Saletove slatke muke - Ko će u Kinu?

Izvor: Sportske.net, 24.Maj.2019, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saletove slatke muke - Ko će u Kinu?

Nakon što je Nikola Jokić potvrdio da će braniti boje naše reprezentacije u Kini, utisak je da ćemo, ako sve prođe kako treba u narednim mesecima, na planetarnu smotru u najjačem sastavu.

Svetsko prvenstvo u košarci na programu je od 31. avgusta do 15. septembra tekuće godine, a Srbija je preko kvalifikacija obezbedila učešće na >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportske.net << finalnom turniru, koji će se održati u Kini.

Pored Srbije i domaćina Kine, još 30 reprezentacije je preko novoformiranih kvalifikacija obezbedilo učešće na planetarnoj smotri, a prva faza Mundobasketa biće sačinjena od osam grupa sa po četiri reprezentacije.

Žrebom koji je 16. marta odrađen u Šenženu, selekciji Srbije dodeljena je grupa D (Fosan), "Orlovi" će se za narednu fazu boriti sa selekcijama Italije, Filipina i Angole.

OVDE možete pronaći nešto više o našim prvim rivalima na planetarnoj smotri.



Grupa A: Obala Slonovače, Poljska, Venecuela, Kina

Grupa B: Rusija, Argentina, Koreja, Nigerija

Grupa C: Španija, Iran, Portoriko, Tunis

Grupa D: Angola, Filipini, Italija, Srbija

Grupa E: Turska, Češka, SAD, Japan

Grupa F: Grčka, Novi Zeland, Brazil, Crna Gora

Grupa G: Dominikanska republika, Francuska, Nemačka, Jordan

Grupa H: Kanada, Senegal, Litvanija, Australija


Danas nas je sve obradovala vest da je Nikola Jokić spreman da zaigra za nacionalni tim u Kini, pa je utisak da ćemo na planetarnu smotru, pod uslovom da ne dođe do nekih neželjenih okolnosti, poput povreda, ići u najjačem sastavu.

S ozbirom da je Srbija košarkaška nacija i da naši igrači mahom igraju bitne uloge u nekim od najvećih evropskih klubova, jedan je Alfa i Omega u jednom NBA klubu (čitaj Jokić), postavlje se i pitanje koji je to najjači sastav reprezentacije Srbije?

Pored najboljeg centra na planeti, Srbija u NBA ligi ima još tri predstavnika, Bogdana Bogdanovića i Nemanju Bjelicu, koji brane boje Sakramento Kingsa i Bobana Marjanovića, koji je sezonu okončao u dresu Filadelfija 76ersa.

Donedavno je član najjače košarkaške lige na svetu bio i Miloš Teodosić, ali je sredinom ove sezone sjajni plejmejker napustio LA Kliperse i trenutno vaga ponude najjačih evropskih klubova za narednu takmičarsku godinu.

Tu su i predstavnici Srbije iz Evrolige, tačnije košarkaši iz naše zemlje koji su u ovoj sezoni igrali elitno takmičenje, a to su Vasilije Micić (Anadolu Efes), Nemanja Nedović (Armani), Milan Mačvan (Bajern), Stefan Jović (Bajern), Nemanja Dangubić (Bajern), Vladimir Lučić (Bajern), Nikola Kalinić (Fenerbahče), Marko Gudurić (Fenerbahče), Nikola Milutinov (Olimpijakos) i Ognjen Kuzmić (Real Madrid).



U elitnom takmičenju smo mogli da gledamo i Nikolu Radičevića (Gran Kanarija), mada bivši plejmejker Zvezde do sada nije bio neko na koga se računalo u reprezentacije, pre svega zbog jake konkurencije na poziciji organizatora igre.

Boje Armanija u Evroligi branio je i Vladimir Micov, ali zbog nesuglasica sa selektorom Đorđevićem ga ne treba očekivati ponovo u reprezentaciji Srbije.



Stefan Marković
je imao dobru sezonu u dresu Himkija u Evroligi, ali se popularni Pefi povukao iz reprezentacije, te je minimalna verovatnoća da će promeniti odluku.

Slična je situacija i sa Vladimirom Štimcem, koji je nakon Eurobasketa rešio da ostavi mesto mlađim snagama.

