SP2022 na zimu: Finale 18. decembra

Izvor: B92, 19.Mar.2015, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SP2022 na zimu: Finale 18. decembra

Finale Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. u Kataru biće odigrano 18. decembra, potvrdila je Svetska fudbalska federacija (FIFA).

Prema pisanju svetskih medija, Izvršni komitet FIFA odlučio je u četvrtak da finale bude zakazano 18. decembra, nedelju dana pre katoličkog Božića.

Od trenutka kada je Katar dobio domaćinstvo vodila se rasprava o terminu takmičenja, a na kraju je Svetska kuća fudbala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prelomila da to ipak bude na zimu, zbog prevelikih vrućina tokom leta u tom delu sveta.

Sada je već izvesno da će Mundijal 2022. godine početi u novembru, tačan datum još nije objavljen, ali se spekuliše da će turnir trajati nedelju i po dana kraće od standardna 32 dana.

Katar je pre četiri godine dobio domaćinstvo Mundijala u konkurenciji Australije, SAD, Južne Koreje i Japana. Ova odluka je bila iznenađujuća, a nakon nje su usledile brojne optužbe za korupciju u FIFA, kao i u slučaju domaćinstva Rusije za SP 2018. godine, kada je dobila jedan glas više od Engleske, a u konkurenciji su bili još Holandija/Belgija i Španija/Portugal.

Katar je navodno dao mito od tri miliona funti zvaničnicima FIFA kako bi dobio podršku u kandidaturi za domaćinstvo Svetskog prvenstva, ali nezavisna istraga nije našla dokaze za to.

Nezavisni presudilac etičkog komiteta FIFA Hans Joakim Ekert je oslobodio Katar optužbi, kritikovao FA Engleske zbog nepriličnog ponašanja prilikom kandidature za SP 2018. koje je za jedan glas više dobila Rusija.

Tokom dvogodišnjeg perioda američki advokat Majkl Garsija je sproveo nezavisnu etičku istragu povodom ove dve odluke, intervjuisao je pojedince koji su bili u povezani sa svih devet kandidatura i u septembru predao Ekertu izveštaj na 430 strana. Nemački sudija je sve sumirao na 42 strane i u četvrtak saopštio odluku.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Finale SP-a u Kataru biće odigrano 18. decembra 2022.

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Mar.2015

Izvršni komitet FIFA je odlučio da će finale Svjetskog prvenstva u Kataru biti odigrano 18. decembra 2022...Sedam godina prije početka SP-a 2022. u Kataru FIFA je odlučila pomjeriti Mundijal sa termina juni-juli na novembar-decembar...Zvaničnici FIFA su se sastali u Dohi i postigli dogovor da će...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.