Svetski asovi igraju za ekipu, a ne za sebe

Izvor: Politika, 12.Avg.2015, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski asovi igraju za ekipu, a ne za sebe

Naši vaterpolisti saglasni da je svako od njih na Svetskom prvenstvu pružio najviše što može, da je najteže bilo u četvrtfinalu i da je forma bila odlično tempirana

Gotovo da pobeda naših vaterpolista na Svetskom prvenstvu u Kazanju nije mogla biti ubedljivija. To naročito važi za utakmice u polufinalu i finalu.

Kada se krug najboljih potpuno suzio, kada su u njemu ostali samo najbolji među najboljima, Srbija je bila toliko nadmoćna da poraženi mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da budu i zadovoljni kako su prošli. Izvor te moći evropskog i svetskog prvaka i njegove izglede u narednoj godini (Evropsko prvenstvo u Beogradu u januaru i Olimpijske igre u Riju u avgustu) otkrivaju naši reprezentativci.

Stefan Mitrović je jedan od bisera koji blistaju sve više i više:

– U grupi imamo pravo na popravni, a posle, kad se dođe u nokaut-fazu, znamo da nemamo pravo na grešku. Verovatno smo tada i više koncentrisani. Utakmica protiv Amerike u četvrtfinalu uvela nas je u ritam, a ona protiv Italije nam je dala preko potrebno samopouzdanje, jer smo odigrali najbolju utakmicu možda čak za ceo prethodni period. U finalu je bilo čak i bolje nego protiv Italije. Možda smo prvi put osvojili turnir bez izgubljene ili nerešene utakmice. Rezultat u Kazanju pokazuje da smo stasali u ozbiljnu ekipu i da treba da nastavimo ovako da radimo. Svi smo igrali na visokom nivou i to je razlog što smo osvojili Svetsko prvenstvo. Pojedinačno smo, svi do jednog, imali izuzetno kvalitetan turnir i zato je rezultat takav.

Miloš Ćuk je, takođe, od onih koji će narednih godina biti stegonoše našeg vaterpola:

– Sigurno je najteža utakmica bila u četvrtfinalu, jer smo bili svesni da može da nam se desi ista stvar kao pre dve godine u Barselini. Ovoga puta smo prošli. Mislim da je forma bila tempirana kako baš treba. Protiv Amerikanaca smo dali jedno 80-85 posto naših mogućnosti, a u finalu je bilo 100 odsto. Ekipa nije jedan igrač koji daje po pet golova na utakmici. Mnogo puta se videlo da je to pogrešno. A mi smo pokazali da smo stvarno tim. Na svakoj utakmici je neko došao do izražaja. Neko je uvek povukao ekipu ka pobedi. Kao što je rekao naš selektor: „Polufinale je bilo jedno poluvreme, a finale drugo.” I to na nivou koji dosad nije viđen. Ovo nam je peto uzastopno zlato. Očekuje nas Evropsko prvenstvo u Beogradu pred našom publikom. To će možda biti lakše zbog domaćeg terena, ali i obaveza više da se kod kuće pokažemo u najboljem svetlu. A onda Olimpijske igre... Ali, sve je to još daleko.

Slobodan Nikić je bio svetski prvak i u Rimu 2009:

– Tada nismo bili uopšte među favoritima. Ovaj put jesmo i zasluženo smo pobedili. Već dugo se znamo, imamo dobru atmosferu. Najteže je bilo u četvrtfinalu da se ne ponovi Barselona od pre dve godine kad smo ispali. Pogotovo što je bila Amerika, jer nas njen selektor Dejan Udovičić odlično poznaje. Bilo je malo nezgodno, ušli smo pomalo nervozno u taj meč, ali smo ipak krenuli na vreme i napravili odličan rezultat. Pošto redom sve osvajamo, biće verovatno sve teže i teže.

Branislav Mitrović je u Kazanju branio kad se odlučivalo o medalji:

– Obojica smo u svakom momentu spremni da branimo. Kad se promeni golman, ekipa obično malo čvršće odigra i onda golmanu bude lakše nego inače. Što se finala tiče, izvlače se istorijski podaci, pa i da smo oborili neke rekorde. Ceo turnir smo odigrali u fantastičnom ritmu i onako kako znamo. I to je to, jer je najgore kad se završi turnir, a nisi pokazao šta znaš. Na ovom turniru smo prikazali ono što znamo.

Dušan Mandić će još dugo biti strah i trepet za protivnike naše reprezentacije:

– Mnogo je ljudi koji cene naš uspeh i ono što smo uradili u Kazanju. A tajna naše dominacije je jedinstvo ove ekipe. Svi dišemo kao jedan i igramo jedan za drugog. Ispravljamo greške jedan drugom i stvarno smo kao jedan.

Milan Aleksić je bio junak trijumfa 2009. u Rimu, kad je dao odlučujući gol, a i sada je obavio lavovski posao:

– Iz Kazanja nosimo najlepše uspomene. Odigrali smo stvarno odličan turnir, najdominantnije do sada, bar u poslednje vreme. Bili smo sve vreme na nivou, tako da je došao i odgovarajući rezultat. Ono što nas trenutno izdvaja od ostalih ekipa jeste timska igra. Bez obzira na to što u našoj reprezentaciji ima dosta svetskih individualaca, igramo, pre svega, kao ekipa. Kad smo od Hrvata u finalu gubili s 2 : 0, nije bilo nikakve bojazni. Nastavili smo gde smo stali na prethodnoj utakmici i posle je sve došlo na svoje.

Ono što je uočljivo, a nije izričito rečeno jeste i to da u Savićevoj ekipi niko nije bio da bi popunio broj. Svi su imali svoju ulogu i svi su je odigrali kako treba.

-----------------------------------------

Hrvati su pokušali da nas „umrtve”

Selektor Dejan Savić je ovako objasnio šta se događalo u finalu:

– Hrvati su pokušali da nas „umrtve”, pre svega, i u tome su uspeli na početku. Kad smo preokrenuli ritam u svoju korist, utakmica je išla tokom kakvim je išla. Tajna našeg uspeha je u velikom duhu, profesionalizmu, drugarstvu...
Pogledaj vesti o: Svetsko prvenstvo

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.