Ne smemo zaboraviti ni Dragana Milosavljevića, koji je tokom celog kvalifikacionog ciklusa bio na raspolaganju selektoru Đorđeviću, branio je boje Unikahe i ove sezone, pa je jasno da i on zaslužuje poziv.

Marko Simonović je još jedan igrač koji je uvek bio spreman da da svoj maksimum za nacionalni dres, kao i prethodne, bivši kapiten Zvezde je u sezoni na izmaku igrao za ruski Zenit.

Momak na kojeg bi trebalo pažnju skrenuti je i Goran Huskić iz San Pablo Burgosa, jedan od najboljih igrača ove ekipe iz ACB lige, ali on se nije nalazio u Đorđevićevim planovima u prethodnom periodu.



Stevan Jelovac
je minule sezone blistao u Nižnjem Novgorodu, tekuću sezonu je počeo u Bambergu, odigrao je par jako dobrih mečeva za nemački klub, ali je sredinom takmičarske godine promenio sredinu, pojačao je turski Gazijentep, sa kojim igra plej-of tamošnje Superlige. Jelovac je takođe bio deo selekcije koja je u kvalifikacijama izborila plasman na Mundobasket.

Teško je poverovati da bi u ovako jakoj konkurenciji na bekovskim pozicijama u Kinu mogao da pođe Ilija Đoković, ali košarkašu čačanskog Borca se mora odati priznanje za nastupe tokom kvalifikacija i za činjenicu da je u svakom trenutku bio spreman da ponese reprezentativni dres.

O Miroslavu Raduljici ne treba trošiti reči, ne sumnjamo da je u planovima selektora Đorđevića, bio je jako značajan šraf u ovoj generaciji "Orlova" prethodnih godina, pa iako je sezonu odigrao u Kini, treba ga očekivati na spisku.

Kada smo kod Kine, boje Tjanđin Gold Lajonsa brani Dejan Musli, još jedna potencijalni reprezentativac naše zemlje.

U opticaju je i Stefan Birčević, koji je bio važan član aktuelne generacije prethodnih godina, trenutno nastupa za Bon u Nemačkoj, videćemo kakav je Đorđevićev stav po pitanju njegove uloge u nacionalnom timu.





Dejan Todorović je takođe bio veoma bitan za našu selekciju na startu kvalifikacija za Mundobasket, ali je u septembru doživeo tešku povredu prednjih ukrštenih ligamenata i odigrao je samo jedan meč za Mursiju u ACB ligi ove sezone.

Kada su u pitanju košarkaši iz ABA lige, fokus je naravno na "večitim rivalima", Crvenoj zvezdi i Partizanu.

Svakako da u beogradskim klubovima ima igrača koji bi mogli da pomognu reprezentaciji, ali je utisak da su ključne role u redovima osvajača Kupa Radivoja Koraća i šampiona ABA lige odigrali strani košarkaši.

Ipak, Vanja Marinković iz Partizana je imao jako dobru sezonu, Zagorac je takođe bio jedan od najvažnijih igrača "crno-belih" u sezoni na izmaku, a tu je i iskusni centar Đorđe Gagić, koji je tokom kvalifikacija bio na raspolaganju selektoru Đorđeviću.

Što se tiče Zvezde, Dejan Davidovac i Ognjen Dobrić su tokom plej-ofa ABA lige pokazali svoj kvalitet, odličan je bio i Boriša Simanić, koji će u budućnosti sasvim sigurno braniti boje državnog tima.

Čini se da je za Filipa Čovića kasno, iako je imao dobru završnicu sezone u Jadranskoj ligi, a ruku na srce, konkurencija na poziciji plejmejkera u reprezentaciji je zaista prejaka.

Ne smemo zaboraviti ni kapitena Zvezde Branka Lazića, koji je bio deo reprezentacije na Eurobasketu, a poznat je i kao specijalac za defanzivne zadatke, što je svakom timu jako korisno.

Još jedno ime koje bi moglo da se nađe makar na širem spisku je Dejan Kravić iz Virtus Bolonje, pojavio se u reprezentaciji tokom kvalifikacija, nije doduše dobio ozbiljniju priliku, ali selektor Đorđević je u finišu sezone sa njim blisko sarađivao u Virtus Bolonji, pa je veoma dobro upoznat sa njegovim kvalitetima, zajedno su i osvojili FIBA Ligu šampiona.

