Strahinja Rašović za B92.net: Ako se plašiš i ako si kukavica...

Izvor: B92, 05.Jan.2024, 14:48

Strahinja Rašović za B92.net: Ako se plašiš i ako si kukavica...

Strahinja Rašović poslednjih godina u reprezentaciji Srbije ima ulogu prve violine u napadu. Vaterpolista koji zna da raspali i pogodi mrežu sa pola bazena, prošle 2023. godine zvanično je bio najbolji strelac Svetskog prvenstva.

Srpski golgeter sa 25 golova bio je daleko ispred svih na šampionatu u Fukuoki na kom je naša selekcija zauzela visoko četrvto mesto, a takmičenje je završio kao i član >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << idealne postave SP.

Olimpijski šampion iz Tokija i član mađarskog Vašaša, kao jedan od najiskusnijih u timu Uroša Stevanovića, važnu ulogu imaće i na Evropskom prvenstvu u Zagrebu, koje za Srbiju počinje ovog petka.

Srbija na šampionatu Starog kontinenta startuje od 17 sati duelom protiv Izraela u grupi C, koja se nalazi u drugoj diviziji.

Dva dana kasnije čeka je duel sa Nemcima (19.00), a grupnu fazu završava protiv Malte 9. januara od 19 sati.

"Tu su Izraelci kvalitetom najslabiji, Nemci fizički jaki, što će nam dobro doći. Sigurno ćemo iskoristi taj meč da se dobro umorimo i da provežabamo neke taktičke varijante. Maltežani uopšte nisu toliko loši, oni godinama igraju solidno, imaju letnju ligu. Dosta su napredovali", počinje priču Strahinja Rašović za B92.net.

Zbog devetog mesta na EP 2022. godine, Srbija je do ovog turnira morala da dođe kroz kvalifikacije, put do eliminacione faze moraće da krči kroz drugu diviziju i slabije rivale, a to je sistem po kom se ove godine prvi put igra šampionat Evrope.

"Da li će biti otežavajuća ili olakšavajuća okolnost - videćemo. Malo je specifično, jer je kalendar kao nikada pre, kako klupski tako i reprezentativni, pa je možda i bolje što će grupa poslužiti kao uvod u ono što nas očekuje kasnije. Opet, sa druge strane možda će nam nedostajat taj jedan jači meč kako bismo možda u tom nekom jačem ritmu dočekali osminu finala", jasan je Rašović.

Ukoliko Srbija osvoji prvo mesto, protivnik u prvoj eliminacionoj utakmici biće joj poslednjeplasirani sastav iz grupe A, u kojoj su Hrvatska, Španija, Crna Gora i Francuska.

U slučaju da "delfini" budu drugi u grupi, onda će potencijali rivali biti Mađarska, Gruzija, Italija ili Grčka.

Osmina finala se igra se 10. januara i sve misli su već usmerene ka tom datumu.

"Bili smo u jednoj fizički vrlo zahtevnoj pripremnoj fazi i realno je bilo da se spremamo tamo za 10. januar, kada za nas kreće ono najbitnije. Pripremni turnir u Budimpešti, po mojoj mišljenju, protekao je dobro i kvalitetno, sve osim utakmica sa Nemačkom. Parametar su im Mađarska i Španija, gde smo igrali četiri četvrtine, radili smo na nekim korekcijama, ali to su neke finese. Bitno je da smo igrali, da smo bili ravnopravan protivnik", ističe bivši vaterpolista Novog Beograda, Egera, Barselonete i kragujevačkog Radničkog.

Srbija će u Zagrebu tražiti olimpijsku normu za Pariz, ali za jednu kartu konkurišu još domaćin Hrvatska, Španija, Italija..

"Ako mene lično pitate, voelo bih da uzmemo evropsko zlato i da se kvalifikujemo za Olimpijske igre. Biće preteško, mislim da nikad više zemalja nije konkurisano. Bukvalno ima sedam ili osam zemalja gde svaka svakog može da dobije", jasan je Rašović.

Nova šansa za čekiranje olimpijske norme sledi već u februaru, na Svetskom prvenstvu u Dohi, koje će dati još četiti tima koji će se boriti za olimpijske lovorike u glavnom gradu Francuske.

"Ako se plašite i ako ste kukavica, onda možemo svi da kažemo: 'Pa dobro, treba samo na Svetskom se kvalifikujemo u četvrtfinale i proći ćemo'. Pred Olimpijske igre u Tokiju rekao sam da me zanima samo zlato. Sam sebe bih kao sportistu uvredio ako bih rekao: 'Pa idem tamo samo da se kvalifikujem, a ne idem da pobedim'. Mislim da jedno povlači drugo, a ne bih rekao da idemo da pobedim da ne verujem u svoju ekipu i u naš kvalitet koji imamo. Tako da ja tražim šansu već sad na Evropskom prvenstvu", poručio je Strahinja Rašović.

Dejana Popović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.