Izvor: B92, 10.Maj.2010, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk u JAR, saobraćaj u kolapsu

Johanesburg -- Štrajk lučkih radnika i zaposlenih u železnici paralisao je danas Južnu Afriku, zemlju u kojoj za mesec dana počinje Svetsko prvenstvo u fudbalu.

U štrajku je više od 18.000 radnika, a danas je bio u prekidu i autobuski prevoz u Johanesburgu. Prošlog meseca većina gradova u Južnoj Africi bila je pretrpana smećem, zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << štrajka zaposlenih u komunalnim službama.

Organizatori Svetskog prvenstva pozvali su sindikate da ne vrše pritisak na vlasti uoči početka Svetskog prvenstva 11. juna, kako bi turnir protekao onako kako je planirano.

Iz najvećeg južnoafričkog sindikata COSATU poručuju da štrajkovi nemaju veze sa Svetskim prvenstvom, ali i da ne žele da se odreknu svojih ustavnih prava na protest.

Organizatori najvećeg fudbalskog dogadjaja u svetu ipak strahuju da bi štrajkovi mogli da smanje interesovanje posetilaca, kao i potencijalnih investitora.

U Južnoj Africi 25 odsto radno sposobnih je nezaposleno, a vlasti se nadaju da bi organizacija Svetskog prvenstva mogla da privuče i strane investicije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.