Treba pomenuti i Aleksu Avramovića, koji je takođe nosio dres reprezentacije tokom kvalifikacija, kao i Stefana Pena, ali je košarkaš berliske Albe doživeo tešku povredu u drugom delu sezone. Deo reprezentacije je tokom kvalifikacionog ciklusa bio i Ivan Paunić iz Tofaša, ali se čini da za njega nema mesta u ovako jakoj konkurenciji.

Bilo kako bilo, konkurencija na svakoj poziciji je zaista paklena, što je uvek dobra stvar.

Ipak, nekolicini je mesto u selekciji Srbije zacementirano, pa ćemo u nastavku pokušati da zamislimo kako bi reprezentacija Srbije mogla da izgleda na Mundobasketu u Kini.

Plejmejker

Što se tiče pozicije organizatora igre, prilično su jasna tri putnika.

Miloš Teodosić, vođa ove generacije i jedan od najboljih evropskih košarkaša, Vasilije Micić, jedan od najboljih igrača Efesa, koji je napravio veliko iznenađenje u Evroligi i plasirao se u finale F4 elitnog takmičenja, kao i Stefan Jović, pouzdani plejmejker, dogodišnji član reprezentacije Srbije, sjajan defanzivac, koji poseduje fenomenalne sposobnosti na polju organizacije igre.

Rezervne varijante bi mogli da budu Nikola Radičević, Ilija Đoković, Aleksa Avramović i eventualno Stefan Peno ili Filip Čović, mada je teško zamisliti poslednju dvojicu na planetarnoj smotri u Kini, zbog, mora se priznati, kvalitetnijih opcija.

Bek

Jedna stvar je ovde apsolutno jasna, a to je da će startnog beka u Đorđevićevoj selekciji igrati Bogdan Bogdanović. Košarkaš Sakramenta je imao dobru sezonu u NBA ligi, suvišno je govoriti o njegovom značaju za reprezentaciju Srbije, njegov doprinos je jednostavno nemerljiv.

Ko će Bogdanu konkurisati na poziciji "dvojke"?

Čini se da će mu glavna konkurencija biti Nemanja Nedović i Marko Gudurić, mada je košarkaš Armanija imao čestih problema sa povredama ove sezone, ali je njegov kvalitet neupitan.

Nakon pomenute trojice košarkaša, red bi mogao da dođe na Dragana Milosavljevića, Ivana Paunića, Vanju Marinkovića, pa i Ognjena Dobrića i Branka Lazića, mada dvojac iz Zvezde zbog svojih fizičkih predispozicija može da igra i na poziciji krila, slično kao i pomenuti košarkaš Unikahe.

Krilo

Za poziciju broj "tri" će Đorđević biti na mukama kome da da starto mesto.

Čini se da će glavna dilema biti da li da u startnu petorku uvrsti Vladimira Lučića ili Nikolu Kalinića, mada košarkaš Fenerbahčea može da igra i na poziciji četiri.

Zbog toga se čini da bi startna "trojka" mogao da bude Lučić, koji je imao još jednu dobru sezonu u Bajernu, a pritom je i u dresu reprezentacije tokom Eurobasketa pokazao da poseduje izuzetan kvalitet.

Mada, Kalinić sa druge strane ima veliko iskustvo iz Evrolige, redovan je učesnik F4 ovog takmičenja od kako je u Feneru, ali mora se priznati da su ipak slatke muke kada morate da birate između dva ovako sjajna košarkaša.

U opticaju je i Marko Simonović, pomenuli smo da na poziciji krila mogu da igraju i Branko Lazić, Ognjen Dobrić i Dragan Milosavljević, a tu je i Rade Zagorac iz Partizana, kao i još jedan košarkaš Zvezde, Dejan Davidovac, a ne smemo zaboraviti ni Nemanju Dangubića iz minhenskog Bajerna.

Krilni centar

Ovde je takođe jednom košarkašu mesto u startnoj postavi zacementirano, u pitanju je Nemanja Bjelica.

Imao je jako dobru sezonu u dresu Sakramenta, u finišu je izgubio na minutaži jer su Kingsi želeli da daju veću šansu mladom Marvinu Begliju, drugom piku sa minulog NBA drafta, ali je srpski košarkaš bio vrlo važan šraf u redovima "Kraljeva", kojima je na kraju za malo izmakao i plej-of.

