da se iskupi na seledećem Evropskom prvenstvu.

Ko bi do tada mogao da mu bude poslodavac je sasvim druga priča.

Mnogi klubovi zainteresovani su za potpisivanje Ronalda kada zimski prelazni rok počne 1. januara, a među njima je i Al-Nasr iz Saudijske Arabije, koji mu je prošle nedelje poslao izdašnu finansijsku ponudu.

Bliski istok za vreme Mundijala svakako nije predstavljao rajsko lovište za Ronalda, ali bi to moglo da bude podneblje gde će nataviti da igra klupski fudbal posle Mundijala.

Click here to see the BBC interactive

Pogledajte video

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.