SPORT INVALIDA: Mitrović svetskim rekordom do titule

Izvor: Sportski Žurnal, 04.Dec.2011, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPORT INVALIDA: Mitrović svetskim rekordom do titule

Novi podvig Draženka Mitrovića – na Svetskom prvenstvu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (količari i amputirci), pomerio je svetski rekord u bacanju diska daljinom – 31,56 metara! Nije uspelo da ga omete ni to što se problemi smenjuju kao na traci.
Nisam očekivao, čak nisam ni priželjkivao ovako dobru daljinu – pomalo neočekivano rekao je Draženko Mitrović. – Radili smo po hladnom vremenu i u lošim uslovima u Beogradu. Mislio sam da nisam >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << ovako dobro spreman. S druge strane, pokvario sam koeficijent za Olimpijske igre ovim rezultatom.
Koeficijenti su poput tablica u atletici kojima se poredi kvalitet u raznim disciplinama. Ukoliko je svetski rekord poboljšan koeficijent se menja pa kada se spoje u istu konkurenciju diskaši iz raznih kategorija invaliditeta (čemu se sve više teži), onda je nepovoljnija situacija za onoga ko ima jači rekord.
Tako je, na primer, zimus Draženko postao svetski vicešampion na Novom Zelandu– koeficijent u disku u njegovoj kategoriji iznosio je 1.027 bodova, a svetski rekord bio je 31,35 m. Posle 31,56 m u Šarži koeficijent će prebaciti najverovatnije 1.100 poena.
Na Novom Zelandu sam bio drugi, a baš tamo sam bacio prethodni svetski rekord 31,35 metara, što je svojevrsni apsurd. Pobednik nije u svojoj kategoriji srušio svetski. Sada sam sebi otežao situaciju uoči Londona i Paraolimpijskih igara.
Inače, od 2009. godine na listi svetskih rekordera je samo ime Draženka Mitrovića. Ova momčina je na SP u Bangaloriju (Prvi put) prvi put zabeležila rezultat broj 1 svih vremena, sa 31,19 m. Prethodni je držao Kinez Fang Li (31,08 m – Paraolimpijske igre u Pekingu).
Na pitanje da li je mogao onda da ne zapinje toliko, Draženko objašnjava zašto je morao:
Sudije nisu merile svaki hitac nego su markirali pa na kraju merili sve daljine. Da smo znali koliko je iznosila prva daljina ne bi dalje bacao, ovako sam morao. Pre mene je bacao Rus Aleksej Kuznjecov. U trećem pokušaju ostvario je 29,84 metra, a svi smo uvereni da su mu sudije dale bar metar više. U svakom slučaju to je respektabilna daljina, a ja sam mislio da nisam baš najspremniji pa sam bacao iz sve snage kako bih odbranio zlato. Ispostavilo se da su sve daljine bile bolje od 30 metara: 30,07, u drugom najdalje 31,56 m, pa 31,16 m, zatim 30,96, onda 31,44 i konačno 31,42 metra.
Draženkov trener i ujedno selektor, Vlastimir Golubović, kaže:
On nije očekivao svetski rekord, ali ja jesam, uprkos lošim uslovima u kojima smo radili. Kod kuće u Beogradu bacio je 30,98 na plus dva stepena, po čemu sam znao da će na ovdašnjih 30 moći do 32 metra. Pre šest godina kada smo nas dvojica započeli saradnju, taj rezultat bio je nezamisliv, jer je svetski rekord držao Kinez Fang Li sa 28,93 metra.
Pogledaj vesti o: Svetsko prvenstvo,   Olimpijske igre

Nastavak na Sportski Žurnal...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.