Za poziciji "četiri" konkuriše i Milan Mačvan, mada je košarkaš Bajerna čitavu sezonu proveo van stroja zbog nove povrede, ali je vrlo bitan za reprezentaciju Srbije i lako bi mogao da se nađe među putnicima za Kinu.

Napisali smo, na poziciji krilnog centar u nižoj postavci može da zaigra i Nikola Kalinić, centar Gazijentepa Stevan Jelovac zbog svoje "meke ruke" takođe može da pokrije poziciju "četvorke", tu je i mladi Boriša Simanić, ali ne treba ipak košarkaša Zvezde očekivati na planetarnoj smotri u najmnogoljudnijoj zemlji sveta.

Poput Kalinića, kao četvorka u "smol bol" postavci može da zaigra i Simonović, a tu je i pomenuti Birčević, kojeg smo gledali i na Eurobasketu pre dve godine.

Centar

Došli smo i do centarske pozicije, gde je Srbija zaista dominantna.

Nikola Jokić je od juče i zvanično najbolji centar na svetu, konkurencija će mu biti Boban Marjanović, koji bi u košarkaškim uslovima kakvi nas očekuju u Kini, može daleko bolje da se snađe nego u NBA ligi, mada je i u najjačoj ligi sveta ove sezone imao jako zapažene role. Jedan je od najdominantnijih centara na svetu zbog svoje visine, muči ga tranzicija, ali i moderna košarka, tačnije "smol bol", u kojima ima problema da se snađe sa nešto nižim centrima, koji su sposobni da se izvuku van linije za tri poena i da pogode. Mada je i Bobi pokazao da u svom arsenalu ima i šut za tri poena.

Dakle, imamo dva centra iz NBA lige, podatak za ponos, podatak koji daje nadu da možemo mnogo na Mundobasketu u Kini.

Kao šlag na tortu dolazi nam potencijalni treći centar reprezentacije Srbije, čini se da će Đorđević na planetarnu smotru povesti čak četiri "petice", jer uz dva NBA centar na raspolaganju ima i jednog od najboljih centara Evrolige Nikolu Milutinova, kao i sjajnog Miroslava Raduljicu.

Teško da bi neko ovoj četvorici mogao da uzme mesto, ali sigurno da još brojni košarkaši imaju razloga da se nadaju da bi mogli da zaigraju u dresu reprezentacije u Kini.

Među njima su Stevan Jelovac, Ognjen Kuzmić, koji je na pragu povratka u Crvenu zvezdu i igrao je na Eurobasketu pre dve godine i to veoma bitnu ulogu, zatim Dejan Kravić, pa možda i Goran Huskić, koji je imao još jednu jako dobru sezonu u ACB ligi i čini se da je nepravedno izostavljan sa ranijih spiskova reprezentacije ili čak Dejan Musli.

Jasno, ovo su samo nagađanja i predstavljanje velikog kvaliteta koji Srbija kao košarkaška nacija u ovom trenutku poseduje.

Nema sumnje da će selektor Aleksandar Đorđević napraviti najbolji mogući izbor i da će nas "Orlovi" u Kini još jednom učiniti ponosnim.

Za kraj ćemo vam predstaviti nekoliko potencijalnih kombinacija, Srbija ima razloga da se nada i najsjajnijem odličju, u to ćete se uveriti u nastavku.



PG: Miloš Teodosić, Vasilije Micić, Stefan Jović

SG: Bogdan Bogdanović, Nemanja Nedović, Marko Gudurić

SF: Vladimir Lučić, Nikola Kalinić

PF: Nemanja Bjelica

C: Nikola Jokić, Boban Marjanović, Nikola Milutinov

PG: Miloš Teodosić, Vasilije Micić, Stefan Jović

SG: Bogdan Bogdanović, Marko Gudurić

SF: Vladimir Lučić, Nikola Kalinić

PF: Nemanja Bjelica

C: Nikola Jokić, Boban Marjanović, Nikola Milutinov, Miroslav Raduljica

PG: Miloš Teodosić, Vasilije Micić, Stefan Jović

SG: Bogdan Bogdanović, Nemanja Nedović

SF: Vladimir Lučić, Nikola Kalinić

PF: Nemanja Bjelica, Milan Mačvan

C: Nikola Jokić, Boban Marjanović, Miroslav Raduljica

Nastavak na Sportske.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportske.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportske.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.