Španci ne brinu za budućnost – Rudi, Ljulj, braća Ernangomez imaju moćne naslednike

Izvor: B92, 02.Jul.2023, 09:56

Španci ne brinu za budućnost – Rudi, Ljulj, braća Ernangomez imaju moćne naslednike

Svetsko prvenstvo za uzrast do 19 godina ušlo je u samu završnicu, iskristalisali su se oni najbolji, i opet je pri vrhu selekcija sa Pirineja.

Košarkaške reprezentacije Španije i Francuske za uzrast do 19 godina igraće za titulu prvaka sveta pošto su u subotu, nakon pobeda nad Turskom, odnosno SAD, izborile to pravo.

Pritom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Španija bila ubedljiva (83:51) kao i u većini mečeva na ovom šampionatu, o čemu svedoči podatak da je do meča za zlato akumulirala koš razliku 207.

I na ovom velikom takmičenju Španci pokazuju moć koja je zapravo ništa drugo do proizvod sistemskog i kontinuiranog dobrog rada sa mlađim selekcijama.. Ostaće upamćena pobeda nad nejakim Libanom 102:20.

Za Srbiju, podsetimo, nije bilo mesta u društvu sa samog vrha jer je tim selektora Vladimira Đokića bio nedorastao u četvrtfinalnoj borbi sa Francuzima - poražen je sa neprijatnih 98:59.

Očekivano, i reprezentacija SAD je bila tamo gde joj je i mesto kao najjača košarkaška nacija (poraz u polufinalu od Francuza), a nekako je postalo i uobičajeno da je u svakom košarkaškom takmičenju starosnog uzrasta bliskog seniorima Španija među najboljima.

Španci su u okviru grupe deklasirali naše dželate Francuze 88:69 pa se i kroz taj odnos donekle može sagledati i odnos razvoja španske i srpske juniorske košarke.

Sada će na Francuze i u finalu i biće zanimljivo videti da li će "poništiti" nepisano pravilo da se isti rival teško pobeđuje dva puta na istom takmičenju.

Kako bilo, i šta god da urade, mlade nade Španije imaju lepu budućnost i materijal da jednog dana, a to nije tako daleko, zamene aktuelne vedete seniorskog tima.

U selekciji U19 već su se jasno izdvojila neka imena.

Igrač koji dominira i pravi najveću razliku u španskom timu je centar Izan Almansa (18) čiji je otac, Amerikanac Stiv Horton, svojevremeno nastupao za Mursiju, gde je i rođen Izan.

Ovaj perspektivni tinejdžer je išao očevim stopama u košarkaškom smislu, nasledio je očeve fizikalije, a s obzirom na to da je odrastao u Španiji logičan izbor je bila selekcija zemlje u kojoj je rođen.

Almansa je najbolji strelac tima i najbolji igrač ekipe, definitivno je budućnost španske košarke koja, vidimo to i na primeru selekcije do 19 godina, ne mora da brine za naslednike Serhija Rodrihgeza, Ljulja, Rudija, braće Ernangomes i ostalih perjanica Furije.

Pored njega, u ekipi su još dvojica tamnoputih igrača koji fizikalijama, gabaritima i košarkaškim znanjem odskačku. U pitanju su Ab Sadik Garuba (198 cm), mlađi brat daleko poznatijeg Usmana Garube (Real Madrid, Hjuston) i rođeni Majorčanin Papa Ababakar Bartolome Miler, 208 cm visoki momak, član Reala.

Zapamtite ova imena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Košarka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.