Srbija obezbedila plasman na SP!

Izvor: B92, 21.Sep.2013, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija obezbedila plasman na SP!

Košarkaši Srbije izborili su plasman na Svetsko prvenstvo, pošto su u meču za sedmo mesto na Evropskom prvenstvu savladali Italiju 76:64.

'Orlovi' su kontrolisali igru i rezultat od početka do kraja meča, rivali su se nekoliko puta spustili ispod deset poena razlike, ali neizvesnosti nije bilo.

Senku na trijumf baca povreda Vasilija Micića u finišu meča - povredio je koleno.

Najbolji u reprezentaciji Srbije bio je Nemanja Bjelica sa 12 poena (3-8 iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << igre), 10 skokova i 4 asistencije, a Nenad Krstić imao je 17 poena (8-15 iz igre) i 4 skoka. Marković i Nedović dali su po 12 poena, a Micić je ubacio 8.

Italijane je predvodio Luiđi Datome sa 19 poena, dok je Đentile ubacio 14.

Italijani su letargično počeli meč, šutirali su spolja bez izrađenih akcija, a na drugoj strani Nedović je vezao četiri poena, uključujući spektakularno zakucavanje u kontri. Ipak, nismo kontrolisali skok u odbrani i kažnjeni smo trojkom Datomea, ali na drugoj strani Bjelica pogađa uz faul – 7:3.

Bjelica je potom pogodio trojku u polukontri, a posle koša Krstića sa distance Srbija je povela 12:5 i Pjaniđani je zatražio tajm aut. Za razliku od prethodnih mečeva, naši su bili rastrčani i to je stvaralo višak u napadu. Krstić je koristio svoju fizičku superiornost, ubacio je devet poena i naši su vodili 21:10.

Potom je trojku ubacio Micić na dodavanje Bjelice, a u poslednjoj sekundi prve četvrtine trojku je pogodio i Bogdanović za 27:11 posle deset minuta igre.

Italijani su bili tromi i u njihovoj igri sve se svodilo na šut – naši su poveli sa 30:11, ali onda je rival vezao pet poena. Seriju Italijana prekinuo je Nedović step-bek šutom, ali je protivnik polako pronalazio ritam i Aradori je pogodio trojku za 32:19.

Poenima Đentilea sa linije penala Italija je spustila razliku ispod deset poena, a Srbija je prvi put na meču posegla za nerezonskim šutevima. Međutim, naši su tada smirili ritam, odigrali su nekoliko staloženijih napada, a Micić je pogodio trojku iz teške pozicije za 39:25.

Do kraja poluvremena naši su očuvali višak od 14 poena bacanjima Bjelice - 41:27. Između ostalih, podršku našim košarkašima sa tribina je pružao i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Naši su počeli drugo poluvreme nesigurno sa linije penala, ubacili su jedan od četiri, zatim je Bjelici trojka izašla iz koša, ali na drugoj strani nije Belineliju – 42:32.

Datome je potom pogodio trojku preko ruke, imali su Italijani dva šuta da smanje na -6, promašili su oba, a onda je Krstić zakucao u kontri i prekinuo mini nalet rivala. Zatim je Nedović pogodio neverovatnu trojku u poslednjoj sekundi napada i Srbija se vratila na +14 (49:35).

Italijani nisu odustajali, sada su iskoristili greške 'orlova' i serijom 5-0 smanjili su na 49:40, pa je selektor Ivković zatražio tajm aut. Naši nisu igrali dobro u odbrani kao u prvom poluvremenu, ali su Nedović i Marković pogodili po trojku i vratili su Srbiju na +13 (55:42).

Do kraja četvrtine imala je Srbija nekoliko šansi da uveća prednost, ali je posle 30 minuta bilo 55:44 za 'orlove'.

U prvih minut i po Štimac je dao pet poena za Srbiju, ali je na drugoj strani Datome bio raspoložen i uzvratio je istom merom. Zatim su obe ekipe jako teško dolazile do poena, a 'orlovi' nikako nisu uspevali da prelome meč.

Datome je i dalje bio raspoložen, dao je još jedan šut, a onda je bio polovičan sa bacanja i smanjio je razliku na osam poena na skoro pet minuta do kraja.

Usledio je vrlo bitan napad za selekciju Srbije - Nedović je promašio posle prodora, ali je izborio ofanzivni skok posle kojeg je Krstić pogodio za +10. Posle nove dobre odbrane Kalinić je pogodio trojku, a zatim je Marković ponovo ubacio trojku za ogromnih 70:54.

Naši su se malo poigravali, Italija je vezala pet poena i imala šut za -8, ali veće opasnosti ipak nije bilo i Srbija je do kraja rutinski privela meč kraju - 76:64.

Mladi plej naše reprezentacije Vasilije Micić na nešto više od minut do kraja sudario se sa Kuzinom i povredio je koleno, sa kojim je imao problema u prošlosti. Saigrači su ga izneli sa terena. Nadajmo se da Micićeva povreda nije ozbiljna.

Na kraju, posle blistavih i očajnih momenata, ekipa Dude Ivkovića ostvarila je primarni cilj - plasman na Svetsko prvenstvo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.